Φάκελος ζημιών για να κηρυχθεί η Χίος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Σε ένα δύσκολο στοίχημα έχουν επιδοθεί οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Χίου και της περιφερειακής ενότητας Χίου, προκειμένου να συγκροτήσουν έναν πλήρη και αξιόπιστο φάκελο ζημιών από τον σεισμό της Παρασκευής, 30 Οκτωβρίου 2020, ώστε τεκμηριωθεί το αίτημα να κηρυχθεί η Χίος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Προσώρας, το σχετικό αίτημα δήμου και περιφερειακής ενότητας Χίου προσέκρουσε στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία το περασμένο Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020, ανακοίνωσε ότι κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, με απόφαση του γενικού γραμματέα κ. Βασίλη Παπαγεωργίου.

Σε ό,τι αφορά τη Χίο έγινε γνωστό ότι ζητήθηκε η συγκρότηση φακέλου με όλες τις προκληθείσες ζημιές, σε κτίρια, δημόσιες υποδομές κ.λπ., ο οποίος και θα υποβληθεί στην ΓΓΠΠ έως το τέλος της εβδομάδος και αφού αξιολογηθεί θα κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ή θα απορριφθεί το σχετικό αίτημα αν δεν κριθεί επαρκής.

Στις υποδομές η σοβαρότερη μέχρι στιγμής ζημιά που έχει εντοπισθεί αφορά την ρωγμή στην προκυμαία, στο ύψος του τελωνείου Χίου, για την οποία – μάλιστα – έγιναν και σχετικές μετρήσεις, αν και εδώ εκφράζονται επιφυλάξεις, δεδομένου ότι κατά μαρτυρίες η ζημιά είναι παλαιά και απλώς τώρα εμφανίσθηκε και στην επιφάνεια η ρωγμή.

Ο κύριος όγκος των ζημιών εντοπίζεται σε παλαιά και καt;a κανόνα ακατοίκητα κτίρια, κυρίως στο νότιο τμήμα της Χίου, ενώ περιορισμένης έκτασης φαίνεται να είναι οι ζημιές σε πετρόκτιστα κατοικημένα κτίρια.

Έλεγχοι υποδομών και κτιρίων από κλιμάκια μηχανικών

Στην κατεύθυνση αυτή θα επισκεφθεί τη Χίο πιθανότατα αύριο Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2020, κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ (διεύθυνση αποκατάστασης επιπτώσεων φυσικών καταστροφών) του υπουργείου Υποδομών, προερχόμενο από την Σάμο, το οποίο θα προβεί σε ελέγχους σε βασικές υποδομές και κτίρια του νησιού.

Από σήμερα Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2020, 16 τεχνικά συνεργεία, που συγκρότησαν από κοινού δήμος και Π.Ε. Χίου, καθώς και μηχανικοί από το ΤΕΕ, ελέγχουν σχολεία και άλλα κτίρια, καθώς και υποδομές (οδικό δίκτυο, γέφυρες κ.λπ.). Τυχόν προβλήματα θα ενταχθούν στον συνολικό φάκελο ζημιών που θα υποβληθεί στην ΓΓΠΠ.

Ενισχυτικό, τέλος, του φακέλου θα είναι η δήλωση των πολιτών, των οποίων οι κατοικίες ή κτίρια που έχουν στην ιδιοκτησία τους έχουν υποστεί ζημιές, κάτι για το οποίο πρέπει να δηλώσουν στις υπηρεσίες του δήμου Χίου.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση για κρίσιμα κτίρια

Όπως επισημαίνει στον astraparis.gr ο περιφερειάρχης Χίου κ. Παντελής Μπουγδάνος άμεση υπήρξε η ανταπόκριση και κινητοποίηση τεχνικών συνεργείων για τον έλεγχο ευαίσθητων κτιρίων και συγκεκριμένα, του νοσοκομείου Χίου, των δικαστηρίων, καθώς και κτιρίων στην Νότια Χίο. Ανέφερε, επίσης, ότι ένα συνεργείο έχει μετβεί στις Οινούσσες για έλεγχο σχολικών κτιρίων και της ΑΕΝ.

Ο κ. Μπουγδάνος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους γονείς των δύο αδικοχαμένων νέων στην Σάμο, καθώς και την συμπαράστασή του στους πολίτες του νησιού που δέχθηκαν το μεγάλο πλήγμα του σεισμού της Παρασκευής.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια