Φρένο από το Ελεγκτικό Συνέδριο στον Μηταράκη για την σύμβαση του Θόλους

Για την κατασκευή της υπερδομής προσφύγων και μεταναστών στο Θόλος Χίου ο κ. Νότης Μηταράκης λογαριάζει χωρίς δύο ξενοδόχους, την προσφυγή του δήμου Χίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ιδιοκτησιακό της περιοχής και την πάνδημη αντίθεση του χιώτικου λαού, επεσήμανε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Ανδρέας Μιχαηλίδη, προειδοποιώντας συνάμα τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ότι «θα μείνει με τα χαρτιά στο χέρι».

Μιλώντας, χθες Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, στην συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την σύμβαση κατασκευής των υπερδομών σε Χίο, Λέσβο και Έβρο, ο κ. Μιχαηλίδης αποκάλυψε – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Χίο – ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο με την από 2 Νοεμβρίου 2021 απόφασή του καλεί το υπουργείο Μετανάστευσης να μην υπογράψει την σύμβαση με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. πριν την έκδοση από το ΣτΕ απόφασης και μάλιστα απορριπτικής επί της προσφυγής του δήμου Χίου.

Ειδικότερα, το Ελεγκτικό Συνέδριο στην παράγραφο 6 της εν λόγω απόφασής του αναφέρει: «…καθ΄ ο μέρος χωροθετείται στη νήσο Χίο, το υποβληθέν για έλεγχο οικείο σχέδιο σύμβασης που επισυνάπτεται στην παρούσα πράξη και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής, μπορεί να υπογραφεί μόνον υπό τον όρο της προηγούμενης έκδοσης απορριπτικής απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας επί της από 24.6.2021 ασκηθείσας ενώπιον του Ε΄ Τμήματος αυτού αίτηση αναστολής…».

Στο δε διατακτικό της απόφασης τονίζεται ότι «δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της εργοληπτικής επιχείρησης ΤΕΡΝΑ Α.Ε. για την υλοποίηση του έργου… υπό τον όρο και με τις επισημάνσεις που αναφέρονται στο σκεπτικό (σκ. 6) της παρούσας».

Πιο ξεκάθαρα δεν μπορούσε να γίνει και έτσι ο κ. Μιχαηλίδης προειδοποίησε στο τέλος τον κ. Μηταράκη ότι «θα μείνει με τα χαρτιά στο χέρι».

Ακολουθεί ο βίντεο της ομιλίας του κ. Μιχαηλίδη 

 

Περαιτέρω στην ομιλία του ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ:

Κάλεσε τον υπουργό και την κυβέρνηση να σταματήσουν να επαίρονται για τη μείωση των ροών και την αυτονόητη και εξαιρετικά βραδεία αποσυμφόρηση των δομών στα νησιά: παραθέτοντας τα επίσημα στοιχεία, κατέδειξε πως αυτή η μείωση άρχισε μετά την έλευση της πανδημίας, ενώ παράλληλα σχετίζεται με παγκόσμιες εξελίξεις και συγκυριακές πολιτικές επιλογές της Τουρκίας.

Αναφορικά με το κυρίως θέμα της συνεδρίασης, αναρωτήθηκε για την «εκπεμπόμενη βεβαιότητα» του κ. Μηταράκη ότι οι δομές θα ολοκληρωθούν βάσει του σχεδιασμού του Υπουργείου του. Και αυτό γιατί εκκρεμεί η οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην αίτηση ακύρωσης που έχει υποβάλει το Δήμος Χίου αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής που έχει χωροθετηθεί η δομή. Την εκκρεμότητα αυτή υπογραμμίζει σε πρόσφατη απόφασή του και το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Τι θα κάνετε αν τελικά η απόφαση του ΣτΕ δεν είναι αυτή που προσδοκάτε;», τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης προς τον υπουργό.

Για το μέγεθος της σχεδιαζόμενης δομής στην περιοχή «Θόλος» της Χίου, ο βουλευτής επεσήμανε το τεράστιο μέγεθός της: 18 στρέμματα οι στεγασμένοι χώροι, 141 στρέμματα συνολικά, 1.800 άτομα η ονομαστική χωρητικότητα – σχεδόν διπλάσια εκείνης της ΒΙΑΛ– με πρόβλεψη για δυνατότητα φιλοξενίας 3.000 ατόμων. Δεδομένων των δυνατοτήτων της δομής, είναι βέβαιο, σημείωσε ο Α. Μιχαηλίδης, ότι κάποια στιγμή που θα ανέβουν πολύ οι αφίξεις και η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να τις «εξαφανίσει», όπως κάνει τώρα, οι φιλοξενούμενοι θα υπερβούν κατά πολύ και αυτούς τους 3.000.

