Φυλάκιση 14 μηνών στον εκπρόσωπο της Οικόπολις για το χάος στην ΒΙΑΛ

Ένοχο έκρινε το τριμελές πλημμελειοδικείο Χίου, τον κ. Γιώργο Παντελάρα, εκπρόσωπο της εταιρείας «Οικόπολις», που διαχειρίζεται τα ανακυκλώσιμα υλικά του δήμου Χίου, στο κτίριο της ΒΙΑΛ, επιβάλλοντάς του την ποινή των 14 μηνών με αναστολή, για έλλειψη μέτρων προστασίας και πρόκληση κοινού κινδύνου, στην δίκη που διεξήχθη με την διαδικασία του αυτοφώρου, την Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018.

Δήμος Χίου και «Οικόπολις» ερίζουν για τον τεράστιο όγκο απορριμμάτων που είχε συσσωρευτεί στις αποθήκες με την εταιρεία να υποστηρίζει πως δεν είναι ανακυκλώσιμα και να ζητά την απομάκρυνση τους προς τον ΧΥΤΑ και τον δήμο να υποστηρίζει πως είναι ανακυκλώσιμα και μπορούν να αποσταλούν στην Αθήνα.

Η εισαγγελέας κα Σπυριδούλα Σταυράτη, υποστήριξε ότι υπήρχε δόλος από την πλευρά της Οικόπολις που έφτασε τον όγκο των απορριμμάτων σε τέτοια έκταση, ώστε να πιέσει τον δήμο να τα απομακρύνει. Η ίδια ανέφερε πως αν υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ δήμου και εταιρείας για το τι είναι ανακυκλώσιμο και τι όχι θα μπορούσε η εταιρεία να καταγγείλει τη σύμβαση και τον δήμο, θα μπορούσε να προσφύγει στη δικαιοσύνη, αλλά δεν το έκανε. «Δημιουργήθηκε με πρόθεση μια κατάσταση ώστε να εξαναγκαστεί ο δήμος να κάνει αυτό που θέλουμε εμείς. Σταμάτησαν επί τούτου να δουλεύουν, να ανακυκλώνουν», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας την ενοχή του κατηγορουμένου και την αναζήτηση ευθυνών και για τα υπόλοιπα στελέχη της εταιρείας.

Η συνήγορος υπεράσπισης του κ. Παντελάρα κα Κάτια Χούλη, υποστήριξε ότι εκείνος που έχει ποινικές ευθύνες είναι ο δήμος γιατί αυτός δεν τηρεί τους όρους της σύμβασης με την Οικόπολις και δημιουργεί προβλήματα από το 2015 και μετά. Μάλιστα, όπως υποστήριξε, η απόφαση της εταιρείας να απευθυνθεί στο τμήμα περιβάλλοντος, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελίας και τη δημοσιοποίηση του θέματος, όπως και το αυτόφωρο, ήταν μια κραυγή αγωνίας για να ασχοληθεί κάποιος από τους υπεύθυνους φορείς με το θέμα. «Η ανακύκλωση συνεχίζεται αδιάκοπα από την εταιρεία μας από το 2012 και μέχρι σήμερα. Από το 2015 που άλλαξαν οι κάδοι μεταφέρονται στην αποθήκη μη ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία δεν μπορεί η Οικόπολις να τα διαχειριστεί. Είναι υποχρέωση του δήμου όπως περιγράφεται και από τη σύμβαση η μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ. Επίσης, ο δήμος έχει ευθύνη γιατί η ανακύκλωση δεν πραγματοποιείται σε τρία ρεύματα με αποτέλεσμα να φτάνουν όλα μαζί τα προς ανακύκλωση απορρίμματα», ανέφερε η κα Χούλη υποστηρίζοντας πως οι πελάτες της βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση στην οποία την ποινική ευθύνη έχει ο δήμος.

Επικίνδυνη κατάσταση

Καταπέλτης ήταν η κατάθεση του υπεύθυνου πυρασφάλειας της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χίου κ. Σταύρου Καπελαρίδη, ο οποίος δήλωσε στο δικαστήριο ότι κατά τη διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Οικόπολις διαπιστώθηκε ότι ο όγκος των απορριμμάτων, ανακυκλώσιμων και μη είχε καλύψει όλη την έκταση, οι τέσσερις εργάτες αδυνατούσαν να εργαστούν, είχαν καλυφθεί οι πυροσβεστικές φωλιές και σε περίπτωση πυρκαγιάς θα δημιουργούνταν μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση με δεδομένη και τη γειτνίαση με τη ΒΙΑΛ.

Από τις 20 Μαΐου 2018 μέχρι σήμερα η εταιρεία, όπως κατέθεσε ο κ. Καπελαρίδης, έχει ανοίξει τον χώρο, έχει μεταφέρει απορρίμματα και είναι εμφανή τα συστήματα πυρόσβεσης γι΄ αυτό και ανανεώθηκε το πιστοποιητικό πυρασφάλειάς της.

Δεν φταίμε εμείς

Οι μάρτυρες υπεράσπισης κ. Γιώργος Μπαλής στέλεχος της εταιρείας και κ. Νίκος Γεωργούλης, δημοσιογράφος, καθώς και ο ίδιος ο κατηγορούμενος υποστήριξαν ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν είναι ευθύνη της Οικόπολις. Τα στελέχη της εταιρείας υποστήριξαν πως η αλλαγή των κάδων οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των απορριμμάτων, τα οποία δεν ήταν ανακυκλώσιμα, η εταιρεία ζητούσε από τον δήμο την απομάκρυνσή τους στον ΧΥΤΑ, ο δήμος υποστήριζε ότι είναι ανακυκλώσιμα και γίνονταν έτσι ένας κύκλος που οδήγησε στον τεράστιο όγκο των απορριμμάτων στις αποθήκες. Κατήγγειλαν δε ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν γίνονταν σε ρεύματα, όπως σύμφωνα με την σύμβαση ήταν υποχρεωμένος να πράττει ο δήμος.

Το παραπάνω πιστοποίησε και ο κ. Γεωργούλης καταθέτοντας  ότι πραγματοποίησε ρεπορτάζ στο οποίο κατέγραψε την αποκομιδή των απορριμμάτων μαζικά κι όχι σε ρεύματα, όπως θα έπρεπε. Μάλιστα, κατονόμασε ως υπαίτιο του προβλήματος τον δήμο Χίου και τους υπαλλήλους του, που αντιμάχονται την ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης.

Από την πλευρά της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Χίου ο κ. Αλέκος Γαϊτάνος αμφισβήτησε τον όγκο των μη ανακυκλώσιμων υλικών, υποστήριξε πως ο δήμος θεωρεί ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών  είναι ανακυκλώσιμα και ότι η εταιρεία το τελευταίο διάστημα αρνούνταν την αποστολή ανακυκλώσιμων στην Αθήνα, υποθέτοντας ο ίδιος ότι η τιμή του πλαστικού θα ήταν ασύμφορη αυτή την περίοδο.

Ο κατηγορούμενος θα σκήσει έφεση και το σίριαλ της ανακύκλωσης στη Χίο σίγουρα δεν τελειώνει εδώ, αφού το μόνο που ανακυκλώνεται είναι η έριδα δήμου και Οικόπολις, με άγνωστες μέχρι στιγμής επιπτώσεις στην ίδια την προσπάθεια να προστατευθεί το περιβάλλον.

 

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια