Εξαπλώνεται ο δήμος Χίου στην παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών

Ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά συνολικά πέντε ιστότοπους θα δημιουργήσει ο δήμος Χίου για να παρέχει χρηστικές πληροφορίες σε ένα μεγάλο φάσμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, από την απασχόληση έως την πώληση ή ενοικίαση ακινήτων στο νησί.

Η προκήρυξη του συγκεκριμένου έργου προβλέπει συνολικό κόστος που δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 13.572 ευρώ με ΦΠΑ, εκ των οποίων 8.143,20 ευρώ για το 2016 και 5.428,80 ευρώ για το 2017.

Ο δήμος Χίου καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις προσφορές τους έως την προσεχή Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 11.30 το πρωί.

Αναλυτικά οι δικτυακοί τόποι θα είναι οι παρακάτω:

1. Δικτυακός τόπος για την απασχόληση

Ο δικτυακός τόπος για την απασχόληση στοχεύει στην διευκόλυνση του Δημοσίου και των τοπικών επιχειρήσεων να γνωστοποιούν τις κενές θέσεις εργασίας τους και να αναζητούν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Από την άλλη πλευρά οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τις προκηρυσσόμενες θέσεις, να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για εύρεση εργασίας, να υποβάλλουν τα βιογραφικά τους. Γενικότερα θα καλύπτονται όλες οι ανάγκες τις εύρεσης εργασίας σε τοπικό επίπεδο μέσα από μια λειτουργική και εύχρηστη εφαρμογή.

2. Δικτυακός τόπος για την αγορά ακινήτων

Θα συλλέγει, θα οργανώνει και θα παρουσιάζει ό,τι έχει σχέση με προσφορά και ζήτηση ακινήτων στην αγορά της Χίου για ενοικίαση και για πώληση. Δημόσιοι φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις, μεσιτικά γραφεία, αλλά και πολίτες θα μπορούν δημοσιεύουν και να αναζητούν αγγελίες ζήτησης ή προσφοράς ακινήτων προς πώληση ή προς ενοικίαση. Θα παρέχει απεικόνιση και δυνατότητα αναζήτησης μέσω χάρτη.

3. Δικτυακός τόπος για την συλλογή δεδομένων και την διάχυση της πληροφορίας

Θα αποσκοπεί στην συλλογή δεδομένων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα από τους χρήστες του διαδικτύου και τους web developers (API). Με τη διάχυση της πληροφορίας πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητες σύναψης συνεργασιών σε κάθε επίπεδο. Ο συγκεκριμένος ιστότοπος θα περιέχει τα παρακάτω:

  • Dashboard – ένα περιβάλλον χρήσης που θα αποτυπώνει ποσοτικοποιημένα και οπτικοποιημένα οικονομικά, κοινωνικά και λοιπά χαρακτηριστικά όπου αυτά είναι διαθέσιμα .
  • Έρευνες και μελέτες που αφορούν τη Χίο ταξινομημένες με βάση το χρόνο σύνταξης, το θέμα, την περιοχή που αφορούν, τον συντάκτη.
  • Μητρώο επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, όπως για παράδειγμα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, παροχείς τουριστικών δραστηριοτήτων, φαρμακεία, βενζινάδικα, ιατροί, ξεναγοί, δικηγόροι, μηχανικοί, κατασκευαστές που θα μπορεί να αναζητήσει κάποια επιχείρηση ή ιδιώτης που ψάχνει συνεργάτες στη Χίο.
  • Μητρώο συλλόγων, αθλητικών σωματείων για την τόνωση της εξωστρέφειας τους. ● Ημερολόγιο εκδηλώσεων που θα περιλαμβάνει τις εκδηλώσεις που συμβαίνουν ή αφορούν τη Χίο.
  • Σημεία ενδιαφέροντος, όπως μουσεία, αξιοθέατα, wifi hotspot, παραλίες, στάσεις λεωφορείων, πιάτσες ταξί, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.
  • Φωτογραφίες για ελεύθερη χρήση (royalty free photos) και εικόνες από διαδικτυακές κάμερες (web cameras).
  • Προγραμματισμένα δρομολόγια μέσων μαζικής μεταφοράς εντός της Χίου και με τους γειτονικούς προορισμούς.
  • Στατιστικά στοιχεία για την επιβατική κίνηση (λιμάνι, αεροδρόμιο). Στην παραπάνω εργασία θα περιλαμβάνεται η ανεύρεση και η αρχική καταχώρηση και συντήρηση των δεδομένων για ένα χρόνο.

4. Δικτυακός τόπος πληθοπορισμού (crowdsourcing)

Ο δικτυακός τόπος για πληθοπορισμό (crowdsourcing) δημόσιων και ιδιωτικών φορέων θα είναι μια εφαρμογή μέσω της οποίας θα είναι δυνατή η αναζήτηση πόρων για κοινωφελείς σκοπούς ή για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Για παράδειγμα η εφαρμογή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον δήμο για την χρηματοδότηση της επισκευής μιας παιδικής χαράς, από το νοσοκομείο για την αγορά ενός μηχανήματος, από έναν σύλλογο για την χρηματοδότηση μιας εκδήλωσης ή από μια νέα επιχείρηση για την χρηματοδότηση ενός νέου επιχειρηματικού σχεδίου. Εκτός από συγκέντρωση ποσών θα μπορεί να λειτουργεί και σαν συγκέντρωση / αναζήτηση εθελοντικής εργασίας π.χ. το κλάδεμα ενός άλσους, το καθάρισμα ενός μονοπατιού.

5. Δικτυακός τόπος συνδυασμένων μεταφορών

Θα περιλαμβάνει όλες τις δυνατότητες μετακίνησης στη Χίο, όπως αστικό ΚΤΕΛ, υπεραστικό ΚΤΕΛ, ιδιωτικά λεωφορεία, ταξί, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, δρομολόγια, πιάτσες, τοποθεσία λεωφορείων σε πραγματικό χρόνο, στοιχεία επικοινωνίας, συνεπιβατισμός με αυτοκίνητο (car pooling). Οι παραπάνω πληροφορίες θα πρέπει να ενημερώνουν δικτυακούς χάρτες με γεωγραφικά δεδομένα ώστε να είναι ελεύθερα διαθέσιμες οι πληροφορίες για τα δρομολόγια και τα σημεία εξυπηρέτησης.