Ερώτηση Μιχαηλίδη – Μπουρνού για τα τμήματα αεροπορικής αρχής στο Βόρειο Αιγαίο

Ερώτηση στην Βουλή για την επαπειλούμενη κατάργηση των (κρατικών) τμημάτων αεροπορικής αρχής από τα αεροδρόμια των νησιών του Βορείου Αιγαίου κατέθεσε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης από κοινού με τον βουλευτή Λέσβου κ. Γιάννη Μπουρνού.

Η ερώτηση απευθύνεται προς τους συναρμόδιους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Εθνικής Άμυνας και συνυπογράφεται από τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ  Νίκο Παππά, Θοδωρή Δρίτσα και κα Πέτη Πέρκα.

Η ερώτηση των δύο βουλευτών του Βορείου Αιγαίου εστιάζει στην πρόβλεψη σχεδίου νόμου της κυβέρνησης, του οποίου η διαδικασία διαβούλευσης έχει ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται η κατάθεσή του στη Βουλή, η οποία οδηγεί σε κατάργηση των τμημάτων αεροπορικής αρχής από τα περιφερειακά αεροδρόμια, κάτι που αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα την εύρυθμη λειτουργία των πέντε αεροδρομίων και των έξι ελικοδρομίων της παραμεθόριου και νησιωτικής περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Στην θέση των καταργημένων τοπικών τμημάτων αεροπορικών αρχών το σχέδιο νόμου προβλέπει την διενέργεια επιθεωρήσεων από την αρχή Πολιτικής Αεροπορίας με έδρα την Αττική, εξέλιξη η οποία θα αποδυναμώσει έτι περαιτέρω τις δημόσιες υπηρεσίες στα νησιά.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να εκθέσουν το σκεπτικό αυτής της κατάργησης, καθώς και να εξηγήσουν πώς θα γίνεται η εφαρμογή – χωρίς αυτό να συνεπάγεται έκπτωση στη λειτουργία των αερολιμένων του Βορείου Αιγαίου – μιας σειράς κρίσιμων σχεδίων σχετικά με την ασφάλεια των πτήσεων, την προστασία από έκνομες ενέργειες, την οργάνωση της εθνικής άμυνας, την μεταφορά ασθενών και την τήρηση υγειονομικών κανονισμών, από τη στιγμή μάλιστα που το σχέδιο νόμου προβλέπει και την κατάργηση των θέσεων εξειδικευμένων αερολιμενικών υπαλλήλων στα περιφερειακά αεροδρόμια.