Επιστροφή των δρομολογίων στο λιμάνι της Χίου, ζητά το Λιμενικό Ταμείο

Εκ πρώτης όψεως όλα φαίνονται καλά και ασφαλή στην ανωδομή του λιμανιού της Χίου, απεφάνθη η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Χίου, εκπρόσωποι της οποίας ομού μετά του κλιμακίου της επιθεώρησης λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας έκαναν έλεγχο του λιμανιού, χθες Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023.

Η εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας προσκομίσθηκε στην σημερινή, Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, κατεπείγουσα συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου Χίου, το οποίο φαίνεται να έκρινε επαρκείς τις απόψεις της. Κατόπιν τούτου, αποφάσισε ομόφωνα να στείλει έγγραφο στην Attica και να ζητά την επάνοδο των προσεγγίσεων των πλοίων της στο λιμάνι της Χίου, αντί του λιμένα Μεστών, όπου μέχρι σήμερα καταπλέουν.

Ο λιμενάρχης Χίου κ. Παντελής Βατούσης, οι δηλώσεις του οποίου στις 9 Μαρτίου 2023, ήταν «η πέτρα του σκανδάλου» και οδήγησαν στην τροποποίηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και στην προσέγγιση του λιμένα Μεστών συμφώνησε μεν με την αποστολή του εγγράφου, αλλά εξέφρασε αντιρρήσεις ως προς την ουσία του κειμένου της εισήγησης και του εγγράφου της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Χίου.

Στη εισήγησή του ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν τεθεί σε κίνηση για την αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών του λιμανιού, τον έλεγχο των ύφαλων κρηπιδωμάτων, την προμήθεια και τοποθέτηση για την συμπλήρωση των υφιστάμενων προσκρουστήρων και την εκπόνηση μελέτης για την εκτέλεση έργου της τοποθέτησης προσκρουστήρων στις ράμπες πρόσδεσης.

Παρών στην σημερινή συνεδρίαση ήταν και ο δήμαρχος κ. Σταμάτης Κάρμαντζης.

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις αναμένεται ότι η Attica, η οποία έχει εγκεκριμένο πρόγραμμα δρομολογίων για τα Μεστά μέχρι την 1η Ιουνίου 2023, θα απευθυνθεί εκ νέου στην αρμόδια διεύθυνση θαλασσίων συγκοινωνιών του υπουργείου Ναυτιλίας και είτε θα αιτηθεί την επαναφορά των δρομολογίων στο λιμάνι της Χίου, όπως της ζητά το Λιμενικό Ταμείο, είτε θα επαναβεβαιώσει την απόφασή της να χρησιμοποιεί τον λιμένα των Μεστών.

Προσώρας και τα δρομολόγια της Κυριακής θα γίνουν στα Μεστά και οι όποιες εξελίξεις θα προκύψουν – εκτός απροόπτου – την προσεχή εβδομάδα.

Ακολουθεί η απόφαση που έλαβε σήμερα Σάββατο το Λιμενικό Ταμείο Χίου

limeniko_tameio 18.3.2023
Σχόλια