Τόνισε πως η απόφαση της κυβέρνησης να κατασκευάσει τέτοιες υπερδομές στα νησιά είναι απολύτως συνδεδεμένη με την ιδεοληπτική επιλογή της να αποδεχτεί για τη χώρα και τα νησιά το ρόλο της «ασπίδας της Ευρώπης», συμμαχώντας μάλιστα με τις πλέον ξενοφοβικές κυβερνήσεις της Ε.Ε. και εγκαταλείποντας ουσιαστικά τη μάχη για δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες. Είναι άλλο πράγμα η διαχείριση ενός ζητήματος που θα υπάρχει για καιρό, λόγω γεωγραφίας και διεθνούς πολιτικής, και «άλλο εντελώς αυτό που κάνει η κυβέρνησή σας, να αποδεχτεί δηλαδή το ρόλο του εξωτερικού φρουρού και του δεσμοφύλακα, επί δικαίων και αδίκων, εσαεί», υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης.

Γιώργος Καμίνης: Μεταξύ Θόλους και ΒΙΑΛ είναι αναγκασμένοι διαλέξουν οι Χιώτες κατά τον Νότη Μηταράκη

Τις ανακρίβειες και τις αντιφάσεις, στις οποίες έχει κατά καιρούς υποπέσει ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης, ανέδειξε ο αρμόδιος κοινοβουλευτικός τομεάρχης του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Καμίνης κατά την διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης με θέμα την κατασκευή Περιφερειακών υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων στη Λέσβο και στη Χίο, καθώς και για την αναβάθμιση της υφιστάμενης Δομής στον Έβρο.

Ο κ. Μηταράκης έκανε αναφορά σε έρευνες γνώμης, σύμφωνα με τις οποίες οι Χιώτες, έχοντας να επιλέξουν μεταξύ δύο δομών, προτιμούν τη δημιουργία δομής στο Θόλος αντί στη ΒΙΑΛ.  «Αυτή είναι η τύχη την οποία επιφυλάσσει στη χιακή κοινωνία; Να επιλέγει μεταξύ δομών; Το ενδεχόμενο να μην υπάρχει καμία υπερδομή το έχει εξετάσει ο κ. Μηταράκης; Όλα αυτά ενώ δεν υπάρχει καμία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, καμία απόφαση περιφερειακού συμβουλίου η οποία να συμφωνεί με αυτές τις δομές. Θα έλεγα κάθε άλλο μάλιστα» τόνισε ο Γιώργος Καμίνης.

«Οι θεμελιώδεις αντιφάσεις του κ. Μηταράκη είναι δύο ειδών», είπε ο κ. Καμίνης και πρόσθεσε: «Η πρώτη είναι μεταξύ της πολιτικής που εφαρμόζει και αυτής με την οποία θα βρεθούμε αντιμέτωποι. Μιλάει διαρκώς για τη μείωση των ροών, για μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα από τα νησιά, αλλά παράλληλα φτιάχνει αυτές τις γιγάντιες δομές. Γιατί; Γιατί ξέρουμε ότι λόγω του γεωγραφικού περιορισμού, εάν αυξηθούν οι ροές, οι δομές θα γεμίσουν και πάλι».

Επίσης, ο κ. Καμίνης έκανε λόγο και για αντιφάσεις προσωπικά του ίδιου του Υπουργού. «Άλλα μας έλεγε ως βουλευτής της Χίου όταν ήταν στην αντιπολίτευση και άλλα μας λέει σήμερα ως Υπουργός, φέρνοντας ως παράδειγμα ερώτηση που ,είχε καταθέσει ο Μηταράκης το 2017 για τα ΚΥΤ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου στην οποία εξέφραζε φόβους ότι οι αιτούντες άσυλο θα αναγκάζονταν να μείνουν σε αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Οι δομές αυτές που μας φέρνει σήμερα να επικυρώσουμε τι είναι; Για Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μιλούσαν τότε. Οι Χιώτες τώρα δεν έχουν καμία αντίρρηση σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης το οποίο να είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα και φυσικά για πολύ μικρότερο αριθμό φιλοξενούμενων» ανέφερε ο κ. Καμίνης.

Ο κ. Καμίνης ανέσυρε επίσης ερώτηση του 2016, στην οποία ο κ. Μηταράκης ρωτούσε τον τότε Υπουργό Μετανάστευσης τι θα γίνει με τη δομή στο Μερσινίδι και μάλιστα είχε επικαλεστεί τους κατοίκους και την αντίδρασή τους στο γεγονός ότι ματαιώθηκε τότε η κατασκευή της δομής καλώντας τον Υπουργό να μην φέρνει τους κατοίκους προ τετελεσμένων γεγονότων. «Τα γεγονότα με την επιστράτευση των ΜΑΤ σε βάρος των Χιωτών ήταν ή δεν ήταν τετελεσμένο» διερωτήθηκε ο κ. Καμίνης.

Σταθερός στο αφήγημά του ο Νότης Μηταράκης

Στην ομιλία του, ο  υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παρουσίασε τον προϋπολογισμό  του έργου «Κατασκευή περιφερειακών υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του   άρθρου 8 του Ν.4375/2016 στη νήσο Λέσβο και στη νήσο Χίο και αναβάθμιση   υφιστάμενης δομής στο Φυλάκιο Έβρου», οποίος ανήλθε σε €176.576.000 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, και ο οποίος χρηματοδοτείται:

(α) από το Μηχανισμό Έκτακτης Στήριξης του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης  κατά 100% ως προς το κομμάτι που αφορά τη Λέσβο και τη Χίο, ύψους €153.198.131,70 και

(β) από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφαλείας κατά 75% ως προς το κομμάτι που αφορά το Φυλάκιο Έβρου, ύψους €23.377.868,30.

 Λέσβος

Στη Λέσβο, τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου “η εγκατάσταση θα γίνει στην   τοποθεσία Πλάτη του Δήμου Μυτιλήνης, περίπου 30 χλμ. από την πόλη της Μυτιλήνης, ενώ ο τελικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε €87.533.962,34. Από τα 240 στρέμματα που θα είναι εντός της περίφραξης, η δόμηση ανέρχεται περίπου σε 41.  

Η χωρητικότητα θα είναι 3.000 θέσεις για γενικό πληθυσμό και ευάλωτες ομάδες, δηλαδή αντικαθιστά και την παλιά δομή & τα δεκάδες διαμερίσματα. Άρα είναι 7 φορές μικρότερη από την Μόρια στα χειρότερα της. Τα  41 στρέμματα της δόμησης περιλαμβάνουν 29 κτήρια διαμονής, 25 εστιατόρια, 57 κτήρια διοίκησης, 2 κτήρια φρουράς, 18 κτήρια για αναρρωτήριο και ιατρεία, 28 κτήρια δραστηριοτήτων, 20 κτήρια καταστημάτων και 3 κτήρια για ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.”

 Χίος 

Η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη Χίο, όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, “θα κατασκευασθεί στη θέση Θόλος, που απέχει περίπου 6 χλμ. από το Βροντάδο και 11 χλμ. από την πόλη της Χίου, ενώ ο τελικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε €54.816.946,10. Από τα 141 στρέμματα που θα είναι εντός της περίφραξης, η δόμηση ανέρχεται περίπου σε 18. 

 Η χωρητικότητα θα είναι 1.230 θέσεις για γενικό πληθυσμό και ευάλωτες ομάδες. Άρα είναι 5 φορές μικρότερη από την ΒΙΑΛ στα χειρότερα της. Επίσης,  αντικαθιστά και την ΒΙΑΛ και τα δεκάδες διαμερίσματα.

Τα 18 στρέμματα της δόμησης περιλαμβάνουν 17 κτήρια διαμονής, 7 εστιατόρια, 39 κτήρια διοίκησης, 1 κτήριο φρουράς, 16 κτήρια δραστηριοτήτων, 13 κτήρια για αναρρωτήριο και ιατρεία, 9 κτήρια καταστημάτων και 3 κτήρια για ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. 

Ανά περίπτωση, το εμβαδό είναι από 10 τ.μ. έως 1.000 τ.μ. Για τις ανωτέρω εγκαταστάσεις το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο ανέρχεται σε 881,15 €.”

Φυλάκιο Έβρου

Αναφορικά με τις εργασίες αναβάθμισης στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου διευκρίνισε ότι  “περιλαμβάνουν μία επέκταση περίπου 30 στρέμματα, για τη δημιουργία επιπλέον 240 θέσεων για ΠΡΟΚΕΚΑ και 20 θέσεων για καραντίνα. Η επιπλέον δόμηση αφορά περίπου 6,5 στρέμματα για χώρους ΠΡΟΚΕΚΑ, καραντίνας, διοίκησης, κοινόχρηστους και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Ο τελικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε €21.718.039,66”.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι “οι νέες δομές θα συμβάλουν αποφασιστικά στην προστασία των νησιών μας, ώστε να μην ξαναβιώσουμε τα γεγονότα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO (Οκτώβριος 2021 – GPO),  σύμφωνα με την οποία  “το 75,6% των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου πιστεύει ότι η κατάσταση στο μεταναστευτικό έχει βελτιωθεί. ”Μάλιστα, τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, “το 62,0% των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου προτιμούν την δημιουργία νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών στις προτεινόμενες τοποθεσίες, σε αντίθεση με τις υφιστάμενες ανοικτές δομές στα σημεία που βρίσκονται σήμερα, τις οποίες προκρίνει το 19,6%”.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που φρενάρει τα σχέδια Μηταράκη για το Θόλος

tholos_elegktiko

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια