Έξαρση του ρατσισμού καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ασύλου

Τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές κινήσεις στα νησιά του Αιγαίου, που το τελευταίο διάστημα δέχονται αυξημένο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου.

Κατονομάζει, μάλιστα, στην Σάμο την λεγόμενη «Κίνηση πολιτών Σάμος SOS», η οποία – όπως προσθέτει – έχει στο παρελθόν είχε συντονιστεί και με την αντίστοιχη «Παγχιακή επιτροπή».

Το Σωματείο στη ανακοίνωσή του αναφέρεται στις κακές συνθήκες που επικρατούν και λόγω υπερπληθυσμού στα κέντρα υποδοχής, τονίζοντας ότι «οι υπηρεσίες που παρέχονται εξακολουθούν να ανατίθενται κυρίως σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και όχι σε δημόσιους φορείς, ενώ οι εργαζόμενοι σχεδόν στο σύνολό τους εργάζονται υπό όρους εργασιακής επισφάλειας».

Σε ό,τι αφορά την έξαρση της ρατσιστικής ρητορικής επισημαίνει, αναλυτικά, τα ακόλουθα:

«Την ίδια στιγμή, βλέπουμε να αναζωπυρώνονται κινήσεις που έχουν σκοπό να σπείρουν τη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό και το φόβο στις τοπικές κοινωνίες. Για παράδειγμα, τον τελευταίο καιρό στη Σάμο έχει αρχίσει να κλιμακώνεται εκ νέου η ρατσιστική – εθνικιστική ρητορική, με πρωτεργάτη την «Κίνηση πολιτών Σάμος SOS» – η οποία στο παρελθόν είχε συντονιστεί και με την αντίστοιχη «Παγχιακή επιτροπή» στη Χίο. Προσπαθώντας να κρυφτούν πίσω από το πρόσχημα του «πατριωτισμού», η ομάδα αυτή και μέλη της, καθώς και κάποιοι πρόεδροι τοπικών συμβουλίων, έχουν προπηλακίσει εργαζόμενους σε ΜΚΟ[1], έχουν καλέσει σε δημιουργία «ομάδων κρούσης» εναντίον «λαθρομεταναστών» ή όποιου διαφωνεί πολιτικά μαζί τους και μοιράζουν παραπλανητικά καλέσματα δήθεν αλληλεγγύης στους αιτούντες άσυλο, ενώ συγχρόνως διοργανώνουν άλλη μία συγκέντρωση ξενοφοβίας και λαϊκισμού στις 22 Οκτώβρη.

To Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, καταδικάζει αυτές τις κινήσεις που, εκμεταλλευόμενες το υπαρκτό πρόβλημα του εγκλωβισμού των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου, στρέφονται επί της ουσίας – με φανερά ή κεκαλυμμένα ρατσιστικά κίνητρα – εναντίον των ανθρώπων που ζητούν διεθνή προστασία και όχι εναντίον της πολιτικής διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού της Ευρώπης των κλειστών συνόρων».

[1] Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα εφημερίδας (19/10/2017 http://www.efsyn.gr/arthro/xenofoviko-paralirima-me-karampines-kai-aima) « .. στις 27 Σεπτεμβρίου δύο εκπρόσωποι της οργάνωσης Αρσις, επιχείρησαν να μιλήσουν στο δημοτικό συμβούλιο Παλαιοκάστρου για να εξηγήσουν το πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα, εκδιώχθηκαν με τη βία και στη συνέχεια δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση 20 ατόμων».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια