Εξοικονόμηση 1.000.000 λίτρων νερού σε διάστημα ενός έτους στις Οινούσσες

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Το Νερό είναι στα Χέρια Μας», που εκτείνεται σε εύρος τουλάχιστον 3 ετών, τo FINISH και το Global Water Partnership – Mediterranean (GWPMed), επισκέφθηκαν το νησί σε συνεργασία με τον Δήμο Οινουσσών, με στόχο να εξοπλίσουν τα 450 νοικοκυριά και τουριστικά καταλύματα του οικισμού με συσκευές εξοικονόμησης νερού. Η ομάδα της δράσης, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, επισκέφθηκε και παρέδωσε σε κάθε σπίτι ένα πλήρες σετ με συσκευές εξοικονόμησης νερού για τις βρύσες της κουζίνας και του μπάνιου, το ντους και το καζανάκι της τουαλέτας. Παράλληλα, ενημέρωσε τους κατοίκους για τη σημασία της εξοικονόμησης νερού, τον τρόπο χρήσης των συσκευών και βοήθησε στη σωστή τοποθέτησή τους.

Η συνδρομή και συνεργασία του Δήμου Οινουσσών και η ένθερμη ανταπόκριση των κατοίκων, «άνοιξε» το δρόμο για την παρέμβαση της ομάδας της δράσης, όχι μόνο στα σπίτια και καταλύματα, αλλά και στην Ακαδημία Εμπ. Ναυτικού Πλοιάρχων Οινουσσών, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει και την ανακαίνιση του Μαθητικού Οικοτροφείου του νησιού, εγκαθιστώντας σύγχρονες μπαταρίες εξοικονόμησης στα μπάνια και τις κουζίνες, διασφαλίζοντας έτσι σημαντική ποσότητα νερού για τις ανάγκες του Ιδρύματος. Ο στόχος συνολικά για το νησί είναι η εξοικονόμηση 1.000.000 λίτρων νερού σε διάστημα ενός έτους, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ο κ. Βαγγέλης Παγώνης, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας RB Hygiene, δήλωσε: «Σε μια δύσκολη χρονιά όπως αυτή που περάσαμε, το Finish, μέσω της πρωτοβουλίας «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ», αναδεικνύει και ενισχύει την τεράστια αξία που μπορούν να έχουν μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες. Ακούσαμε αρκετές φορές φέτος πόσο σημαντική είναι η ατομική ευθύνη, η δέσμευση του καθενός από εμάς να πάρουμε την ευθύνη στα χέρια μας και να κάνουμε τη διαφορά. Αλλάζοντας απλές συνήθειες, όπως το να τοποθετούμε τα πιάτα στο πλυντήριο μόνο απομακρύνοντας τα υπολείμματα αντί να τα ξεβγάζουμε με νερό, μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως και 40L νερού ανά πλύση! Μικρές, καθημερινές αλλαγές λοιπόν, μπορούν να μετατρέψουν τον καθένα από εμάς σε κρίκο μιας ευρύτερης αλυσίδας προστασίας νερού».

Ο κ. Αλέξανδρος Κανδαράκης, Διευθυντής Επικοινωνίας, Global Water Partnership – Mediterranean, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το FINISH και το Global Water Partnership – Mediterranean, για δεύτερη χρονιά, στηρίζουμε με πρακτικά εργαλεία τις προσπάθειες των ακριτικών νησιών να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της λειψυδρίας. Σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Οινουσσών, δίνουμε τον πρώτο ρόλο στους κατοίκους,  προσφέροντας ειδικές συσκευές που τοποθετούνται εύκολα σε κάθε βρύση του νοικοκυριού, επιτυγχάνοντας ως και 50% εξοικονόμηση νερού. Για να πετύχουμε την ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού και να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας, η αλλαγή στις απλές καθημερινές μας συνήθειες πρέπει να είναι το πρώτο μας βήμα».

Αυτή τη χρονιά, η ομάδα των εκπροσώπων του FINISH και του GWP-Med, εκτός από  το πρόγραμμα για την προώθηση της εξοικονόμησης νερού στις Οινούσσες, σχεδίασαν και μία ξεχωριστή «αποστολή» για τους μικρούς νησιώτες. Η Αποστολή: Γαλάζιο Νησί, με τον Νηρέα και την Πηγή στηρίζεται σε ένα πρωτότυπο επιμορφωτικό παραμύθι για τη σημασία και την αξία του νερού, που δημιούργησε η συγγραφέας Σοφία Αλεξίου, αποκλειστικά για τη δράση «Το Νερό είναι στα Χέρια μας». Οι μικροί φίλοι έλαβαν το παραμύθι, γνώρισαν τους ήρωες – προστάτες του νερού Νηρέα και την Πηγή μέσα από ένα ευχάριστο εκπαιδευτικό δρώμενο, βασιζόμενο στην πλοκή της ιστορίας και έδωσαν τη δική τους υπόσχεση για τη συνεχή διασφάλιση και εξοικονόμηση νερού προς όφελος του νησιού τους.

FINISH "Το Νερό είναι στα Χέρια Μας" Year 2 from Valuecom Videos on Vimeo.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια