Γενικολογίες οι θέσεις της δημοτικής αρχής Χίου για το νερό, καταγγέλλει η ΛΑΣ

Για γενικολογίες στο θέμα της υδροδότησης της Χίου κατηγορεί την δημοτική αρχή η Λαϊκή Συσπείρωση, με αφορμή την συζήτηση που έγινε πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο Χίου, όπου και έθεσε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί. Αναλυτικά, αναφέρει στην ανακοίνωσή της τα εξής:

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο απολογισμού διά των ερωτήσεων της δημοτικής αρχής, έγινε αρκετή συζήτηση για το πρόβλημα του νερού.

Ο ίδιος ο δήμαρχος έκανε λόγο για «φιλοσοφία Καλουτά» και εκμετάλλευση των φυσικών υδάτων, αλλά στο διά ταύτα που έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση για το ποια έργα θα υλοποιήσουν αυτή τη λογική, αυτά που ακούσαμε ήταν γενικολογίες και φύκια  για μεταξωτές κορδέλες που τα έχουμε ακούσει εδώ και αρκετές θητείες, ενώ στο τέλος η προβαλλόμενη λύση είναι γεωτρήσεις και αυτή την πολιτική φαίνεται να ακολουθεί η ΔΕΥΑΧ με τη νέα διοίκηση.

Ενδεικτικά, ως Λαϊκή Συσπείρωση θέσαμε το θέμα με το εγκαταλελειμμένο έργο του Σαραπιού, τις υπάρχουσες μελέτες για το Μαλαγκιώτη, την αποπεράτωση του φράγματος στης «Κόρης το Γεφύρι» και την ασφάλειά του, τη λιμνοδεξαμενή στο Φυρόλακα και την επισκευή της, την κατασκευή ταμιευτήρων και αναβαθμίδων, ώστε να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας, το πρόβλημα των δικτύων αμιαντοσωλήνων. 

Την ίδια στιγμή όμως  οι  νέοι σχεδιασμοί για γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΧ στη Χίο, επισπεύδονται στο έδαφος των “μεγάλων σχεδίων” για την τουριστική ανάπτυξη που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Ν. Μηταράκης.

Αυτού του είδους η ανάπτυξη, που έχει ονοματεπώνυμο είναι η ανάπτυξη των all inclusive, των tour operators, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό και τους εργαζόμενους, είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη των λίγων σε βάρος των πολλών και της ίδιας της φύσης.

Γι΄ αυτό και κανείς δεν τολμά να πάρει θέση σε αυτό που “ο κόσμος έχει τούμπανο”. Την υπεράντληση υδάτων που οδηγεί στην ολοένα και μεγαλύτερη υφαλμύρωση του νερού δηλαδή στην όλο και πιο μεγάλη μόλυνσή του.

Εν κατακλείδι το πρόβλημα του νερού δεν λύνεται με φανφάρες και μεγάλα λόγια ούτε με τις γενικολογίες που μας έχει συνηθίσει η δημοτική αρχή .

Χρειάζεται συγκεκριμένος σχεδιασμός σε ολιστική βάση από άκρη σε άκρη του νησιού, με κέντρο της φιλοσοφίας εκείνα τα έργα που θα αποταμιεύουν το φυσικό νερό και θα εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα αντί να τον καταστρέφουν.

Σε αυτό το δρόμο δεν φαίνεται ότι η νέα δημοτική αρχή μπορεί να βαδίσει , γιατί χρειάζεται σύγκρουση με τις κυβερνητικές πολιτικές υποχρηματοδότησης έργων για τις ανάγκες μας ,  πράγμα που ούτε θέλει ούτε μπορεί να πράξει.

Απεναντίας συνεχίζει στον ίδιο δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές  (Λαμπρινούδη, Βουρνού, Κάρμαντζη κ.λπ.). Στο δρόμο της υλοποίησης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, της πολιτικής που τα κέρδη του κεφαλαίου και οι σχεδιασμοί του πάνω από τις ανάγκες μας.

Γι΄ αυτό μια από τα ίδια και στο βάθος γεωτρήσεις και πανάκριβο και επικίνδυνο για την υγεία μας νερό.