Έσωσαν τα προσχήματα, αλλά όχι και την απεργία

Την τελευταία στιγμή απεφεύχθη η πλήρης αποτυχία των τριών (τελικά) απεργιακών συγκεντρώσεων στη Χίο, που είχαν προαναγγείλει το Εργατικό Κέντρο Χίου, το ΠΑΜΕ και η Πρωτοβουλία Πολιτών, σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Η εμβόλιμη, τρίτη συγκέντρωση, που κάλεσε την τελευταία στιγμή η Πρωτοβουλία Πολιτών, με την στήριξη κυρίως του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ, ήρθε να περιπλέξει αρχικά τις συνθήκες, οι οποίες – όμως – απλοποιήθηκαν στη συνέχεια, όταν η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και αποφάσισε να μετατρέψει την δική του συγκέντρωση στις εγκαταστάσεις σε προσυγκέντρωση και να δώσει το παρών στην πλατεία Βουνακίου.

Η απόφαση αυτή του Εργατικού Κέντρου αποσόβησε, τελικά, την πλήρη διάσπαση των ελάχιστων ανθρώπων, που είχαν κινητοποιηθεί σε δύο εξίσου αποτυχημένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Παρά ταύτα, ο αριθμός των συγκεντρωθέντων μετά βίας ξεπέρασε τους 100.

Ο αριθμός αυτός είναι χαρακτηριστικός και της συμμετοχής στην απεργία που σε όλους τους πολυπληθείς εργασιακούς χώρους δεν ξεπέρασε – σύμφωνα με τις πληροφορίες μας – το 15% έως 20% των εργαζομένων.

Εξίσου ολιγάριθμη ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην είσοδο της Απλωταριάς και σαφώς με μικρότερη συμμετοχή από εκείνην της προηγούμενης πανελλαδικής απεργίας.

apergia6