Έπεσαν οι υπογραφές για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Βέσσα

Υπογράφηκε το μεσημέρι της Τρίτης, 17 Μάη 2022 η σύμβαση για την δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Βέσσα, παρουσία του προέδρου της ΔΙΑΝΟΧ κ.Φώτη Γιαννίρη, του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκου, του δημάρχου Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη και των δημάρχων Οινουσσών και Ψαρών.

Με την υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης αρχίζει από τη ΔΙΑΝΟΧ νέος αγώνας δρόμου για την αναβάθμιση της μονάδας αφού η υπάρχουσα θεωρείται παλαιότερης τεχνολογίας, έτσι ώστε πλέον να μιλάμε για ανακύκλωση και όχι για ταφή.

Στα ψιλά γράμματα (;)ότι ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ούτε για τη μελέτη αλλά ούτε και για το ίδιο το έργο αναβάθμισης του εργοστασίου.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Γραφάκος, η χώρα κάνει άλματα στον τομέα της ανακύκλωσης και στόχος είναι το ποσοστό ταφής απορριμμάτων το 2030 να είναι μόλις 10%. Για τον σκοπό αυτό σύμφωνα με τον εθνικό σχεδιασμό θα δημιουργηθούν δυο μεγάλες μονάδες σε Λέσβο και Χίο και μικρότερες σε Σάμο και Λήμνο, ώστε να υπάρχει σε όλα τα νησιά κατα τόπους διαχείριση των βιοαποβλήτων. “Ο καφέ κάδος είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνουμε”.

“Η Χίος ταξιδεύει στο μέλλον αυτή είναι η προοπτική και αυτό περιμένει ο λαός μέσα από τις εξελίξεις”, δήλωσε ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης συμπληρώνοντας ότι, “”Η Χίος είναι ηγέτιδα δύναμη στη διαχείριση αποβλήτων στο Βόρειο Αιγαίο”.

Ευτυχής για την επιτυχή κατάληξη με την υπογραφή της σύμβασης, αποτέλεσμα της δουλειάς των δυο τελευταίων χρόνων δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΙΑΝΟΧ κ.Φώτης Γιαννίρης, συμπληρώνοντας ότι είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες ώστε άμεσα να μπορεί να προχωρήσει η μελέτη για την αναβάθμιση της εργοστασιακής μονάδας. Στόχος είναι η συμμετοχή του κόσμου στην ανακύκλωση ώστε να μπορέσει και η χίος να φτάσει στα επίπεδα της  Τήλου που είναι το νησί στο οποίο λόγω της ανακύκλωσης των απορριμμάτων δεν λειτουργεί πλέον ΧΥΤΑ.

Ικανοποιημένοι από την εξέλιξη και την πορεία του εγχειρηματος δήλωσαν οι δήμαρχοι Ψαρών και Οινουσσών.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια