Φυτό περίεργο, αναζητείται η ταυτότητά του (φωτό και βίντεο)

Του κόσμου τα παράξενα μπορεί κανείς να συναντήσει παρατηρώντας τη φύση και μη έχοντας απαντήσεις σε παράξενα ή πρωτοφανή φυτά που μπορεί να συναντήσει προστρέχει στις γνώσεις είτε ειδικών επιστημόνων, είτε ανθρώπων που έχουν συναντήσει αυτό το περίεργο φυτό (;) που σας παρουσιάζουμε.

Το εντοπίσαμε   (δύο τεμάχια σε απόσταση περίπου 20 εκατοστών το ένα από το άλλο) για πρώτη φορά πριν περίπου ένα μήνα (μέσα Μαΐου 2020) σε μη καλλιεργούμενο χώρο και συγκεκριμένα σε σημείο όπου είχε γίνει απόθεση προϊόντων αγροτικής εκσκαφής (χώμα και χαλίκια) σε απόσταση περίπου δύο μέτρων από το σημείο εμφάνισής του.

Λόγω του περίεργου της εμφάνισης απευθυνθήκαμε σε ειδική γεωπόνο του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, πλην – όμως – από την περιγραφή που δώσαμε δεν κατέστη δυνατόν να εντοπίσει περί τίνος πρόκειται. Δεν στείλαμε φωτογραφίες, αφήσαμε το θέμα στο «ψυγείο».

Λύθηκε το μυστήριο,  Clathrus ruber, Κλάθρος ο ερυθρός

Με την βοήθεια του… κοινού το μυστήριο του περίεργου φυτού λύθηκε και μάλιστα πολύ σύντομα. Πρόκειται για άγριο μανιτάρι, το οποίο δεν τρώγεται και συναντάται σχετικά σπάνια στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Σήμερα, Σάββατο 13 Ιουνίου 2020, εντοπίσαμε ένα ακόμα τεμάχιο σε απόσταση περίπου 20 εκατοστών από τα προηγούμενα, γεμάτο με μύγες κάθε είδους, όπως – άλλωστε – και την προηγούμενη φορά.

Όμως, τώρα – βοηθούντος και του σημείου – έγινε πιο λεπτομερής παρατήρηση από την οποία προκύπτουν τα εξής:

1. Η αρχή του βρισκόταν κάτω από μια μικρή πλακουτσή πέτρα, την οποία αφού αφαιρέσαμε απεκαλύφθη ένα κουκούλι σε μέγεθος και σχήμα σκόρδου (ολόκληρου) ή αχινού (χωρίς τα αγκάθια), το οποίο είχε εξωτερικά υπόλευκο χρώμα. Στο πάνω δε μέρος του το κουκούλι είχε ανοίξει και αναδύθηκε αυτό που βλέπετε και που φυσικά ουδεμία εικόνα φυτού θυμίζει.

2. Εσωτερικά το κουκούλι έχει υπόλευκο χρώμα προς το μπεζ και το τοίχωμά του είναι καλυμμένο με ένα υγρό, ενώ και η επιφάνειά του δεν είναι ομαλή, έχει ασυνέχειες που θυμίζουν μικρούς θαλάμους.

3. Το κουκούλι στο κάτω του σημείο, εκεί δηλαδή που φαίνεται να βγαίνει από το χώμα, έχει ριζικό σύστημα μικρής ανάπτυξης, με μικρορίζες λευκού χρώματος, ενώ απουσιάζει κεντρική ρίζα. Το μήκος των μικροριζών φτάνει περίπου στα 8 έως 10 εκατοστά.

4. Το φυτό πριν καν το αγγίξουμε ανέδυε μια πολύ δυσάρεστη οσμή, η οποία έγινε πιο έντονη μετά την μετακίνηση και την διάσπασή του. Η οσμή δεν ήταν γνωστή, αλλά παρέπεμπε σε υδρόθειο ή μεθάνιο, ενδεχομένως και σε περιττώματα.

5. Από το προηγούμενο περιστατικό είχε παρατηρηθεί ότι τα υπολείμματα που είχαν μείνει στον χώρο για αρκετές ημέρες διατηρούσαν το ζωηρό χρώμα τους, καθώς και την οσμή τους, ενώ συνέχισαν να προσελκύουν μύγες και σταδιακά αποξηράνθηκαν.

Μια πρώτη σκέψη παραπέμπει σε σαρκοφάγο φυτό, λόγω και της ιδιαίτερης και έντονης οσμής που αναδύει, αλλά πάλι οι μύγες που έκαναν επίσκεψη δεν φαίνονταν να πιάνονται σε δόκανο. Υπάρχουν δε στο εσωτερικό του κάποια υπολείμματα άγνωστου παχύρρευστου υγρού, αγνώστου – φυσικά – προελεύσεως.

Το περιβάλλον, πέρα του χώματος από το οποίο ξεφύτρωσε, είναι υγρό με βλάστηση άγρια, κυρίως βάτα.

Καλείται όποιος έχει να συνεισφέρει στην εξερεύνηση του πράγματος να καταθέσει τα σχόλιά του, τις γνώσεις και την εμπειρία του.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια