Εξαρθρώθηκε κύκλωμα μεταφοράς μεταναστών, στα νησιά του Β. Αιγαίου
Aπό το φθινόπωρο του 2013 μέχρι πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, η ΕΛ.ΑΣ., σε συνεργασία με την Europol, διεξήγαγε έρευνα για τη δράση κυκλώματος διακίνησης παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω Ελλάδας. Το τελικό στάδιο της επιχείρησης εκτυλίχθηκε το διήμερο 10 και 11 Μαρτίου. Συνελήφθησαν στην Αθήνα από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής 16 αλλοδαποί, ανάμεσα στους οποίους δύο από τους φερόμενους εγκεφάλους της σπείρας, υπήκοοι Συρίας και Αιγύπτου. Ένας Ιρανός, που φέρεται να ανήκει και αυτός στην ηγετική ομάδα, κατάφερε να διαφύγει.
Από χειρόγραφες σημειώσεις που κατασχέθηκαν υπολογίζεται ότι τα μέλη του κυκλώματος συμμετείχαν στη διακίνηση περίπου 350 αλλοδαπών, κυρίως Σύρων προσφύγων. Το κόστος μεταφοράς τους από τα παράλια της Τουρκίας σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από εκεί στη Δυτική Ευρώπη κυμαινόταν από 4.000 έως 7.000 ευρώ το άτομο, ανάλογα με τον τελικό προορισμό, ενώ ο συνολικός τζίρος του κυκλώματος υπολογίζεται ότι ανήλθε στα 7,5 εκατ. ευρώ.
Εξειδικευμένη ομάδα
Η επιχείρηση εξάρθρωσης του δικτύου είχε κωδική ονομασία «Δαίδαλος» και τον συντονισμό της έρευνας είχε η Europol. Σε γραπτή δήλωσή του, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Rob Wainwright αποκάλυψε ότι η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία έχει δημιουργήσει «κοινή επιχειρησιακή ομάδα με την επωνυμία “Mare”, που είναι εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση οργανωμένων εγκληματικών ομάδων, υπεύθυνων για τη μετακίνηση από τη θάλασσα μεγάλου αριθμού μη νόμιμων μεταναστών».
Δήλωση για την αστυνομική επιχείρηση έκανε και ο Έλληνας επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η ανάπτυξη περισσότερων δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης προώθησης μεταναστών».
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι λαθροδιακινητές μετέφεραν με φουσκωτά ταχύπλοα τους μετανάστες από τα παράλια της Τουρκίας στην Κω και τη Ρόδο.
Ακολούθως, το κύκλωμα τροφοδοτούσε τους αλλοδαπούς με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και τους προωθούσε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Διαπιστώθηκε, μάλιστα, ότι 44 παράτυποι μετανάστες κατάφεραν να ταξιδέψουν παράνομα σε ευρωπαϊκές χώρες μέσω του διεθνούς αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», ενώ ορισμένοι διακινήθηκαν προς την Ιταλία μέσω του λιμανιού της Πάτρας.
Τι κατασχέθηκε
Αφετηρία, εξάλλου, της έρευνας ήταν ο εντοπισμός και η σύλληψη παράτυπων μεταναστών από αστυνομίες χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο της έρευνας κατασχέθηκαν 280 πλαστά διαβατήρια και δελτία ταυτότητας, 82 κινητά τηλέφωνα, 25 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των αλλοδαπών, καθώς και 154.700 ευρώ σε τραπεζικές επιταγές και καταθέσεις.
ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr (Του Γιάννη Σουλιώτη)