«Επιστρατεύονται» οι mastiholics, για την παγκόσμια διάδοση της μαστίχας

Δίκτυο εθελοντών, με την επωνυμία mastiholics και στόχο να διαδοθεί η μαστίχα της Χίου, ως πολύτιμο προϊόν και ως πολιτισμική κληρονομιά της Χίου και του Αιγαίου, δημιουργεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με την υποστήριξη της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού.

Το δίκτυο των mastiholics θα αναπτυχθεί στο πρότυπο των κοινοτήτων ανοικτού λογισμικού, με σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικής για την ενίσχυση της online ταυτότητας για τη μαστίχα, σε δύο διαστάσεις:

1. Την ανάπτυξη θεματικού portal για την μαστίχα και τα μαστιχοχώρια της Χίου, (http://www.mastihawonder.com), με την χρήση των τεχνολογιών ανοικτού λογισμικού. Το portal θα προβάλλει την παράδοση, τον αγώνα της καλλιέργειας και την μοναδικότητα της μαστίχας. Πρόκειται για μια προσπάθεια συγκέντρωσης όλων των καταγεγραμμένων πληροφοριών, από την αρχαιότητα έως και σήμερα, για το φυτό, την καλλιέργειά του, το προϊόν που παράγεται, τις χρήσεις του αλλά και τα ευεργετικά του αποτελέσματα για τον άνθρωπο. Παράλληλα, δημιουργείται ένας οδηγός για τους επισκέπτες του νησιού που επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά αυτό το κομμάτι του πολιτισμού της Ελλάδας.

2. Την διαμόρφωση στρατηγικής ψηφιακής προώθησης της μαστίχας (digital marketing) με αιχμή τη Wikipedia και το Wikitravel, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές και τις μεθόδους crowdsourcing για την συλλογή πολυμεσικού περιεχομένου με θέμα την μαστίχα, τον τρόπο παραγωγής και εμπορίας, την ιστορία του προϊόντος κ.λπ. Σε αυτήν την πλευρά της προσπάθειας, θα υπάρξει συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT) που διαθέτει την κατάλληλη τεχνολογική υποδομή για την υποστήριξη του εγχειρήματος.

Η παρουσίαση του εγχειρήματος θα γίνει την προσεχή Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015 και ώρα 6 το απόγευμα, στη Χίο, στην αίθουσα τηλεδιασκέψεων της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης (Μιχάλειο κτίριο – 1ος όροφος) του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια