Επίτιμος δημότης Χίου η Σοφία Στάικου, πρόεδρος του ΠΙΟΠ

Επίτιμος δημότης του δήμου Χίου θα αναγορευθεί η κα Σοφία Στάικου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Χίου, αμέσως μετά το πέρας της παρελάσεως και την παρουσίαση των παραδοσιακών χορών από τα πολιτιστικά σωματεία.

Στην σχετική ανακοίνωση του δήμου Χίου επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η κα Σοφία Στάϊκου είναι η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στόχος του Ιδρύματος, που οργανώνει και διαχειρίζεται ένα πρότυπο δίκτυο εννέα θεματικών μουσείων στην ελληνική περιφέρεια, στο οποίο ανήκει και το μουσείο μαστίχας στη Χίο, είναι μεταξύ άλλων η ανάδειξη της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, η διάσωση της παραδοσιακής, βιοτεχνικής και βιομηχανικής τεχνολογίας, και η σύνδεση του πολιτισμού με το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.

Η κατασκευή του μουσείου μαστίχας, που λειτουργεί ήδη από τον Ιούνιο του 2016, έχει συμβάλλει καίρια στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και αγροτουρισμού του νησιού μας, συνδέοντας τα σημεία του τοπίου και τα μνημεία του με τον πολιτισμό της μαστίχας, παραπέμποντας τον επισκέπτη σε αυτά.

Η κα Στάϊκου με το πάθος και την αποτελεσματικότητά της, όχι μόνο συνέβαλε τα μέγιστα στην άρτια ολοκλήρωση του Μουσείου μέσα στα χρονοδιαγράμματα και τις προδιαγραφές, αλλά με την ενθάρρυνση και την υποστήριξή της κατά τη λειτουργία του έχει ωθήσει την δραστηριότητα του μουσείου μαστίχας σε πολύ υψηλό επίπεδο, φτάνοντας να είναι το πρώτο σε επισκεψιμότητα από τα μουσεία του δικτύου του ΠΙΟΠ κατά το 2017.

Πρέπει να τονιστεί, ότι η κα Στάϊκου ως πρόεδρος, έχει καλλιεργήσει και τονώσει τις σχέσεις του ΠΙΟΠ με τις τοπικές κοινωνίες και τους συλλογικούς της φορείς. Η συνεργασία του ΠΙΟΠ όχι μόνο με τον δήμο της Χίου, αλλά και με την ΕΜΧ, η οποία ήταν και ο επισπεύδων της λειτουργίας του Μουσείου, είναι υποδειγματική, εξασφαλίζοντας την μεγιστοποίηση του πολιτιστικού οφέλους του τόπου, αλλά και επεκτεινόμενη πέραν των στενών ορίων της λειτουργίας του Μουσείου. Η μεγάλη σύνδεση του Μουσείου και των δραστηριοτήτων του με τους μαστιχοπαραγωγούς, τους Χιώτες επαγγελματίες, τον επιστημονικό κόσμο, έχει αποτελέσει ένα υπόδειγμα πολυδιάστατης, ωφέλιμης για τον τόπο λειτουργίας.

Στο πρόσωπο της κας Σοφίας Στάϊκου τιμούμε όλη αυτή την προσπάθεια που έγινε με το συντονισμό και τη φροντίδα της από το ΠΙΟΠ, τιμούμε την εξαιρετική συνεργασία που έχει αναπτύξει το Ίδρυμα με τους τοπικούς φορείς, αλλά, το κυριότερο, τιμούμε τον προσωπικό δυναμισμό, την αφιέρωση και την αγάπη για το Μουσείο και τη Χίο, τα οποία η κα Στάϊκου έχει δείξει για πολλά χρόνια.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια