Έρχονται οι Γερμανοί για το εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων

Η γερμανική μέθοδος της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων, δηλαδή της καύσης τους και της ταυτόχρονης παραγωγής ενέργειας, θα παρουσιασθεί στη Χίο, σε ημερίδα που διοργανώνει ο δήμος Χίου, σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική συνέλευση (δίκτυο ΟΤΑ, κοινωνίας των πολιτών & οικονομικών φορέων) και το ίδρυμα Friedrich Ebert Stiftung.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 1η Οκτωβρίου 2018, κατά τις ώρες 13:30 έως 19:00, στο αμφιθέατρο «Γιάννης Καράλης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ένα τέτοιο φιλόδοξο σχέδιο, που προβλέπει την δημιουργία εργοστασίου καύσης, είχε παρουσιάσει πέρυσι το καλοκαίρι ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει σχετικό «εκπαιδευτικό ταξίδι» στην Γερμανία, μαζί με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Γιώργο Μπελέγρη.

Το δε κόστος μιας τέτοιας μονάδας, προσαρμοσμένης στα δεδομένα της Χίου, προσεγγίζει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ, είχε τότε εκτιμήσει ο κ. Βουρνούς, χαρακτηρίζοντάς το μικρότερο από εκείνο της διαχείρισης ενός ΧΥΤΑ, υπολογιζομένου και του κόστους που θα απαιτηθεί για την αποκατάστασή του, μετά την λήξη του χρόνου λειτουργίας του.

«Σκοπός της διοργάνωσης είναι η ενημέρωση των δημοτών για τα πλεονεκτήματα της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων – προκαταλήψεις και πραγματικότητα – παρουσίαση πιλοτικού έργου», όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του ο δήμος Χίου.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ομιλίες από Έλληνες και Γερμανούς εκπροσώπους φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας. Αφού γίνει αναφορά της παρούσας κατάστασης στην διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα και παρουσιαστεί η οπτική της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κεντρικού κράτους θα γίνει παρουσίαση της διαχείρισης απορριμμάτων στην Γερμανία.

Θα γίνει αναφορά στην οπτική της τοπικής αυτοδιοίκησης της Γερμανίας και πως συμπράττουν οι περιφέρειες και οι δήμοι στην ενιαία διαχείριση των απορριμμάτων και θα παρουσιαστεί η οπτική του ομοσπονδιακού κράτους / κρατιδίου για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Γερμανία.

«Τα συμπεράσματα της ημερίδας θεωρούμε ότι θα είναι γόνιμα για τον δήμο Χίου, καθώς θα αποτελούν προϊόντα μελετών, συμπεράσματα μέσω της ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και τεχνογνωσίας, μέρος των οποίων θα μπορούν να εφαρμοστούν στο νησί μας για την καλύτερη αντιμετώπιση και διαχείριση των απορριμμάτων της Χίου», καταλήγει η ανακοίνωση του δήμου Χίου.