Ζητά εξηγήσεις, για τις καθυστερήσεις στα έργα του αεροδρομίου

Για καθυστερήσεις στην προώθηση των έργων του αεροδρομίου Χίου κατηγορεί την κυβέρνηση ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης, υποστηρίζοντας ότι στην διάρκεια του προηγούμενου έτους, δηλαδή από την προηγούμενη κυβέρνηση, είχαν γίνει όλες οι αναγκαίες προετοιμασίες.

Συγκεκριμένα, με την επίκαιρη ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς κι αφού επισημαίνει την σπουδαιότητα επέκτασης του διαδρόμου, τονίζει ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και προκειμένου να πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο, το υπουργείο Οικονομικών με την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις διοικητικές αποβολές είχε παραλάβει και τυπικά και ουσιαστικά την έκταση.

Επιπροσθέτως, είχαν δρομολογηθεί και τα επόμενα βήματα και συγκεκριμένα:

– Η ολοκλήρωση της μελέτης για την επέκταση του διαδρόμου.

– Η σύνταξη μελέτης για την αναρρύθμιση του υφιστάμενου αεροσταθμού.

– Η παράκαμψη του παραλιακού δρόμου στο σημείο που πλησιάζει την επέκταση του διαδρόμου, ή η εύρεση άλλης κατάλληλης λύσης.

– Ο περαιτέρω σχεδιασμός για άλλες πιθανές απαιτούμενες απαλλοτριώσεις στο ανατολικό μέρος του υφιστάμενου αεροδρομίου.

Παράλληλα θα ελάμβαναν χώρα η προανάληψη του έργου για την κατεδάφιση, ισοπέδωση και περίφραξη του χώρου και σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών θα γινόταν και η δημοπράτηση του έργου.

Ο κ. Μηταράκης επικαλείται δημοσιεύματα που αναφέρονται στις καθυστερήσεις του έργου και τα οποία αναφέρουν – μεταξύ άλλων – αιτιών την μη έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών των πιστώσεων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το 2015.

Ερωτά, τέλος, τους αρμόδιους υπουργούς:

– Σε ποιο στάδιο βρίσκονται από πλευράς χρονοδιαγράμματος οι εργασίες για την επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου της Χίου; Πόση είναι η υφιστάμενη καθυστέρηση και με ποιον τρόπο σχεδιάζεται αυτή να ανακτηθεί;

– Αληθεύουν τα δημοσιεύματα για τις αιτίες της καθυστέρησης; Έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών οι πιστώσεις για την ΥΠΑ για το 2015 και αν όχι πότε θα τελικά θα γίνει αυτό;