Επίθεση σε εργαζόμενούς τους στην Μόρια καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Προπηλακισμούς και απειλές κατά δύο εργαζομένων τους από μια μικρή ομάδα κατοίκων που είχε κλείσει τον δρόμο, στο χωριό της Μόριας Λέσβου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020.

Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου 2020, ενώ οι δύο εργαζόμενοι κατευθύνονταν στο σπίτι τους με ιδιωτικό αυτοκίνητο και είναι το δεύτερο μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες, στην Μόρια, επίσης.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την ασφάλεια του προσωπικού μας, καθώς είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες που δεχόμαστε τέτοια επίθεση. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι βλέπουμε ένα περιβάλλον όλο και πιο εχθρικό απέναντι στους εργαζομένους των ανθρωπιστικών οργανώσεων, τους εθελοντές και τους αιτούντες άσυλο στο χωριό της Μόριας, υποκινούμενο από μια μικρή ομάδα κατοίκων», λέει ο κ. Βασίλης Στραβαρίδης, γενικός διευθυντής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Από την αρχή της λεγόμενης προσφυγικής κρίσης, οι κάτοικοι του νησιού έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους στους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στο νησί, όμως εδώ και πέντε χρόνια το ελληνικό κράτος και η Ε.Ε. έχουν αφήσει τις τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίσουν μόνες τους τις συνέπειες ενός πολύ δυσλειτουργικού συστήματος.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές για τα περιστατικά προπηλακισμού. Καταδικάζουμε κάθε είδους βίας εναντίον εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων, ομάδων εθελοντών, αιτούντων άσυλο και κάθε άλλου ανθρώπου που ζει στο νησί και ζητάμε να ληφθούν δραστικά μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά», τονίζεται στην ανακοίνωση.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια