Επί τάπητος στην Αθήνα το σχέδιο για την ΒΙΑΛ

Τον σχεδιασμό του δήμου Χίου για την δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στο ακίνητο του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός, ξεδίπλωσε ο δήμαρχος κ. Μανώλης Βουρνούς στους επιτελείς του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο κ. Βουρνούς μετέβη την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015, στην Αθήνα, όπου – σε συνάντηση εργασίας – παρουσίασε όλες τις τεχνικές και χρηματοδοτικές λεπτομέρειες του σχεδίου σε υπηρεσιακούς παράγοντες και συμβούλους του αναπληρωτή υπουργού κ. Γιάννη Μουζάλα και σε συνέχεια των όσων συζήτησαν οι δυό τους κατά την επίσκεψη – την περασμένη Τρίτη – του αναπληρωτή υπουργού στη Χίο.

Ειδικότερα, το μείζον ζήτημα είναι να ενταχθεί το συγκεκριμένο σχέδιο του δήμου Χίου, στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να τύχει χρηματοδότησης από Κοινοτικούς πόρους.

Εντός των ημερών αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις του κ. Μουζάλα επί του συγκεκριμένου αιτήματος του δήμου Χίου, δηλαδή την χρηματοδότηση του σχεδίου, πλην – όμως – εκφράζεται έντονος προβληματισμός, καθότι η εφαρμογή του σχεδίου αυτού έχει ήδη καθυστερήσει και η εμπλοκή στις διαδικασίες της Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα το πάει κι άλλο πίσω.

Αν και, βέβαια, ο κ. Μουζάλας το είπε – κατά την επίσκεψή του στη Χίο – ότι αν είναι κάτι έτοιμο – και εφόσον επιλεγεί τελικά η λύση της ΒΙΑΛ – αυτό θα είναι μετά τον Ιανουάριο, προς τον Φεβρουάριο, δηλαδή με τουλάχιστον ένα δίμηνο καθυστέρηση.

Πρέπει να σημειώσουμε εν προκειμένω ότι ο σχεδιασμός του δήμου Χίου, με την συνεργασία της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, έχουν μελετηθεί σχεδόν όλες οι λεπτομέρειες για την δημιουργία των εγκαταστάσεων, ενώ έχουν – ήδη – προχωρήσει κάποιες πρόδρομες εργασίες, όπως καθαρισμός του εξωτερικού χώρου, έρευνα αγοράς για συνεργεία και εξοπλισμό κ.λπ.

Εκτιμάται δε ότι αν λυθεί το ιδιοκτησιακό της ΒΙΑΛ και προκύψει χρηματοδότηση η δημιουργία των εγκαταστάσεων μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε έξι εβδομάδες.