Έξι εκατ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων

Το ποσό των έξι εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, σύμφωνα με τις δύο σχετικές προσκλήσεις που υπέγραψε η περιφερειάρχης κα Χριστιάνα Καλογήρου.

Η πρώτη πρόσκληση είναι για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων στα πλαίσια της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης (ΒΑΑ) και αφορά τις περιοχές του αστικού ιστού των πόλεων της Μυτιλήνης και της Χίου.

Η δεύτερη πρόσκληση αφορά παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων στις περιοχές ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης (ΟΧΕ), δηλαδή στα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Ικαρία, Λήμνος, Οινούσσες, Ψαρά, Φούρνοι Κορσεών.

Σύμφωνα με τις προσκλήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης που αφορούν το κτιριακό κέλυφος, τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και λοιπές τεχνικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση των δημόσιων κτιρίων.

Η ημερομηνία υποβολής των προτάσεων ξεκινά στις 25 Ιουνίου 2018 και ολοκληρώνεται στις 22 Οκτωβρίου 2018.

Δικαιούχοι είναι οι δήμοι των περιοχών ΒΑΑ και ΟΧΕ.

Η κα Καλογήρου δήλωσε σχετικά:

«Αξιοποιούμε τις δυνατότητες του Ε.Π. της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και δίνουμε τη δυνατότητα να υποβληθούν προτάσεις από τους Δήμους για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων.

Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος στα νησιά μας, με το συνεπακόλουθο όφελος για το περιβάλλον και την παράλληλη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Μπορούν, επομένως, να χρηματοδοτηθούν έργα σε σχολεία, νοσοκομεία, χώρους συνάθροισης κοινού (π.χ. πολιτιστικά κέντρα) και άλλα δημόσια κτίρια, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων των νησιών μας».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια