Ευήκοα ώτα και γλώτταν δεμένη βρήκε ο πρωθυπουργός στους τρεις δημάρχους

Το γνωρίζαμε από χθες, το εμπεδώσαμε σήμερα, Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021, ότι η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δημάρχους Χίου, Λέσβου και Σάμου δεν ήταν παρά μια καλοστημένη επιχείρηση για να λάβει η κυβέρνηση το «πράσινο φως» και να προχωρήσει τον σχεδιασμό της για την δημιουργία δομών προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

Σήμερα, στην συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, όσο κι πιέσθηκε με ερωτήσεις δεν απάντησε τι ακριβώς για το θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού συνεισέφερε με την παρουσία του στην σύσκεψη, αν δηλαδή μετέφερε τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, την αντίθεση της χιακής κοινωνίας στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Ο κ. Κάρμαντζης είπε μεν ότι «τα είπαμε όλα», πλην – όμως – ουδέν αποκάλυψε επί του ζέοντος και ειδικότερα για την δομή που επιχειρεί να δημιουργήσει στο Θόλος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.

Αντιθέτως, ανάλωσε επί μακρόν τον χρόνο για να πει πόσο καλά τα κάνει η κυβέρνηση με την αποσυμφόρηση των νησιών, διαστρεβλώνοντας – ωστόσο – τα αριθμητικά στοιχεία, που λένε ότι παρέλαβε περίπου 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε όλα τα νησιά τον Ιούνιο του 2019 και σήμερα είναι περίπου 15.000, πλην – όμως – επί της παρούσης κυβερνήσεως εκτοξεύθηκα το προηγούμενο διάστημα και στους 45.000. Εν ολίγοις ότι σήμερα είμαστε περίπου όπως και πριν ενάμιση χρόνο.

Σε ό,τι αφορά το επίδικο, δηλαδή την δημιουργία της νέας δομής, για την οποία και με την δική του παρουσία και συνεισφορά ζήτησε επιτάχυνση, ο κ. Κάρμαντζης ομού μετά των άλλων δημάρχων, σήμερα λίγο πολύ είπε τα ακόλουθα:

– Διαφωνεί μεν με την επιλογή του χώρου στο Θόλος, αλλά δεν διευκρίνισε τι στάση θα τηρήσει η δημοτική αρχή αν η κυβέρνηση προχωρήσει στον σχεδιασμό της.

– Προέβαλε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την δημιουργία δομής καταγραφής και ταυτοποίησης χωρητικότητας 500 ατόμων, ενώ πέταξε το… μπαλάκι στις αντιπολιτεύσεις, ζητώντας από αυτές να προτείνουν συγκεκριμένο χώρο και να… αφαιρέσουν από την κυβέρνηση την πρωτοβουλία των κινήσεων. Το πρόσθετο ερώτημα ότι το βήμα αυτό (πρόταση χώρου) προϋποθέτει να αποδεχθεί η κυβέρνηση τον χαρακτήρα του κέντρου για υποδοχή και ταυτοποίηση και τον αριθμό των 500 ανθρώπων έμεινε αναπάντητο.

– Στην παρουσίαση των αριθμητικών δεδομένων για τις δομές στα άλλα νησιά (σχεδόν σε όλα πλέον των 3.000 ατόμων), ο κ. Κάρμαντζης είπε ότι στην σύσκεψη δεν μπήκαμε στην διαδικασία των αριθμών, αλλά στην πρωθυπουργική ενημέρωση γινόταν λόγος για δομές μικρής αλλά επαρκούς χωρητικότητας (αλλά κουβέντα για τους αριθμούς δεν έγινε).

– Στην ερώτηση γιατί ο δήμαρχος Χίου δεν εκμεταλλεύθηκε το γεγονός ότι ενώ βρέθηκε σε σύσκεψη στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο δεν μετέφερε την αντίθεση του δημοτικού συμβουλίου, των φορέων και των κατοίκων της Χίου στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ακόμα και εκτός ατζέντας, ακόμα και στο περιθώριο, η απάντηση του δημάρχου Χίου ήταν «τα είπαμε όλα». Μόνο που εμείς καταλάβαμε άλλα.

Παρακολουθείστε το βίντεο από την συνέντευξη Τύπου και φυσικά ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια