Επιχείρηση εξαγοράς συνειδήσεων για να περάσει η νέα δομή από το Δ.Σ.

Εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια πρωτοφανής επιχείρηση να εξασφαλισθούν οι απαραίτητοι ψήφοι για την δημιουργία πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Χίου, το οποίο συγκαλείται την προσεχή Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021, με μοναδικό θέμα την χωροθέτηση νέας δομής προσφύγων και μεταναστών στη Χίο.

Στο συμβούλιο αυτό θα παρουσιάσει την πρότασή της η δημοτική αρχή Κάρμαντζη, ως επισπεύδουσα και εντεταλμένη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, για «να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά» και τον υπουργό και την κυβέρνηση από την δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει.

Στο χθεσινό (Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021) δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος κ. Σταμάτης Κάρμαντζης αρνήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης για την συνεδρίαση της Δευτέρας, ενώ στο κενό έπεσε το ερώτημα γιατί δεν υπάρχει εισήγηση του θέματος, κάτι για το οποίο ο πρόεδρος κ. Παύλος Καλογεράκης, ο οποίος και φέρει την ευθύνη της πρόσκλησης του Δ.Σ., παρέπεμψε στον δήμαρχο, αλλά απόκριση καμία.

Τα δεδομένα των ψήφων και η αναζήτηση προθύμων για την πλειοψηφία

Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πολύ καλά ότι το τελευταίο διάστημα έχουν μπει στο παιχνίδι όλα τα μέσα για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας, την οποία η επισπεύδουσα δημοτική αρχή δεν διαθέτει. Την δύναμή της αποτελούν οι 11 σύμβουλοι της Σύμπραξης Δημιουργίας και οι τρεις αποσκιρτήσεις και μεταγραφές, σύνολο 14 ψήφοι. Ούτε, βέβαια, είναι σίγουροι και οι 14, με το δεδομένο της αντίθεσης που έχει εκφράσει στο θέμα τη νέας δομής σύμβουλος της πλειοψηφίας εκ Βροντάδου.

Για την επίτευξη πλειοψηφίας απαιτούνται άλλες επτά ψήφοι, για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 21 δημοτικών συμβούλων που θα ψηφίσουν θετικά στην πρόταση της δημοτικής αρχής την προσεχή Δευτέρα.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και τα δεδομένα, οι ελλείπουσες θετικές ψήφοι δεν πρόκειται να προέλθουν από τις παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση, Δίκτυο Πολιτών και Χιακή Συμπολιτεία. Επίσης, «σφραγισμένη» φέρεται να είναι η παράταξη Χίος Μπροστά.

Ως εκ τούτου όλο το «ενδιαφέρον» προς άγραν ψήφων στρέφεται στις παρατάξεις Πρωτοβουλία για τη Χίο κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως στην Συμμαχία Αξιών, χωρίς έως αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάποια σίγουρη πληροφορία ότι ο στόχος για την δημιουργία πλειοψηφίας έχει επιτευχθεί. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, κάποιο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα να παίξουν η αποχή από την ψηφοφορία ή οι λευκές ψήφοι.

Οι εξελίξεις, πάντως, τρέχουν με καταιγιστικό ρυθμό, προσώρας σχεδόν όλα είναι ρευστά, οι παρατάξεις συντάσσονται και επιχειρούν να σφραγίσουν κάθε περίπτωση διαρροής και όλα φαίνεται ότι θα κριθούν το αργότερο μέσα στο σαββατοκύριακο, ανάλογα – πάντα – με την… πρόοδο των πιέσεων, υποσχέσεων και ανταλλαγμάτων.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια