Εξιχνιάσθηκαν τρεις υποθέσεις απάτης με θύματα στη Χίο και συνολική λεία 22.500 ευρώ

Την εξιχνίαση τριών υποθέσεων απάτης σε βάρος ατόμων στη Χίο, από τους οποίους οι δράστες απέσπασαν συνολικά το ποσό των 22.451,91 ευρώ, ανακοίνωσε η αστυνομία, το απόγευμα του Σαββάτου 23 Δεκεμβρίου 2023.

Οι υποθέσεις αυτές ανάγονται έως και πριν δέκα μήνες και σε αυτές εμπλέκονται Έλληνες  και αλλοδαποί δράστες με θύματα κατοίκους της Χίου, τα οποία σε όλες τις περιπτώσεις πείσθηκαν να καταθέσουν χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, είτε σε πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής, είτε με πρόσχημα την επιστροφή χρημάτων από εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την καταβολή επιδόματος «market pass».

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας:

1. Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης, η οποία διαπράχθηκε πριν περίπου εννέα μήνες, σε βάρος γυναίκας ελληνικής υπηκοότητας, στη Χίο.

Ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση αυτή, δύο άνδρες ελληνικής υπηκοότητας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της απάτης και της παράνομης πρόσβασης σε πληροφοριακό σύστημα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, άτομο αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων επικοινώνησε τηλεφωνικά με την παθούσα, προσποιούμενος υπάλληλο λογιστικού γραφείου και χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την επιστροφή χρημάτων από εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, κατάφερε να αποσπάσει, εξαπατώντας την, στοιχεία πρόσβασης σε ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς της, από τους οποίους αφαιρέθηκε συνολικά το χρηματικό ποσό των 590 ευρώ.

Κατά τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης προέκυψε ότι, το παραπάνω αφαιρεθέν χρηματικό ποσό μεταφέρθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό που ανήκει σε έναν εκ των ταυτοποιηθέντων δραστών, ενώ η διαδικτυακή μεταφορά των χρημάτων πραγματοποιήθηκε από ηλεκτρονική διεύθυνση (IP Address), που ανήκει στον έτερο ταυτοποιήθεντα δράστη.

Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε, επίσης, ότι η τηλεφωνική επικοινωνία με την παθούσα πραγματοποιήθηκε από τηλεφωνική σύνδεση που ήταν δηλωμένη σε στοιχεία αλλοδαπού («αχυράνθρωπος» – ghost person).

2. Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης, η οποία διαπράχθηκε πριν από δέκα μήνες περίπου, σε βάρος άνδρα ελληνικής υπηκοότητας, στη Χίο.

Ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση αυτή, επτά άτομα (3 άνδρες ελληνικής υπηκοότητας, 3 γυναίκες ελληνικής υπηκοότητας και υπήκοος Γεωργίας), σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για το αδίκημα της απάτης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο παθών, στο πλαίσιο παραγγελίας προϊόντων, ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με άνδρα αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, ο οποίος υποδυόμενος εκπρόσωπο εμπορικής επιχείρησης, κατάφερε να τον πείσει, εξαπατώντας τον, να καταθέσει σε διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, συνολικά το χρηματικό ποσό των 14.100 ευρώ.

Κατά την διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης προέκυψε ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους μεταφέρθηκε αρχικά το παραπάνω χρηματικό ποσό, ανήκουν – κατά περίπτωση – σε δύο εκ των ταυτοποιηθέντων δραστών, ενώ μέρος εκ των αφαιρεθέντων χρημάτων μεταφέρθηκε ακολούθως και σε τραπεζικούς λογαριασμούς των άλλων πέντε ταυτοποιηθέντων δραστών.

Η επικοινωνία με τον παθόντα πραγματοποιήθηκε από τηλεφωνική σύνδεση που ανήκει στον προαναφερόμενο υπήκοο Γεωργίας.

3. Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης, η οποία διαπράχθηκε προ τριμήνου περίπου, σε βάρος γυναίκας ελληνικής υπηκοότητας, στη Χίο.

Ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση αυτή, δύο άτομα (Ελληνίδα και Αρμένιος), σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για το αδίκημα της απάτης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, άτομο αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την παθούσα προσποιούμενος υπάλληλο λογιστικού γραφείου και χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την καταβολή επιδόματος «market pass», κατάφερε να την πείσει, εξαπατώντας την, να καταθέσει σε δύο διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, συνολικά το χρηματικό ποσό των 7.801,91 ευρώ.

Κατά τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης προέκυψε ότι, οι τραπεζικοί λογαριασμοί που μεταφέρθηκε το παραπάνω χρηματικό ποσό ανήκουν – κατά περίπτωση – στους ταυτοποιηθέντες δράστες, ενώ η τηλεφωνική επικοινωνία με την παθούσα πραγματοποιήθηκε από τηλεφωνικές συνδέσεις που ήταν δηλωμένες σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών «αχυράνθρωπων» – ghost persons).

Το προανακριτικό έργο διενήργησε η υποδιεύθυνση ασφαλείας Χίου.