Έσπασε το φράγμα των 180 τόνων στην παραγωγή μαστίχας η ΕΜΧ

Τους 180 τόνους καθαρή μαστίχα θα ξεπεράσει φέτος η ΕΜΧ θυμίζοντας σε  όγκο παραγωγής τη δεκαετία του 70.

Η αύξηση της τιμής του προϊόντος, οι “διευκολύνσεις” που προσφέρει πλέον ο συνεταιρισμός στον τρόπο καθαρισμού, στην πρώτη διαλογή τουλάχιστον καθώς και η οικονομική κρίση, έχουν στρέψει ξανά πολλούς νέους στην αγροτική παραγωγή αλλά και άλλους επαγγελματίες της Νότιας Χίου  στη μαστιχοκαλλιέργεια για τη συμπλήρωση του οικογενειακού τους εισοδήματος, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής.

Παράλληλα οι κατά κύριο επάγγελμα μαστιχοκαλλιεργητές έχουν εντατικοποιήσει την παραγωγή τους αυξάνοντας και τον αριθμό των δέντρων που καλλιεργούν αλλά και την ποσότητα μαστίχας που παραδίδουν τελικά στην Ένωση.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τον Μάιο του 2020 να έχει παραδοθεί στην ΕΜΧ μαστίχα σε ποσότητα περί τους 180 τόνους, και με δεδομένο ότι μέχρι τοις 15 του μήνα που λήγει η περίοδος της επιδοτούμενης παραλαβής θα έχει παραδοθεί το 99% του παραγόμενου προϊόντος, είναι βέβαια η φετινή παραγωγή έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όριο σπάζοντας το φράγμα των 180 τόνων.

Φανερά ικανοποιημένος σε δηλώσεις του στο astraparis.gr ο πρόεδρος της ΕΜΧ κ. Γιώργος Τούμπος, μίλησε για τις προοπτικές που ανοίγονται στην ΕΜΧ σε μια αβέβαιη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης από τον κορονοϊό. “Είναι ένα στοίχημα που κερδήθηκε. Ζούμε εποχές που νομίζαμε ότι μετά το 1972 δεν θα επαναλαμβάνονταν. Είναι πολύ θετικό όλο αυτό και γίνεται ακόμη πιο θετικό γιατί οι ανάγκες και η ζήτηση σε προϊόν είναι αυξημένες”, δήλωσε ο κ. Τούμπος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο φυτικό κεφάλαιο που υπάρχει πίσω από αυτούς τους αριθμούς,  ένα φυτικό κεφάλαιο πολύ σημαντικό. Πίσω από τους 180 τόνους υπάρχει ένα πολύ μεγάλο φυτικό κεφάλαιο το οποίο αξιοποιείται και καλλιεργείται. Παράλληλα όμως υπάρχει κι άλλο, το οποίο ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί. Εκεί δημιουργείται κι άλλη προοπτική και δυνατότητα για εκμετάλλευση και επιπλέον αύξηση της παραγωγής σημείωσε ο κ. Τούμπος προσθέτοντας άλλη μια παράμετρο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά μέσω όρο ένα μαστιχόδεντρο παράγει 200 γραμμάρια μαστίχας. Αυτόματα αυτό σημαίνει ότι για την παραγωγή των 180 τόνων καλλιεργήθηκαν στο νησί κατά μέσω όρο 900.000 μαστιχόδεντρα ή με μια γενικότερη εκτίμηση περί το 1 εκατομμύριο μαστιχόδεντρα  στα χωριά της Νότιας Χίου.

Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο η αύξηση της παραγωγής θα δημιουργήσει πρόβλημα στην τιμή του προϊόντος άρα και στο εισόδημα των παραγωγών, υποστήριξε ότι είναι τέτοια η ζήτηση και η δυναμική ανάπτυξης στην αγορά που δεν δημιουργείται πρόβλημα. Η μαστίχα σε σκόνη είναι ένα προϊόν που πραγματικά έχει τεράστια επιτυχία. Ειδικά στην Κορέα πέρσι ήταν τέτοια η ζήτηση, που η ΕΜΧ μπόρεσε να την καλύψει μόνο κατά το ήμισυ. ” Η περσινή παραγωγή ήταν 150 τόνοι και οι ανάγκες ήταν για 170. Έχει βοηθήσει πολύ η χρήση της μαστίχας ως φάρμακο. Εκεί υπάρχει πολύ δυναμική εξέλιξη κι αυτή δεν φαίνεται να επηρεάζεται και από την υγειονομική κρίση”, ανέφερε ο κ. Τούμπος.

Η διαμόρφωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην μετά τον κορονοϊό εποχή είναι μια παράμετρος στην εξίσωση που σίγουρα υπολογίζεται αλλά με άγνωστους συντελεστές και προεκτάσεις μέχρι τουλάχιστον να δούμε το μέγεθος της ύφεσης στις οικονομίες των χωρών και δη εκείνων των χωρών που θεωρούνται οι οικονομικά ισχυρές.

 

 

 

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια