
Επέστρεψε στη Χίο μετά από 20 μήνες και «καθαρό» από liferafts το ΠΑΘ 070
Μετά από απουσία 20 μηνών έκανε την επανεμφάνισή του στο λιμάνι της Χίου το πλοίο ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ) 070 του Λιμενικού Σώματος, το οποίο είχε «εξαφανισθεί» από τις 19 Ιουνίου 2020, αμέσως μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του astraparis.gr, υπό τον τίτλο «Τίγκα με «ένοχες» liferafts το ΠΑΘ 070, για διάσωση ή επαναπροώθηση προσφύγων;».
Η εξήγηση που είχε τότε δοθεί ήταν ότι ανέλαβε επιχειρήσεις στην γειτονική Λέσβο, χωρίς έκτοτε να αντικατασταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από κάποιο άλλο ΠΑΘ, ενώ για την ενίσχυση του λιμεναρχείου Χίου είχε αφιχθεί από την Λέσβο ένα ακόμα περιπολικό σκάφος.
Το ΠΑΘ 070 πριν από 20 μήνες είχε καταληφθεί να είναι φορτωμένο με liferafts, σχεδίες οι οποίες όπως έχει κατ΄ επανάληψη καταγγελθεί χρησιμοποιούνται για την παράνομη επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία.
Τώρα, με την επάνοδό του στη Χίο, φαίνεται να είναι «καθαρό» από liferafts ή τουλάχιστον δεν φαίνεται να είναι στοιβαγμένες στο κατάστρωμα, όπως είχαμε αποκαλύψει με πλούσιο φωτογραφικό υλικό τον Ιούνιο του 2020.
Σύμφωνα με κάποια άλλη εκδοχή, οι liferafts αφενός κοστίζουν και αφετέρου η προμήθειά τους συνεπάγεται διαγωνισμό και διαφάνεια, κάτι που οι εμπνευστές των επαναπροωθήσεων (ονόματα δεν χρειάζονται, είναι γνωστοί σε όλους) ξορκίζουν. Υπάρχουν δε και καταγγελίες ότι πρόσφυγες και μετανάστες πετιούνται στην θάλασσα και υποχρεώνονται να κολυμπήσουν για να βγουν στις τουρκικές ακτές.
Η φωτό πάνω είναι από τότε που liferafts και ψευτόβαρκες ήταν στοίβα στο ΠΑΘ 070, οι κάτω είναι σημερινές