Εtwinning στο 3ο Γυμνάσιο Χίου

Πρόγραμμα Εtwinning  με θέμα «Ήθη, έθιμα και παραδόσεις  της πατρίδας μου» υλοποιούν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Χίου μαζί με σχολεία της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Σερβίας και της Ελλάδας από την περιοχή Οινόφυτα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές αντάλλαξαν πληροφορίες για τον εαυτό τους και  τις ομορφιές των περιοχών που ζουν, έφτιαξαν αφίσες για την ασφάλεια και τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο και έφτιαξαν λογότυπα, τα οποία τέθηκαν σε ψηφοφορία για να βγει το καλύτερο.

Πρώτο βγήκε το λογότυπο του μαθητή του 3ου Γυμνασίου Χίου,  Γιάννη Σπυρόπουλου του Α2, το οποίο θα εκπροσωπήσει το πρόγραμμα.

Στις 13 Νοεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα Ευγένειας, οι μαθητές ανέδειξαν την αξία του αλληλοσεβασμού και της ενσυναίσθησης των αναγκών των συνανθρώπων μας μέσα από ζωγραφιές, τις οποίες παρουσίασαν σε ένα κοινό κολάζ. Τα Χριστούγεννα οι μαθητές αντάλλαξαν κάρτες ενώ το Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε  διαδικτυακή συνάντηση των μαθητών, οι οποίοι παρουσίασαν τον εαυτό τους , τα ενδιαφέροντά τους , συνομίλησαν  και προσπάθησαν να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλο. Κάθε χώρα αντάλλαξε υλικό σχετικό με τα έθιμα, τους χορούς και τη γαστρονομία της περιοχής τους αποδεικνύοντας ότι ο πολιτισμός αποτελεί την καλύτερη γλώσσα επικοινωνίας.

Για την παρουσίαση των παραπάνω θεμάτων αξιοποιήθηκαν ψηφιακά μέσα και δημιουργήθηκε για κάθε ενότητα και διαφορετικό ψηφιακό υλικό όπως βίντεο, PowerPoint, κολάζ, και παιχνίδια στο kahoot. Ανατρέχοντας κανείς στο κοινό ψηφιακό υλικό θα εντυπωσιαστεί από την πολυμορφία και την πολυχρωμία που επικρατεί στα ήθη και έθιμα κάθε τόπου που αντικατοπτρίζει ακριβώς την πολιτιστική ποικιλία που υπάρχει στην Ευρώπη.   

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-twinning είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην εκπαίδευση. καθώς διαμορφώνει την ευρωπαϊκή συνείδηση των μαθητών, προωθεί την εξωστρέφειά τους και την αποδοχή της διαφορετικότητας που υπάρχει στην Ευρώπη ως στοιχείο που οδηγεί στην εξέλιξη.

Στο πρόγραμμα από το 3ο Γυμνάσιο συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Βλασοπούλου Μαρία, Βασιλάκη Αγγελική και Νικολούλη Αναστασία και οι μαθητές Κρεατσούλα Όλγα, Μέτα Έμυ, Μπουγδάνου Μιχαέλα, Μπίμπα Κέισυ, Πιτσάκη Στέλλα, Κυπριωτέλης Θοδωρής, Ψωμαδάκη Ιωάννα, Φέκος Στέλιος, Φέκου Μαρκέλλα, Σπανού Αντωνία, Γλύκα Ευαγγελία, Καραμπούλα Ιωάννα, Μωράκη Χαρούλα,Σαραντινού Σοφία, Σπυρόπουλος Γιάννης, Τσίγκος Λουκάς, Τσίγκου Στέλλα.