Επεκτείνεται η ΒΙΑΛ και με την βούλα του ΣτΕ

Παγιώνεται και επισήμως από το Συμβούλιο της Επικρατείας η υφιστάμενη κατάσταση στο hot spot της ΒΙΑΛ, σε ό,τι αφορά την δυναμικότητα του καταυλισμού, ενώ επιπλέον το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δίνει το «πράσινο φως» για την τοποθέτηση και νέων οικίσκων!

Σήμερα, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018, ο πρόεδρος της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα του δήμου Χίου, εξέδωσε προσωρινή διαταγή, με την οποία ορίζει ως ανώτατο όριο φιλοξενουμένων στην ΒΙΑΛ τον αριθμό των 1274 ανθρώπων και ανώτατο αριθμό οικίσκων τους 100.

Με βάση τα στοιχεία, τα οποία προσεκόμισε στο ΣτΕ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο αριθμός των φιλοξενουμένων σήμερα ήταν 1273 άτομα, ενώ σε ό,τι αφορά τους οικίσκους στον καταυλισμό σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν περί τους 90. Επιπλέον, υπάρχουν περί τις 25 σκηνές (μικρές και μεγάλες).

Όπερ μεθερμηνευόμενον, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής παίρνει και από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο το «πράσινο φως» να μεταφέρει ακόμα περί τους δέκα οικίσκους από το παρακείμενο στρατόπεδο Αργέντη, όπου βρίσκονται υπό φύλαξη συνολικά 25 οικίσκοι, προκειμένου να συμπληρώσει τον ανώτατο αριθμό των 100!

Σε ό,τι δε αφορά την δυναμικότητα του καταυλισμού, αυτή από 894 άτομα που είναι η νόμιμη, σήμερα με την αναφερόμενη προσωρινή διαταγή ανεβαίνει στα 1274, δηλαδή 380 άτομα επιπλέον.

Η προσωρινή διαταγή δεν υπεισέρχεται στην υποθετική περίπτωση, που δεν είναι βέβαια υποθετική, τι θα συμβεί αν αυξηθούν οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια και ο αριθμός των φιλοξενουμένων υπερβεί τους 1274.

Αν κάποιος επιχειρήσει να αποτιμήσει το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα της προσφυγής του δήμου Χίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τότε μάλλον το αντίθετο από το επιδιωκόμενο ήταν, αφού και οι οικίσκοι και οι φιλοξενούμενοι αυξάνονται!

Η ουσία της προσφυγής του δήμου Χίου, την οποία χειρίζεται η δικηγόρος Χίου κα Πέννυ Τασσοπούλου, θα κριθεί στην εκδίκασή της, που έχει προσδιορισθεί για τις 23 Μαΐου 2018.