Έτοιμες να αρχίσουν οι εργολαβίες σε ΒΙΑΛ και Μόρια – Κοροϊδία Μηταράκη

Απροκάλυπτα προσχηματική ήταν η χθεσινή, Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020, παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη στην συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δήμου Χίου, προκειμένου – υποτίθεται – να συζητηθεί η δημιουργία νέας δομής προσφύγων και μεταναστών και το μέλλον της ΒΙΑΛ.

Ο κ. Μηταράκης πριν καν αφιχθεί στη Χίο είχε πάρει τις αποφάσεις του για την ΒΙΑΛ και την Μόρια και την μετατροπή τους σε κλειστές δομές και το μόνο που επεδίωκε – όπως άλλωστε είχαμε επισημάνει – ήταν να εισπράξει ένα «όχι», που υποτίθεται ότι θα του έλυνε τα χέρια.

Ωστόσο, ο ίδιος μία ημέρα πριν και συγκεκριμένα την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2020, είχε υπογράψει την σύμβαση με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (για τη Χίο) και την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου με την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ (για την Λέσβο), στις οποίες είχαν κατακυρωθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο οι εργολαβίες καθαρισμού και περίφραξης των επιταχθέντων χώρων στο «17» του Αίπους και στον Καραμπά της Λέσβου, για την δημιουργία των υπερδομών. Και οι δύο συμβάσεις αναρτήθηκαν στη Διαύγεια σήμερα Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020.

Την ουσιαστική έναρξη των διαδικασιών επέκτασης των ΚΥΤ ΒΙΑΛ και Μόριας είχαμε επισημάνει από την περασμένη Δευτέρα, 1η Σεπτεμβρίου 2020, με την δέσμευση ποσού για  υπηρεσίες παροχής συμβούλων σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Πιο ξετσίπωτα δεν γίνεται – Μηταράκης: “Προχωρούν οι κλειστές ελεγχόμενες δομές σε Λέσβο και Χίο”

 

Το πρωί της Πέμπτης 3 Σεπτεμβρίου 2020 ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε και επισήμως ότι δημοσιεύθηκαν στην Διαύγεια η πρόσκληση εκμίσθωσης εκτάσεων στο Χαλκειός και στην Μόρια Μέχρι στιγμής δεν έχει αναρτηθεί), καθώς και οι δύο συμβάσεις με τους εργολάβους. Αναλυτικά, αναφέρει τα εξής:

«Προχωρούν οι διαδικασίες για τη μετατροπή των υφιστάμενων ΚΥΤ σε κλειστές ελεγχόμενες δομές στα νησιά της Λέσβου και της Χίου.  

Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκαν, σήμερα, στη Διαύγεια από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση της απαραίτητης έκτασης σε Λέσβο και Χίο, καθώς και οι συμβάσεις για την εκτέλεση των περιφράξεων και των πρώτων χωματουργικών έργων. 

Τέλος, έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την εκπόνηση των απαιτούμενων περιβαλλοντικών μελετών στα δύο νησιά». 

Οι υπερδομές και αφού αυτοδικαίως ακυρώθηκαν οι επιτάξεις δεν προχώρησαν, όμως είχαν μείνει στην αναμονή οι εργολαβίες, τις οποίες προφανώς ενεργοποιεί τώρα ο κ. Μηταράκης, για να τις μεταφέρει στη Χίο και στην Λέσβο, αντίστοιχα.

Στις συμβάσεις που υπέγραψε δεν αναφέρονται οι επίμαχες περιοχές της ΒΙΑΛ και της Μόριας («Προπαρασκευαστικές εργασίας περίφραξης και καθαρισμού γηπέδου στο νησί της Λέσβου / Χίου»), ωστόσο είναι ηλίου φαεινότερον ότι αυτές αφορούν, σύμφωνα με το προαναγγελθέν σχέδιο του υπουργού Μετανάστευσης να μετατραπούν οι δύο αυτές δομές σε κλειστά κέντρα για πρόσφυγες και μετανάστες.

Στη Χίο η εργολαβία είναι ποσού 1.031.398,71 ευρώ (ΤΕΡΝΑ Α.Ε.) και στην Λέσβο 854.390,86 ευρώ (ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ). Και στις δύο περιπτώσεις η προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε δύο μήνες, ήτοι μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2020 για τη Χίο και μέχρι 2 Νοεμβρίου 2020 για την Λέσβο.

Άρα, είναι θέμα των αμέσως προσεχών ημερών η άφιξη των εργολάβων και η έναρξη των εργασιών σε ΒΙΑΛ και Μόρια.

terna_xios aktor_lesvos