Έρχονται οι πρώτες προσλήψεις προσφύγων της ΒΙΑΛ από εργοδότες της Χίου

Απέδωσε τους πρώτους καρπούς, έστω και περιορισμένους, το άνοιγμα της τοπικής αγοράς στους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, που φιλοξενούνται στην δομή της ΒΙΑΛ, προκειμένου να εξασφαλίσουν εργατικά χέρια κατά την θερινή περίοδο και ενδεχομένως όχι μόνον.

Στην πρώτη επαφή εργοδοτών της Χίου με τους ενδιαφερόμενους, στις 18 Μαΐου 2023 και μετά από περισσότερες των 40 συνεντεύξεων, σε 12 άτομα προφέρθηκε θέση εργασίας ή υπήρξε ενδιαφέρον για πρόσληψη, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και επαφές που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω προσλήψεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Χίο.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, περίπου 130 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Παλαιστίνη, τη Σιέρρα Λεόνε, τη Σομαλία, την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και άλλες χώρες είχαν την ευκαιρία να λάβουν πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση στην εργασία, τα απαιτούμενα έγγραφα, καθώς επίσης και τα σχετικά εργασιακά δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Περίπου 30 ήταν οι πρόσφυγες με τους οποίους είχαν συναντήσεις 12 τοπικοί εργοδότες, από τομείς, όπως ο αγροτικός, κυρίως σχετικά με την καλλιέργεια μαστίχας, ο κλάδος εστίασης,
τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και από κατασκευαστικές εταιρίες. Συνολικά, 18 τοπικοί εργοδότες επισκέφθηκαν την εκδήλωση και εξέφρασαν ενδιαφέρον να εντάξουν πρόσφυγες στο δυναμικό τους.

Το γραφείο της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ χαρακτηρίζει την παραπάνω θετική κατάληξη ως «ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα, το οποίο δείχνει σαφώς ότι οι πρόσφυγες μπορούν να βρουν αξιοπρεπή απασχόληση, να συνεισφέρουν και να γίνουν αυτάρκεις, σύμφωνα και με την Εθνική Στρατηγική Ένταξης της Ελλάδας. Δείχνει, επίσης, ότι οι εργοδότες ενδιαφέρονται όχι μόνο να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες στην τοπική αγορά εργασίας, αλλά και να έχουν ετερογένεια στο εργατικό δυναμικό τους».

«Μίλησα με μια κατασκευαστική εταιρεία και αναμένω να επικοινωνήσουν μαζί μου για να μου προσφέρουν θέση εργασίας. Μπορώ πια να ξεκινήσω να ονειρεύομαι τη ζωή μου στην Ελλάδα», δήλωσε ένας πρόσφυγας από τη Σιέρρα Λεόνε.

Για την επιτυχή υλοποίηση της εκδήλωσης εύρεσης εργασίας στη Χίο συνέβαλαν πολλοί φορείς και οργανώσεις, μεταξύ των οποίων οι: ΜΕΤΑδραση, PRAKSIS, κέντρο συμβουλευτικής γυναικών δήμου Χίου, κέντρο κοινότητας δήμου Χίου, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Equal Rights Beyond Borders και Refugee Biriyani and Bananas.