Ερωτηματικά για το μέλλον της Κάμπος Χίου στο νησί μετά το deal με την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία»
Σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν για το μέλλον της βιομηχανίας χυμών Κάμπος Χίου στο νησί, μετά την εξαγορά της επιχείρησης από τον όμιλο «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες στο σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής» – η παραγωγή θα μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις που έχει η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» στη Λάρισα και θα σταματήσει η όποια παραγωγή χυμών υπήρχε μέχρι τώρα στο εργοστάσιο της Χίου
Ακολουθεί το ρεπορτάζ της «Κ», που υπογράφει η Δήμητρα Μανιφάβα:
Από τους εφοπλιστές της Χίου στους Βλάχους από το Περιβόλι Γρεβενών. Με πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς, βεβαίως. Ο λόγος για την εταιρεία παραγωγής χυμών «Κάμπος Χίου», η οποία πρόκειται σε λίγες ημέρες να περάσει στον έλεγχο της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» της οικογένειας Σαράντη, με τις εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τη μετατροπή ομολογιών σε μετοχές και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας να κλείνουν την εβδομάδα που πέρασε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των δύο πλευρών έχει υπογραφεί προσύμφωνο και απομένουν τις επόμενες ημέρες η υπογραφή της οριστικής συμφωνίας και η γνωστοποίησή της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Τι επιδιώκει μέσα από αυτή την εξαγορά η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία»; Ουσιαστικά αποκτά ένα αρκετά αναγνωρίσιμο σήμα, ενισχύοντας περαιτέρω το ήδη δυνατό χαρτοφυλάκιο που έχει στην κατηγορία των χυμών ψυγείου. Η χιώτικη εταιρεία από την πλευρά της, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε συσσωρεύσει αρκετά χρέη και το 2023 έκλεισε με σημαντικές ζημίες, θα συνεχίσει τη λειτουργία της, αν και πλέον με διαφορετικό μοντέλο. Πάντως, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η παραγωγή θα μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις που έχει η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» στη Λάρισα και θα σταματήσει η όποια παραγωγή χυμών υπήρχε μέχρι τώρα στο εργοστάσιο της Χίου.
Η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» ενισχύει το ήδη δυνατό χαρτοφυλάκιο που έχει στην κατηγορία των χυμών ψυγείου.
Η ιστορία της εταιρείας ξεκινάει στην ουσία το 1963, όταν η γνωστή οικογένεια εφοπλιστών της Χίου, η οικογένεια Χανδρή, αποφασίζει να φτιάξει ένα εργοστάσιο χυμών, αξιοποιώντας τις μεγάλες εκτάσεις με εσπεριδοειδή στο νησί. Η εταιρεία που συστήνουν με την επωνυμία ΕΒΕΚ (Ελληνική Βιομηχανική Εμπορική Κτηματική) έχει ως κεντρικό στόχο τον εφοδιασμό των πλοίων με χυμούς. Το 1984 η οικογένεια Χανδρή δωρίζει το εργοστάσιο σε τρεις συνεταιρισμούς εσπεριδοκαλλιεργητών που συνενώθηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό ιδρύοντας τον Aγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοκαλλιεργητών Χίου. Ωστόσο, μετά από κάποια χρόνια η παραγωγή εγκαταλείφθηκε, όπως και το κτίριο.
Η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» από την πλευρά της είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους τροφίμων στην Ελλάδα, με τους αδελφούς Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη, με βλάχικη καταγωγή από το Περιβόλι Γρεβενών, να ξεκινούν από μια απλή τυροκομική επιχείρηση στα Τρίκαλα, την «ΤΥΡΑΣ», και πλέον να διαθέτουν εταιρείες και παραγωγική δραστηριότητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Κύπρο.
Το χαρτοφυλάκιό τους περιλαμβάνει εκτός από γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, χυμούς ψυγείου, τσάι, ανθρακούχο νερό και αναψυκτικά. Το 2023 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» ήταν 600,11 εκατ. ευρώ, τα EBITDA 94 εκατ. ευρώ και τα καθαρά, μετά από φόρους, κέρδη διαμορφώθηκαν σε 27,28 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: KATHIMERINI.GR