
Επενδύει στην καύση των απορριμμάτων η δημοτική αρχή
Συνειδητή επιλογή για τη δημοτική αρχή Βουρνού τείνει να γίνει αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων η καύση τους. Ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς πολλάκις κατά το παρελθόν έχει αναφερθεί θετικά σε σχέση με την καύση των απορριμμάτων και το πώς αυτή αποδίδει, όπως παρατήρησε σε επισκέψεις του σε ευρωπαϊκές και όχι μόνο πόλεις που την εφαρμόζουν.
Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες με θέμα «ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων», όπου παρουσιάστηκε επισταμένα η καύση των απορριμμάτων ήρθε να επικυρώσει την αποκρυσταλλωμένη πλέον θέση της δημοτικής αρχής για το θέμα.
Οι ομιλητές μεταξύ των οποίων και ο τέως υφυπουργός Οικονομίας και ενέργεια της Γερμανίας κ. Rezzo Schlauch, o Dr. Παναγιώτης Γραμμέλης διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και ενεργειακών πόρων εθνικού κέντρου έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης αλλά και ο έπαρχος της Σέμπις Χαλ κ. Gerhard Bauer, αναφέρθηκαν στις επιλογές που υπάρχουν στη διαχείριση των απορριμμάτων. Συμπληρωματική της ανακύκλωσης χαρακτήρισαν την καύση απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας, εμφανίζοντας την, λιγότερο επιβλαβή σε σχέση με την ταφή των απορριμμάτων.
Ενστάσεις από τη Χιακή Συμπολιτεία
Τις ενστάσεις και αντιρρήσεις για την εφαρμογή της καύσης απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας εκφράζει η Χιακή Συμπολιτεία με ανακοίνωση της αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:
Τι μας είπαν λοιπόν επί της ουσίας οι προσκεκλημένοι εκ Γερμανίας ομιλητές; Ότι η θάλασσα μας είναι πολύ όμορφη και είναι κρίμα να τη γεμίζουμε με πλαστικά, ότι οι ΧΥΤΑ έχουν τεράστιο κόστος αποκατάστασης, ότι δεν πρόκειται να φτάσουμε ποτέ να ανακυκλώνουμε όσα υλικά μπορούν να ανακυκλωθούν/κομποστοποιηθούν, οπότε η πιο συμφέρουσα λύση είναι η καύση των απορριμμάτων. Τέτοιες μικρές μονάδες για τις δικές μας ποσότητες απορριμμάτων δεν υπάρχουν βέβαια στη Γερμανία, εκτός από μια. Ωστόσο κανείς εκ των ομιλητών δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις στο ερώτημα περί οικονομικής βιωσιμότητας μιας τέτοιας μικρής μονάδας, ερώτημα που έθεσε ακόμα και ένας εκ των ομιλητών.
Όσον αφορά την ασφάλεια, όλοι φάνηκαν να «κόβουν το κεφάλι τους» ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος αστοχίας. Έχουν ίσως ξεχάσει τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στο κέντρο της Βιέννης το 1987, αν και το συγκεκριμένο αποτελεί το αγαπημένο παράδειγμα τους. Η τεχνολογία έχει προοδεύσει και δεν αστοχεί, μας λένε. Ωστόσο, η ιστορία τους διαψεύδει, όσο κι αν προσπαθούν να την αποκρύψουν παρουσιάζοντας μόνο τα παραδείγματα που τους συμφέρουν.
: