Για κίνδυνο στην χρηματοδότηση του αεροδρομίου προειδοποιεί ο Μιχαηλίδης

Σημαντικές καθυστερήσεις στις διάφορες διαδικασίες των έργων επέκτασης του αεροδρομίου Χίου, οι οποίες μπορεί και να θέσουν σε κίνδυνο την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Σε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, η οποία συνυπογράφεται από τον αρμόδιο τομεάρχη της κοινοβουλευτικής ομάδας κ. Νίκο Παππά, τονίζεται, επίσης, ότι η πληροφόρηση γύρω από την πορεία του έργου είναι αποσπασματική και εν γένει προβληματική, καθώς το Υπουργείο δεν έχει προβεί σε επίσημη και αναλυτική ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την πορεία υλοποίησης και το χρονοδιάγραμμα του έργου.

Αναλυτικά περιγράφεται ακόμα ότι τέλος στην παροιμιώδη στασιμότητα των προηγούμενων δεκαετιών, έδωσε το «μνημόνιο συνεργασίας» που υπεγράφη στις 18 Μαΐου 2018, με πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον δήμο Χίου και το οποίο αποτέλεσε – όπως αναφέρει – «ένα εξαιρετικά θετικό βήμα επανεκκίνησης, ουσιαστικά, του έργου σε στέρεες βάσεις. Το μνημόνιο συνεργασίας καθορίζει επακριβώς τα έργα και τις διαδικασίες που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει ο κάθε συμβαλλόμενος. Ευλόγως, η βασική ευθύνη υλοποίησης του έργου, μέσω τεσσάρων δεσμών υποχρεώσεων, αναλήφθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών».

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Μιχαηλίδης ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό για τις διαδικασίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί με ευθύνη του Υπουργείου, αναφορικά με το έργο βελτίωσης και αναβάθμισης του κρατικού αερολιμένα Χίου, για το ακριβές χρονοδιάγραμμα και τον προγραμματισμό όλου του επικείμενου διαστήματος, για τις ενέργειες, στις οποίες έχει προβεί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις και δεν θα κινδυνεύσει η συγχρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και για τον εκτιμώμενο χρόνο έναρξης των κυρίων εργασιών, δηλαδή επέκτασης του αεροδιαδρόμου και αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια