Επιχειρεί την αλλαγή ο αυτόνομος συνδυασμός «Η Βολισσός αλλάζει»

Νέα πνοή και εικόνα στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της Βολισσού επιχειρούν να δώσουν έξι άνθρωποι του χωριού, που αποφάσισαν – μετά από εξαντλητικές και γόνιμες συζητήσεις – να βρουν τον κοινό τόπο και να συγκροτήσουν τον αυτόνομο – χωρίς δηλαδή αναφορά σε κάποια δημοτική παράταξη – συνδυασμό τοπικού συμβουλίου «Η Βολισσός αλλάζει».

«Ο νέος εκλογικός νόμος δίνει μια τεράστια ευκαιρία στις μικρές τοπικές κοινωνίες που οφείλουν να την αντιληφθούν, να την κατανοήσουν και να την αξιοποιήσουν προς όφελος τους. Αρκεί να το τολμήσουν!», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην πρώτη διακήρυξή τους.

Έχουν δε επεξεργασθεί ένα ιδιαίτερα αναλυτικό και πραγματιστικό για τα δεδομένα μιας κοινότητας πρόγραμμα δράσεων και έργων, το οποίο συνοψίζεται στα ακόλουθα:

Δημογραφικό
1. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση σειράς έργων και πράξεων που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας για να σταματήσει η φυγή των νέων ανθρώπων και την ασφαλέστερη παραμονή όλων μας εδώ.
2. Η πίεση προς τους θεσμούς για παροχή και δημιουργία κινήτρων για τους μόνιμους κατοίκους.
3. Η εξεύρεση πόρων για την παροχή κινήτρων διαμονής και φοίτησης μαθητών στο σχολείο.
4. Η παροχή κινήτρων για την μόνιμη διαμονή των εκπαιδευτικών στην περιοχή.

Προστασία του περιβάλλοντος
• Βιολογικός καθαρισμός: Το πρώτο έργο που πρέπει άμεσα να υλοποιήσει ο δήμος με την συνεχή πίεση του Τ.Σ Βολισσού.
• Σχεδίαση και επέκταση ολοκληρωμένου αποχετευτικού δικτύου στη Βολισσό και στους παραλιακούς οικισμούς της.
• Διαχείριση των φυσικών πόρων της περιοχής και αξιοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων για νέα καινοτόμα και φιλικά προς το περιβάλλον έργα.

Τουριστική ανάπτυξη
– Μεσαιωνικός & βυζαντινός χαρακτήρας της Βολισσού και των μνημείων της
– Το Κάστρο της η συντήρηση, η ανάδειξη και αξιοποίηση του σε σχέση με την ιστορία του και τη σύνδεση με τα αμυντικά τόξα του Αιγαίου.
– Αξιοποίηση της μαρίνας και του τουριστικού καταφυγίου με τρόπο που να γίνει πρώτον γνωστό και δεύτερο δελεαστικό για την πρόσδεση σκαφών και την υποδοχή επισκεπτών.
– Περιπατητικός τουρισμός, συνέχιση των διανοίξεων, συντήρηση πιστοποίηση
και προώθηση του δικτύου μονοπατιών στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού.
– Θρησκευτικός τουρισμός, εκκλησιές και ξωκλήσια (αξιοποίηση του προσκυνήματος της Αγίας Μαρκέλλας, σε σχέση με την παραμονή των προσκυνητών στη Βολισσό για περισσότερο χρόνο αντί για μία ή δύο ημέρες, ανάδειξη του μνημείου του Αγίου Γεωργίου Βασιλικών σε συνδυασμό με την σημαντική βυζαντινή του ιστορία).

Πρωτογενής τομέας
– Υποστήριξη για διευκόλυνση στον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
– Υποστήριξη και τουριστική αξιοποίηση των οινικών παραγωγικών μονάδων της περιοχής σε συνεργασία με διεθνή δίκτυα οινοτουρισμού.
– Ανάδειξη, και υποστήριξη των παραγωγών για την τυποποίηση και πιστοποίηση τοπικών προϊόντων.

Οι υποψήφιοι του συνδυασμού

Οι έξι άνθρωποι του συνδυασμού «Η Βολισσός αλλάζει», όπως οι ίδιοι παρουσιάζονται, είναι:

Σωτήρης Θεοδώρου
Είμαι 39 χρόνων. Ζω στην Βολισσό από το 2007, όταν έφυγα από την Αθήνα και ήρθα στον τόπο που αγάπησα και ονειρεύτηκα να ζήσω μόνιμα και να μεγαλώσω τον 12χρονο γιο μου. Είμαι ιδιοκτήτης του bar “Hook” στα Λιμνιά. Η αιτία για την απόφαση μου να ασχοληθώ με τα κοινά του τόπου μου είναι η θέληση μου να αποτρέψουμε όλοι μαζί την εγκατάλειψη και την ερήμωσή του και η πεποίθηση μου ότι έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε πράξη.

Αικατερίνη Κυλαδίτη
Γεννήθηκα στην πόλη της Χίου 1966. Από τα παιδικά μου χρόνια γνώρισα την Βολισσό, ζώντας τα καλοκαίρια στα κελιά της Αγιά-Μαρκέλλας.
Την αγάπησα και με τράβηξε κοντά της. Από το 1997 ζω μόνιμα εδώ, αν και εργάζομαι στην Χώρα μετακινούμενη καθημερινά. Έχω ένα γιο που φοιτά στο σχολείο του χωριού μας.
Όλα τα χρόνια της εδώ διαμονής μας, προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να στηρίξω και να δημιουργήσω δράσεις που προωθούν την ανάπτυξη του τόπου και δίνουν διέξοδο στην νεολαία της Αμανής.
Είμαι ιδρυτικό μέλος και διετέλεσα πρόεδρος του Α.Σ. Αμανής. Επίσης, διετέλεσα πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων των σχολείων μας. Επί σειρά ετών είμαι μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου της Βολισσού, της εθελοντικής ομάδας Αγιασμάτων και εθελόντρια στη δομή της Κιβωτού του Αιγαίου. Συμμετέχω στις εκκλησιαστικές επιτροπές της ενορίας του Χριστού.

Ευγενία Λαγού – Ζορμπά
Γεννήθηκα στην Αθήνα. Όνειρο της πατρικής μου οικογένειας ήταν όχι μόνο να έρθουμε όλοι στη Χίο, αλλά να μείνουμε στην Αμανή μόνιμα. Τα κατάφερα το 1994. Παντρεύτηκα τον Γιάννη Ζορμπά και η Βολισσός έγινε το σπίτι μου. Μαζί αναπτύξαμε την επιχείρηση ενοικιαζομένων δωματίων που είχε ξεκινήσει ο ίδιος με τους γονείς του. Όνειρό μου ήταν όταν αποκτήσω παιδί να φοιτήσει στο ωραιότερο σχολείο του κόσμου! Στο σχολείο της Βολισσού. Από την πρώτη στιγμή η τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Βολισσού ήταν ο στόχος μου και δούλεψα πάνω σ’ αυτό, μεταφέροντας την εργασιακή μου εμπειρία. Πεποίθησή μου είναι ότι μόνο αν ζήσει η Βολισσός, μπορεί να επιβιώσει και η υπόλοιπη Αμανή.
Συμμετείχα και συμμετέχω σε διάφορες εθελοντικές δράσεις, όπως το πυροσβεστικό κλιμάκιο, έκδοση τοπικής εφημερίδας, δράσεις προστασίας και καθαρισμού των παραλιών και του περιβάλλοντος, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας και τα τελευταία χρόνια μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου της Βολισσού.

Νίκος Μαδιανός
Είμαι 38 χρονών και, μετακόμισα από την Αθήνα στην Βολισσό το 2007, μαζί με την οικογένειά μου. Τα 13 αυτά χρόνια δραστηριοποιούμαι στον χώρο της εστίασης με δύο επιχειρήσεις, το «Μαύρο Πρόβατο», στην πλατεία του χωριού και το καλοκαιρινό «Juji bar», στην παραλία της Γωνιάς. Εγώ και η σύζυγός μου Σοφία Ρήγου, έχουμε ένα μικρό αγοράκι που του χρόνου θα πάει στο σχολείο του χωριού. Η αγάπη μας για τον τόπο ήταν αυτή που μας έφερε εδώ και από την ανάπτυξη του θα εξαρτηθεί και το μέλλον μας σε αυτόν.

Ιωάννα Παραγυιού
Είμαι 25 ετών. Γεννήθηκα, μεγάλωσα, κατοικώ μόνιμα και εργάζομαι ως ιδιωτική υπάλληλος στη Βολισσό!
Είμαι το τέταρτο παιδί της οικογένειάς μου και δεν έφυγα ποτέ, γιατί το χωριό μου είναι η καρδιά μου και παρά τις όποιες δυσκολίες δεν θέλω να ζήσω αλλού. Η μεγαλύτερη αδελφή μου γύρισε και πάλι στη Βολισσό για μόνιμη εγκατάσταση, μαζί με το σύζυγο και τα τρία παιδιά της για να συνεχίσουμε όλοι μαζί να ζούμε το όνειρο ότι το χωριό μας θα έχει ζωή αν δημιουργηθούν οι συνθήκες να έρθουν και άλλοι νέοι άνθρωποι που ξέρω ότι θέλουν να ζήσουν εδώ.

Σωτήρης Παραδείσης
Γεννήθηκα στη Βολισσό το 1962. Τα 35 από τα 57 χρόνια της ζωής μου έχω άμεση σχέση με το σχολείο της Βολισσού. Συγκεκριμένα με συνδέουν με το σχολείο 12 χρόνια μαθητικής ζωής (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) και 23 χρόνια εκπαιδευτικής. Υπηρετώ ως καθηγητής θεολόγος από το 1996 μέχρι σήμερα στο γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Βολισσού «Μιχ. Παπαμαύρος», όπου τα τελευταία 20 χρόνια είμαι διευθυντής. Είμαι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχω εργαστεί επαγγελματικά ως δημοσιογράφος στην ημερήσια εφημερίδα «Δημοκρατική» (αρχισυντάκτης) και σε άλλα μέσα ενημέρωσης της Χίου, ενώ έχω διατελέσει υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της νομαρχίας Χίου και συνεργάτης του υπουργού Αιγαίου Αντώνη Κοτσακά για θέματα Τύπου. Είμαι συγγραφέας 3 βιβλίων. Έχω δημοσιεύσει αρκετές ερευνητικές εργασίες μου για διάφορα τοπικά ιστορικά θέματα και μεταξύ αυτών θέματα που αναφέρονται στη Βολισσό και το σχολείο της.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια