Επιχείρηση «καταπάτηση χωραφιού» στην ΒΙΑΛ

6

Σε «νεκρό σημείο» φαίνεται να βρίσκεται η υπόθεση «καταπατημένο χωράφι» στην περιοχή του hot spot της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός της Χίου, που αποτέλεσε και την αιτία να σταματήσουν – την περασμένη Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017 – οι εργασίες μεταφοράς και εγκατάστασης οικίσκων στο κέντρο υποδοχής.

Τι, όμως, ήταν εκείνο που έπεισε τους παριστάμενους αντιεισαγγελέα και αστυνομικό διευθυντή να κάνουν πίσω, ενώ φαινόταν εξώφθαλμα ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι όπως τα παρουσίαζε ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του χωραφιού από το οποίο δήθεν ο δήμος Χίου είχε πάρει ένα τμήμα για να διαπλατυνθεί ο υφιστάμενος δρόμος;

Μάλλον, τίποτα. Απλά δεν πείσθηκαν, αλλά έπρεπε να εκτονωθεί η κατάσταση με τους Χαλκούσους που είχαν βγει στους δρόμους, εν όψει – μάλιστα – έκδοσης της προσωρινής διαταγής από το μονομελές πρωτοδικείο Χίου περί της απαγόρευσης ή μη της μεταφοράς και εγκατάστασης των οικίσκων. Και που εν τέλει δεν ήταν απαγορευτική.

Η έλευση των ημερών των Χριστουγέννων, λοιπόν, η μη απαγορευτική εν τέλει διαταγή και η ανάγκη να επέλθει ηρεμία ήταν εκείνα, τα οποία συνέτειναν στην διακοπή των εργασιών, οι οποίες χωρίς νομικό πλέον εμπόδιο μπορούν να συνεχισθούν αν και εφόσον ο επισπεύδων, δηλαδή το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το επιθυμεί.

Τι κάνει ο δήμος Χίου για την περιουσία του;

Ωστόσο, πέραν των αναφερθέντων προκύπτει σαφώς ένα ζήτημα ουσίας για το τι κάνει ή μάλλον δεν κάνει ο δήμος Χίου για την προστασία της περιουσίας του, αν κανείς δεχθεί ότι ο φερόμενος ιδιοκτήτης του χωραφιού μπήκε στην ιδιοκτησία του δήμου.

Παρόντες στην διένεξη και την στιχομυθία «πού πρέπει να είναι τα σταλίκια (πασσαλάκια);» της περασμένης Πέμπτης με τον φερόμενο ιδιοκτήτη, ήταν τρεις αντιδήμαρχοι (Απόστολος Τζιώτης, Γιώργος Μπελέγρης και Νίκος Καρασούλης), καθώς και ένας δημοτικός σύμβουλος (Γιώργος Ζώας).

Όλοι αυτοί είδαν και διαπίστωσαν την παρέκκλιση των ορίων, που ενώ πηγαίναν ίσια και ευθεία ξαφνικά και μάλιστα στο πιο στενό σημείο του δρόμου (όλως παραδόξως) κάνουν ένα ζικ ζακ, ένα V εντός του δρόμου και μετά επανέρχονται στα… ίσια τους.

Τι έκαναν όλοι αυτοί για την προστασία της δημοτικής περιουσίας, στο πεδίο της αντιπαράθεσης; Απολύτως ουδέν. Άφησαν τον μηχανικό της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», αφού – άλλωστε – αυτός ήταν που «καιγόταν» να προχωρήσουν οι εργασίες μεταφοράς των οικίσκων. Οι αιρετοί για τους προφανείς λόγους, να μην έρθουν δηλαδή σε αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα (κάποιοι μάλιστα προς τιμήν τους το παραδέχονται), ήταν απλοί παρατηρητές των γεγονότων.

Επιβεβαιώνει ο δήμος Χίου την καταπάτηση του δρόμου!

Στην συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχει ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του χωραφιού, ο οποίος χωρίς να διαθέτει συμβόλαια, υποστηρίζει ότι ο δήμος Χίου του «πήρε το χωράφι», ενώ ο δήμος Χίου και συμβόλαια έχει και τοπογραφικό και πλήρεις συντεταγμένες της ιδιοκτησίας του.

Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης παρουσιάζει απόσπασμα του κτηματολογίου, το οποίο – ωστόσο – πρέπει να τονισθεί ότι ακόμα δεν παρέχει τίτλους ιδιοκτησίας και επιμένει ότι έχει καταπατηθεί το χωράφι του.

Όταν τα συμβόλαια και οι συντεταγμένες μπήκαν κάτω από τον δήμο Χίου, παρουσία του φερόμενου ως ιδιοκτήτη του χωραφιού, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια διαφορά, που φτάνει έως και το 1,30 μ., όπως επισημαίνει στον astraparis.gr ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Τζιώτης. Ο οποίος, ωστόσο, λέει ότι ο δήμος Χίου θα κάνει στο Κτηματολόγιο αίτηση χωρικής μεταβολής, για να διορθωθούν δηλαδή τα όρια. «Φέξε μου και γλύστρησα και Νικολό καρτέρι», που λέμε στη Χίο.

Τα… μεταφερόμενα πασσαλάκια

Όλοι διαβεβαιώνουν ότι τα σιδερένια πασσαλάκια οριοθέτησης του χωραφιού από τον δρόμο του δήμου Χίου τοποθετήθηκαν από τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη του χωραφιού περί τις 15 ημέρες πριν την περασμένη Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017. Δηλαδή, στις αρχές του μήνα.

Ωστόσο, ο astraparis.gr έχει στην διάθεσή του και δημοσιεύει σήμερα φωτογραφίες προηγούμενων από την 21η Δεκεμβρίου ημερών, που δείχνουν τα πασσαλάκια σε ευθεία γραμμή!

Τι συνέβη, λοιπόν, κάποιες ημέρες, ίσως και μία ή δύο ημέρες πριν την έναρξη των εργασιών μεταφοράς των οικίσκων και ξαφνικά τα πασσαλάκια βρέθηκαν στην μέση του δρόμου; Ποιος τα μετέφερε; Δεν συζητάμε για τον λόγο μεταφοράς τους, αυτός είναι ο προφανής: Να διακοπούν οι εργασίες, με την προβολή από τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη του χωραφιού του ισχυρισμού ότι ο δήμος Χίου του πήρε το χωράφι.

Ανεξάρτητα, πάντως, του τι θα κάνει η διοίκηση της ΒΙΑΛ ή το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για να λύσουν το δικό τους πρόβλημα, δηλαδή την μεταφορά και εγκατάσταση των οικίσκων, είναι προφανές ότι υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα για την περιουσία του δήμου και τι κάνει η δημοτική αρχή για την προστασία της.

Αυτό που μας δήλωσε ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς ότι ουδεμία είχε όχληση εκ μέρους της ΒΙΑΛ, αποτελεί πρόφαση εν αμαρτίας…

Η πρώτη (επάνω) φωτογραφία δείχνει την υφιστάμενη κατάσταση με το ζικ ζκ του δρόμου.

Ακολουθούν τρεις φωτογραφίες πριν από την 21η Δεκεμβρίου 2017, που δείχνουν τα πασσαλάκια σε ευθεία γραμμή

vial_palia 1 vial_palia 2 vial_palia 3

Οι φωτογραφίες (έξι) που ακολουθούν δείχνουν την υφιστάμενη σήμερα κατάσταση στον δρόμο, με τα επίμαχα πασσαλάκια να έχουν μετακινηθεί προς τον δρόμο

vial dromos_0003 vial dromos_0004 vial dromos_0013 vial dromos_0014 vial dromos_0016 vial dromos_0025

Και τέλος άλλες τρεις φωτογραφίες κατά την ημέρα της κινητοποίησης των Χαλκούσων (21.12.2-17)

vial_kontein4 vial_kontein5 vial_kontein6

Σχόλια