Επιστημονική φαντασία την Παρασκευή, από την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου

Την ταινία επιστημονικής φαντασίας «MOON», βρεττανικής παραγωγής θα προβάλει η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου, την προσεχή Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 8.30 μ.μ., στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Χίου.

Η ταινία, παραγωγής 2009, είναι σε σκηνοθεία Duncan Jones και σενάριο Duncan Jones, Nathan Parker.

Φωτογραφία Gary Shaw και μουσική: Clint Mansell.

Παίζουν οι ηθοποιοί Sam Rockwell, Kevin Spacey, Dominique McElligot, Robin Chalk.

Ο αστροναύτης Σαμ Μπελ (Sam Rockwell ) ζει σε έναν διαστημικό σταθμό της πολυεθνικής εταιρίας Lunar, στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Μέρες μόνο έχουν απομείνει για να ολοκληρωθεί η τριετής αποστολή του, που είναι η εξόρυξη Ηλίου-3, του στοιχείου που αποτελεί πλέον τη βασική πηγή ενέργειας της Γης. Μοναδική του συντροφιά η φωνή του Gerty, του υπολογιστή – ρομπότ του σταθμού και τα μαγνητοσκοπημένα, λόγω βλάβης, μηνύματα της γυναίκας του και της κόρης του.

Ξαφνικά όμως και λίγο πριν από την πολυπόθητη επιστροφή του, εμφανίζει πονοκεφάλους, ζαλάδες, έλλειψη συγκέντρωσης και παραισθήσεις, που τον οδηγούν σε ένα παραλίγο θανατηφόρο ατύχημα.

Καθώς αναρρώνει πίσω στη βάση (χωρίς να θυμάται καν το πώς έφτασε εκεί), ο Σαμ συναντά μια νεότερη, πιο επιθετική μορφή του εαυτού του, που διατείνεται πως βρίσκεται εκεί για να εκπληρώσει το ίδιο τριετές συμβόλαιο που έφερε και τον ίδιο στη σελήνη μερικά χρόνια πριν.

Ο σκηνοθέτης Duncan Jones, αν και πρωτάρης, με μικρό budget και χωρίς κανένα σχεδόν ψηφιακό εφέ, καταφέρνει να φτιάξει ένα μικρό αριστούργημα που ξεπερνά τελικά τις προσδοκίες ενός τυπικού φιλμ επιστημονικής φαντασίας και σε ξαφνιάζει ξανά και ξανά. Μελαγχολικό, καθηλωτικό και με τις κατάλληλες δόσεις μυστηρίου και δράματος χαρακτήρων, σε κρατάει σε αγωνία μέχρι την τελευταία σκηνή. «Βαθιά υπαρξιακό, με εικόνες σπάνιας ομορφιάς λουσμένες από ένα ιριδίζον νυκτερινό φως στο κάδρο».

Βραβείο Michael Powell για καλύτερη νέα μεγάλου μήκους βρετανική ταινία, στο φεστιβάλ Εδιμβούργου 2009.

Golden Space Needle Award στο Seattle International Film Festival.

Βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας φαντασίας στο Espoo Cinι International Film Festival της Φινλανδίας.

Χρυσή Αθήνα (1ο βραβείο) στο φεστιβάλ νύχτες πρεμιέρας Αθήνα 2009.