Επί ποδός κοινωνία και φορείς της Χίου, για το συλλαλητήριο των Τεμπών, την Παρασκευή

Επί ποδός βρίσκονται συνδικάτα και λοιποί φορείς της Χίου για την προετοιμασία της πανελλαδικής, πανεργατικής απεργίας και συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου της Χίου, την προσεχή Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 11:00, δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών.

«Για να γίνουμε πάλι, όπως έχουμε υποσχεθεί, των σκοτωμένων παιδιών η φωνή, για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα και ν’ αποκαλυφθούν οι αιτίες που το προκάλεσαν! Όπως κάθε έγκλημα έχει και την τιμωρία του, έτσι και σ’ αυτό των “Τεμπών”, θα την επιβάλλει ο λαός και η νεολαία με τους αγώνες τους!», τονίζει σε ανακοίνωσή του το νομαρχιακό τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ.

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου

Δύο χρόνια μετά και οι κραυγές των επιβατών, των νέων παιδιών, ακόμα ηχούν!

Δύο χρόνια μετά, και η πολιτική της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ, είναι εδώ! Το ένα μετά το άλλο τα περιστατικά στα ΜΜΜ και στο σιδηρόδρομο, δείχνουν ότι τίποτα δεν άλλαξε!

Δύο χρόνια μετά και τα επόμενα «Τέμπη» είναι, κυριολεκτικά, εδώ! Τα καθημερινά περιστατικά που συμβαίνουν στα σχολεία μας, η έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων αντισεισμικών, αντιπυρικών, αντιπλημμυρικών, μαρτυρούν την άθλια κατάσταση που βιώνουμε και όλοι αναρωτιούνται “ποιος θα είναι ο επόμενος”.

Δεν πρόκειται για αστοχία ή ανικανότητα! Οι ανάγκες μας αποτελούν κόστος για το κράτος, αποδεικνύουν ότι το σύνθημα που βροντοφώναξαν χιλιάδες λαού και νεολαίας «Τα κέρδη τους ή η ζωή μας» παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ!

Συνεχίζουμε κι εντείνουμε τον αγώνα για την απόδοση ποινικών και πολιτικών ευθυνών σε όλους όσους εμπλέκονται, για καμία συγκάλυψη στο έγκλημα, που μπορεί να επιβάλλει μόνο ο λαός με την πάλη του.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους  γονείς και μαθητές, πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση στις 28 Φλεβάρη.

Ένωση Φοροτεχνικών Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Χίου

Η Ένωση Φοροτεχνικών Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Χίου στέκεται δίπλα στους γονείς και στην κοινωνία, στηρίζοντας τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις στην μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών ,   απαιτώντας  δικαιοσύνη και διαφάνεια. 

Καλούμε τους συναδέλφους λογιστές φοροτεχνικούς ως ένδειξη συμπαράστασης να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις με κλείσιμο των  γραφείων μας, ζητώντας ένα κράτος που θα σέβεται τους πολίτες του, ένα κράτος δικαίου, ένα κράτος που δεν συγκαλύπτει, αλλά θα φέρνει όλα στο φως.

Η 28η Φεβρουαρίου δεν πρέπει να είναι πια μόνο μια μέρα μνήμης αλλά μια μέρα αγώνα για την δικαιοσύνη, για την διαφάνεια, για την αλληλεγγύη, για το δίκιο.

Η σιωπή είναι συνενοχή.

Σιωπή κάνουμε όταν τα παιδιά κοιμούνται και όχι όταν το κράτος τα δολοφονεί. Όταν κάνεις σιωπή, τότε θα κάνει και κάποιος άλλος σιωπή όταν εσύ θα φωνάζεις.

Καλούμε τους συναδέλφους να κλείσουν τα γραφεία τους και να στηρίξουν ενεργά τις κινητοποιήσεις για  δικαιοσύνη, διαφάνεια, ισονομία, όλα στο φως και ποτέ ξανά πάμε κι όπου βγει.

Παγχιακή Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ

Το Δ.Σ της ΠΕΣ ΝΑΤ αποφάσισε να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο την Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2025 στις 11 το πρωί στην πλατεία Βουνακίου, στα πλαίσια των πανελλαδικών κινητοποιήσεων με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το έγκλημα στα Τέμπη, για τον λόγο αυτό καλεί τα μέλη, τους συναδέλφους απόμαχους και Μάχιμους να δώσουν το παρών.

Η συμμετοχή της ΠΕΣ ΝΑΤ στο συλλαλητήριο, είναι μια προέκταση των όσων τραγικών συμβάντων έχουμε βιώσει σε τακτά χρονικά διαστήματα με απώλειες συνανθρώπων μας, και φυσικά δεν έχει να κάνει με κόμματα και χρώματα, έχει να κάνει με την δικαίωση των 57 ψυχών στα Τέμπη, των 101 στο Μάτι, στην Μάντρα, στην Ηλεία, κοκ, μιας και διαχρονικά για κάθε τραγωδία, ένοχοι εκτός των Κυβερνήσεων είμαστε και εμείς, γιατί η κοινωνία είναι αυτή που βγάζει Κυβερνήσεις, όχι γιατί είναι πραγματικά άξιες και ικανές, αλλά γιατί έχουν την ιδιότητα του «Μαυρογιαλούρου», κυβερνήσεις βγάζει το ρουσφέτι και ο ωχ αδελφισμός, ένοχοι είμαστε και εμείς που σιωπήσαμε και σιωπάμε σε κάθε στραβό, αντιδημοκρατικό και άδικο που συνέβαινε και συμβαίνει σε αυτή την έρημη χώρα.

Ο κόσμος θα βγει στις πλατείες ανεξάρτητα τι ψήφισε, θα βγει για να συμπαρασταθεί στους γονείς και συγγενείς των θυμάτων που ζητάνε το αυτονόητο….. δικαιοσύνη, Θα βγει για να μην κλάψουμε άλλα θύματα, θα βγει για το μέλλον των παιδιών τους, θα βγει γιατί δεν αντέχει άλλο την διαπλοκή και το ρουσφέτι, θα βγει γιατί πνίγεται και θέλει οξυγόνο.

Προτρέπουμε λοιπόν την κοινωνία της Χίου και όχι μόνο να αλλάξουμε πρώτα εμείς, αν πραγματικά θέλουμε να δούμε μια διαφορετική χώρα, βγάζοντας στην άκρη και παραμερίζοντας αυτό το σάπιο σύστημα διακυβέρνησης, αλλά και το πάρε – δώσε, πολίτη / πολιτικού.

Η ΠΕΣ ΝΑΤ συμμετέχει στο συλλαλητήριο απαιτώντας:

Να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη ή συμψηφισμός

Να αποδοθούν οι ευθύνες σε κάθε υπεύθυνο, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται

Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να θωρακιστούν οι θαλάσσιες, χερσαίες και εναέριες μεταφορές, με τέτοιο τρόπο όπου οι εργαζόμενοι και οι χρήστες όλων των μέσων να νοιώθουν αλλά και να είναι ασφαλείς.

Οι φυσικοθεραπευτές Βορείου Αιγαίου

Η Δ.Ε. του περιφερειακού τμήματος Λέσβου, Χίου, Σάμου του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών – ΝΠΔΔ με ομόφωνη απόφαση των μελών του, καλεί όλους τους συναδέλφους να δώσουν το παρόν με τη  συμμετοχή τους στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Παρασκευή 28/2/2025 στα τοπικά συλλαλητήρια των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου. Η 28η Φεβρουαρίου είναι η  ημερομηνία που συμπληρώνονται τα δύο χρόνια από το δυστύχημα των Τεμπών, διεκδικώντας την απόδοση δικαιοσύνης

Δύο χρόνια μετά το τραγικό δυστύχημα η σκέψη μας είναι μαζί τους.

28 Φεβρουαρίου 2025 Ημέρα μνήμης για τα θύματα των Τεμπών με ενσυναίσθηση και αίσθημα ευθύνης είμαστε δίπλα στους γονείς των θυμάτων.

Στάση εργασίας στα φαρμακεία της Χίου

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χίου ενημερώνει ότι θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις με αφορμή την συμπλήρωση 2 ετών από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, με στάση εργασίας στις 28/2/2025, κλείνοντας τα φαρμακεία από τις 11:00 έως τις 14:30.

Καμία συγκάλυψη!

