Φυλάκιση έξι μηνών σε Γεωργούλη και Κατσαράκη για συκοφαντική δυσφήμιση

Σε φυλάκιση έξι μηνών, με τριετή αναστολή, καταδίκασε το τριμελές πλημμελειοδικείο Χίου τους κ.κ. Νίκο Γεωργούλη και Νίκο Κατσαράκη, πρώην διευθυντή και εκδότη, αντιστοίχως, της εφημερίδας «Πολίτης», για συκοφαντική δυσφήμιση δια του Τύπου του δημάρχου Χίου κ. Μανώλη Βουρνού και του αντιδημάρχου κ. Γιώργου Καραμανή.

Η απόφαση, μετά από τετράωρη διαδικασία, την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019, εξεδόθη ομοφώνως και αφορούσε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας την 12η Σεπτεμβρίου 2017, ενώ για την αντίστοιχη κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης σε άλλο δημοσίευμά της την 22.9.2017 οι δύο κατηγορούμενοι αθωώθηκαν κατά πλειοψηφία.

Την ενοχή των κατηγορουμένων και για τις δύο περιπτώσεις είχε προτείνει ο εισαγγελέας της έδρας κ. Αθανάσιος Γεωργάκης, ο οποίος και πρότεινε επίσης την ποινή της εξάμηνης φυλάκισης.

Το δικαστήριο με την απόφασή του έκανε δεκτό το αίτημα της πολιτικής αγωγής να διαταχθεί η δημοσίευση της δικαστικής απόφασης στην εφημερίδα «Πολίτης».

Το ιστορικό της υπόθεσης και τα δημοσιεύματα

Η μήνυση του δημάρχου, καθώς και του αρμοδίου για το προσφυγικό αντιδημάρχου και προέδρου της Μονομετοχικής Α.Ε. του δήμου Χίου κ. Καραμανή, αφορούσε δύο δημοσιεύματα της εφημερίδας «Πολίτης» και οι δύο κατηγορούμενοι είχαν παραπεμφθεί με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης και για τα δύο αυτά δημοσιεύματα.

Το ένα δημοσίευμα της 22α Σεπτεμβρίου 2017, που κατηγορούσε τους δύο μηνυτές ότι εξαπατούν την κοινωνία της Χίου, αποδίδοντας (το δημοσίευμα) το κλείσιμο του καταυλισμού της Σούδας στην διακοπή της χρηματοδότησης και όχι στην εφαρμογή της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Χίου, για την οποία όπως υποστήριξαν εργάσθηκαν ομού με άλλους συναρμόδιους φορείς οι κ.κ. Βουρνούς και Καραμανής.

Της κατηγορίας της συκοφαντικής δυσφήμισης από το συγκεκριμένο δημοσίευμα οι δυο κατηγορούμενοι αθωώθηκαν με κατά πλειοψηφία απόφαση του δικαστηρίου.

Το έτερο δημοσίευμα, την 12η Σεπτεμβρίου 2017, υπό τον τίτλο «Οι μετανάστες φεύγουν, οι υπάλληλοι μένουν», απέδιδε στους κ.κ. Βουρνού και Καραμανή την πρόθεση να βολέψουν εργαζόμενους στον καταυλισμό της Σούδας, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Ξένα λεφτά είναι, να βολευτούν και καμιά 30αριά παιδιά μας…».

Το δικαστήριο ομόφωνα έκρινε το εν λόγω δημοσίευμα ως συκοφαντικό και επέβαλε στους κ.κ. Γεωργούλη και Κατσαράκη την αναφερόμενη ποινή φυλάκισης των έξι μηνών, με τριετή αναστολή.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων

Στο δικαστήριο κατέθεσαν ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, ο οποίος επεσήμανε ότι τα αναφερόμενα στα δημοσιεύματα ήταν ψευδή και αυτό το γνώριζαν οι κατηγορούμενοι, τονίζοντας ότι επλήγη η τιμή και η υπόληψή του και τον έβλαψαν προσωπικά, οικογενειακά, κοινωνικά και πολιτικά.

Από πουθενά, τόνισε, δεν προκύπτει διακοπή της χρηματοδότησης στην λειτουργία του καταυλισμού της Σούδας, επικαλέσθηκε δε προς τούτο την έως το τέλος του 2017 σχετική σύμβαση της Μονομετοχικής με την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, επιστολή του κ. Μάρτιν Βερβέι αρμόδιου για το προσφυγικό στελέχους της Ε.Ε. και ανακοίνωση – διάψευση της ύπατης αρμοστείας.

Ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Καραμανής τόνισε ότι ουδέποτε ετέθη θέμα διακοπής της χρηματοδότησης της Σούδας, ενώ αναφέρθηκε και σε ανάλογη σχετική διάψευση στον κ. Στέλιο Καμπούρη που το πρώτο αναφέρθηκε επ΄ αυτού σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου.

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, διευκρίνισε ότι έγιναν με απόλυτη διαφάνεια από τριμελή επιτροπή, με την αντιπολίτευση του δήμου Χίου, ενώ τον τελικό λόγο είχε ο εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας.

Τόνισε, τέλος, ότι τον Οκτώβριο που έκλεισε η Σούδα απολύθηκαν και όλοι οι εργαζόμενοι στον καταυλισμό ή ακριβέστερα στο τέλος του μήνα αυτού έληξαν οι συμβάσεις τους, οι οποίες ήταν μηνιαίες, δεδομένου ότι η κατεύθυνση όλων ήταν να κλείσει η δομή και δεν έπρεπε να μείνουν επί μακρόν εργαζόμενοι χωρίς αντικείμενο εργασίας.

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Γιώργος Μπελέγρης στην κατάθεσή του και αναφερόμενος στα δημοσιεύματα τόνισε ότι δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε στην αγορά κι όλος ο κόσμος μας νόμιζε για κλέφτες και ότι κάναμε κακοδιαχείριση στο προσφυγικό.

Ο μάρτυρας κ. Δημήτρης Λορέντζος, πρώην εργαζόμενος στην Σούδα για λογαριασμό της Μονομετοχικής, κατέθεσε ότι ήταν εξασφαλισμένη για όλο το 2017 η χρηματοδότηση λειτουργίας του καταυλισμού και πρόσθεσε ότι λίγες ημέρες μετά το κλείσιμό του έληξαν και οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων.

Ο κ. Γιώργος Γεωργούλης, πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου και μέλος στο Δ.Σ. της Μονομετοχικής, κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης ότι είχε ακούσει για διακοπή της χρηματοδότησης κι ότι έγιναν μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Για το δεύτερο σκέλος της κατηγορίας (βολεύτηκαν τα δικά μας παιδιά), είπε ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο και ότι αυτό δεν είναι αληθές.

Ο κ. Παντελής Στεφάνου, δημοτικός σύμβουλος και μάρτυρας υπεράσπισης, αναφέρθηκε σε όσα είπε στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Καμπούρης για αλλαγή του πρωτοκόλλου χρηματοδότησης και επέκεινα διακοπή της χρηματοδότησης της Σούδας, ενώ για τα περί «δικών μας παιδιών» κατέθεσε ότι δεν έχει εικόνα από το Δ.Σ. της Μονομετοχικής.

Ο εκ των κατηγορουμένων παριστάμενος κ. Νίκος Γεωργούλης είπε στην απολογία του ότι «ήθελα να φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο» και δήλωσε περήφανος πού ήταν στο δικαστήριο για να βγάλει ένα φορτίο από πάνω του, αναφερόμενος στα όσα του είχαν προσάψει οι δύο μηνυτές.

Ο εισαγγελέας και οι συνήγοροι

Ο εισαγγελέας κ. Αθανάσιος Γεωργάκης στην αγόρευσή του τόνισε ότι απεδείχθησαν όσα ισχυρίζονται οι δύο μηνυτές, ενώ αναφερόμενος στην ελευθερία του Τύπου τόνισε ότι υπάρχει έως ενός ορισμένου σημείου. Πρότεινε δε την ενοχή των δύο κατηγορουμένων και για τα δύο δημοσιεύματα, ενώ η συμπληρωματική πρότασή του να χαρακτηρισθούν τα αδικήματα ως κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Ευάγγελος Μαρμάρου στην αγόρευσή του τόνισε – αναφερόμενος στην προστασία της ελευθεροτυπίας – ότι «προστατεύεται ο αληθής λόγος, όχι ο ψευδής λόγος», μίλησε για κατασκευή ψευδών ειδήσεων και κάλεσε το δικαστήριο να τραβήξει την διαχωριστική γραμμή μεταξύ δημοσιογραφίας και ψευδών ειδήσεων.

Η συνήγορος υπεράσπισης κα Γραμματική Αλοιμόνου είπε ότι τα δημοσιεύματα δεν αναφέροντο στον κ. Βουρνού, αλλά γενικά στην δημοτική αρχή και υποστήριξε ότι οι δύο κατηγορούμενοι είχαν εύλογη πεποίθηση ότι τα δημοσιεύματά τους στηρίζοντο σε γεγονότα αληθή.

Το δικαστήριο, όπως αναφέρουμε και στην αρχή, αθώωσε κατά πλειοψηφία τους δύο κατηγορουμένους για το ένα δημοσίευμα και τους έκρινε ομοφώνως ενόχους για το άλλο και τους καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών έκαστο, αποδεχόμενο και την σχετική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, με τριετή αναστολή. Επίσης, δέχθηκε το αίτημα της πολιτικής αγωγής να δημοσιευθεί στη εφημερίδα «Πολίτης» η δικαστική απόφαση, ενώ αρνητική επ΄ αυτού ήταν η πρόταση του εισαγγελέα.

Πρόεδρος του τριμελούς πλημμελειοδικείου Χίου ήταν η πρόεδρος πρωτοδικών Χίου κα Μαρία Τομπάζη και μέλη ο κ. Κωνσταντίνος Αμπλιανίτης και η κα Θεοδώρα Αρώνη.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια