Φεύγουν από την ΒΙΑΛ 90 ασυνόδευτοι – ανήλικοι για την ηπειρωτική Ελλάδα

Σχέδιο μεταφοράς όλων των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, συνολικά περί τα 90 άτομα, από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ προς την ηπειρωτική Ελλάδα αναμένεται να υλοποιηθεί εντός των αμέσως προσεχών ημερών, με ευθύνη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η εξέλιξη αυτή έρχεται υπό το φως των πρόσφατων δραματικών γεγονότων στην Μόρια της Λέσβου και φαίνεται ότι αξιοποιείται το θετικό διεθνές κλίμα, προκειμένου ένας αριθμός αναγνωρισμένων προσφύγων και κυρίως ασυνόδευτα προσφυγόπουλα να μεταφερθούν αρχικά σε δομές στην ηπειρωτική χώρα και εν συνεχεία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήδη έχουν εκδηλώσει πρόθεση υποδοχής τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του astraparis.gr, το σχέδιο μεταφοράς των ασυνόδευτων ανηλίκων θα εφαρμοσθεί και στις δομές των άλλων νησιών (Σάμος, Λέρος και Κως).

Η διαδικασία προβλέπει να ενημερωθούν την προσεχή εβδομάδα όλα τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, που πρόκειται να μεταφερθούν από την ΒΙΑΛ, να γίνουν όλες οι αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις τους και να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Να σημειώσουμε ότι την ευθύνη για τα ασυνόδευτα στην ΒΙΑΛ έχουν ο εισαγγελέας πρωτοδικών Χίου και η πρώτη υποδοχή, ενώ το πρόγραμμα φιλοξενίας τους έχει αναλάβει ο ΔΟΜ, που απασχολεί και το αναγκαίο για το πρόγραμμα προσωπικό.

Υπάρχει ένα ζήτημα για το τι θα γίνει με τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, για τους οποίους οι αρχικές πληροφορίες μας αναφέρουν ότι τους έχει προταθεί να απασχοληθούν σε άλλα προγράμματα του ΔΟΜ, ενδεχομένως και εκτός Χίου.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια