Επανεξέταση του ΦΠΑ στα νησιά λόγω προσφύγων

Ανοικτό άφησε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές των νέων συντελεστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η εφαρμογή των οποίων αρχίζει τον Ιούνιο του 2016.

Το θέμα εθίγη στην σύσκεψη για το προσφυγικό, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την συμμετοχή δημάρχων, περιφερειαρχών και μητροπολιτών από τα νησιά που δέχονται τις μεγάλες προσφυγικές ροές τους τελευταίους, κυρίως, μήνες.

Ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, σε ερώτηση του astraparis.gr επεσήμανε ότι ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο μείζον πρόβλημα των νησιών, είπε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να επανεξετασθεί το θέμα του ΦΠΑ, για τα νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα από τις προσφυγικές ροές. Ανέλαβε δε την δέσμευση να το θέσει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Για το ίδιο θέμα ο δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας δήλωσε, επίσης, ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να μην εφαρμοστεί η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ή να παγώσει, τονίζοντας «τα νησιά μας δικαιούνται πάρα πολλά πράγματα, ειδικότερα τα μικρά νησιά που αντιμετωπίζουν αυτό το τεράστιο βάρος των προσφύγων. Ένα πρόβλημα που δεν είναι δικό μας, όμως έχουμε κληθεί να το λύσουμε εμείς».

Πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας

Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο κ. Βουρνούς, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας, το οποίο θα προβλέπει την απασχόληση 1000 ατόμων, σε καθήκοντα που έχουν σχέση με την διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών.

Τόνισε δε ότι στην περίπτωση αυτή ο μεγάλος αριθμός προφανώς θα είναι στην Αθήνα, αλλά και η Χίος θα μπορέσει να έχει ένα μικρό μερίδιο εργαζομένων αυτής της κατηγορίας, κάτι που αφενός θα συνεισφέρει σημαντικά στην διαχείριση του προβλήματος και αφετέρου θα αποδεσμεύσει προσωπικό του δήμου Χίου, που αυτή τη στιγμή απασχολείται για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο δήμαρχος Χίου επεσήμανε ακόμα ότι στη σύσκεψη ζητήθηκε από την κυβέρνηση να οριστεί άμεσα συντονιστής σε κάθε νησί, διότι «βλέπουμε κατασπατάληση πόρων ανθρώπινων και υλικών»,και να δημιουργηθούν υποδομές πολλαπλών χρήσεων, «γιατί θέλουμε να ελπίζουμε ότι το μεταναστευτικό δεν θα είναι η καθημερινότητα για δεκαετία».

Φωτό antenna.gr