Θέλουμε να αποδοθούν όλες οι ευθύνες και να καταδικαστούν όλοι οι υπεύθυνοι!

Η εξυπηρέτηση των πολιτών τις παραπάνω ώρες θα γίνεται από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Σύλλογος Επισκευαστών Αυτοκινήτων Χίου

Ο Σύλλογος Επισκευαστών Αυτοκινήτων Χίου, με απόφαση του Δ.Σ. συμμετέχει στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025, στις 11:00, στην πλατεία Ν. Πλαστήρα – Βουνακίου της Χίου,  στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που οργανώνονται  για την μνήμη των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, συμμετέχει στην πανελλαδική – πανεργατική απεργία την Παρασκευή 28 Φλεβάρη και καλεί όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να δυναμώσουμε τον αγώνα μας απέναντι στην πολιτική που θυσιάζει τις ζωές μας για το κέρδος, μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων δυναμώνουμε τον αγώνα μας. Συνεχίζουμε μέχρι να τιμωρηθούν όλοι όσοι ευθύνονται για το έγκλημα στα Τέμπη.

Όλοι τους είναι ένοχοι κυβέρνηση, HellenicTrain, E.E. και όλοι όσοι υπηρέτησαν την πολιτική της απελευθέρωσης και των ιδιωτικοποιήσεων των μεταφορών. Μάταια προσπάθησαν να κουκουλώσουν τις αιτίες του προκάλεσαν το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη και όλα τα υπόλοιπα εγκλήματα της δολοφονικής πολιτικής τους στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία των παιδιών μας, στα νοσοκομεία, στις γειτονιές μας. Την πολιτική του κέρδους που δεν λογαριάζει τις ζωές μας, την υγεία και την ασφάλεια μας.

Δεν ανεχόμαστε να ζούμε από τύχη, σε μία απέραντη κοιλάδα των Τεμπών για να μπορούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να θησαυρίζουν. Απαιτούμε να αποδοθούν όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες για να μην κουκουλωθεί η πραγματική αιτία της σύγκρουσης των δύο τρένων που οδήγησαν στο θάνατο 57 συνανθρώπους μας. Διεκδικούμε ασφαλείς, σύγχρονες και φθηνές μεταφορές, μέτρα ασφάλειας και προστασίας της υγείας μας στους χώρους που δουλεύουμε, συνολικά μέτρα για την προστασία των ζωών μας.

Ξέρουμε καλά ότι για τα καθημερινά Τέμπη που ζούμε ευθύνονται όλες μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η Ε.Ε. που βάζουν τις ζωές μας στο ζύγι κόστους- οφέλους.

Ξέρουμε ότι η δικαιοσύνη τους είναι επιλεκτική και ταξική. Σταματά εκεί που δεν θα διαταράσσουν την «κοινωνική τους ειρήνη» και τα κέρδη τους. Γι’ αυτό μπαζώνεται ο χώρος εγκλήματος. Γι’ αυτό βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους που παλεύουν για ασφαλείς μεταφορές. Γι’ αυτό σέρνουν στα δικαστήρια συνδικαλιστές που μπήκαν μπροστά στον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς σπιτιών φτωχών συνανθρώπων μας.

Ξέρουμε ότι αντί να δίνουν λεφτά για υγεία, παιδεία και μισθούς επιδοτούν εταιρείες, όπως η HellenicTrain, δίνουν λεφτά στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και για πολεμικούς εξοπλισμούς.

Ξέρουμε ότι τα κέρδη των μεγαλεμπόρων βγαίνουμε από την δική μας εξαντλητική και κακοπληρωμένη δουλεία. Την δουλειά χωρίς ανάσα τις Κυριακές, λευκές νύχτες, με σπαστά ωράρια, με εξαντλητικές βάρδιες από το πρωί μέχρι το βράδυ, 7 ημέρες την εβδομάδα. Τη δουλειά μέσα σε «τρώγλες», χωρίς κλιματισμό και εξαερισμό, με απουσία ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια μας. Συνάδελφοί μας στην Απλωταριά δουλεύουν με ανοιχτές πόρτες χωρίς θέρμανση στους 3°C, για να μην έρθει υψηλός ο λογαριασμός του ρεύματος…