Ερώτηση Μιχαηλίδη για τα προβλήματα των σεισμοπλήκτων της Σάμου

Επίκαιρη ερώτηση για τα μέτρα άμεσης στήριξης των σεισμόπληκτων στην Σάμο κατέθεσε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης νησιωτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Η ερώτηση αφενός επισημαίνει τις δυσμενέστατες συνέπειες που έχει για τους κατοίκους του νησιού η πρόκληση σοβαρών προβλημάτων σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και λοιπά κτίρια, συνέπειες οι οποίες επιδεινώνονται εκθετικά από το εν εξελίξει έξαρση της πανδημίας και την επιβολή καραντίνας. Σημειώνεται δε ότι ολόκληρες περιοχές εκκενώνονται με απόφαση των τοπικών δήμων και ότι περίπου 400 κάτοικοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, καθώς 2.100 κτίρια έχουν κριθεί ως σήμερα προσωρινά ακατάλληλα.

Αφετέρου, τονίζεται ότι η μέχρι τώρα ανταπόκριση της κυβέρνησης στις πολλαπλές και επείγουσες ανάγκες της πληγείσας τοπικής κοινωνίας είναι πρόδηλα ελλειμματική. Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στις 9/11/20 είναι σαφώς ανεπαρκή, τονίζεται στην ερώτηση, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν απαντούν στις άμεσες, επείγουσες βιοτικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν πολλοί κάτοικοι και επαγγελματίες.

Ο κ. Μιχαηλίδης καλεί τον υπουργό να απαντήσει, πρώτον, για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις διαδικασίες καταβολής της άμεσης οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες. Δεύτερον, για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να χορηγήσει άμεσα μια πρόσθετη, εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους σεισμόπληκτους, κατά το πρότυπο το επιδόματος που χορηγήθηκε πρόσφατα στους πλημμυροπαθείς της Εύβοιας, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν με στοιχειώδη επάρκεια στις επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες τους.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια