Για push back και επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο πιέζει απροκάλυπτα ο Μουτζούρης

Στο μαλακό υπογάστριο της κυβέρνησης στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, στοχεύει ο περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος κ. Κώστας Μουτζούρης, επαναφέροντας για ακόμα μία φορά το αίτημά του για φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, όπερ μεθερμηνευόμενο επαναφορά της βαρβαρότητας των push back και των επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών.

Έχοντας κάνει σημαία του τις αυξημένες προσφυγικές ροές της τελευταίας περιόδου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για να μην επανέλθει η Λέσβος (κατά κύριο λόγο) στην κατάσταση που ήταν το 2020, στοχεύοντας με την πολιτική του αυτή να αλιεύσει ψήφους από το ακροδεξιό και όχι μόνον ακροατήριο.

Στο οποίο και για τους ίδιους λόγους, επίσης, στοχεύει ο συνυποψήφιος και κύριος αντίπαλός του κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, που έχει λάβει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, πλην – όμως – αυτός εξ ανάγκης κάνει «κράτει», αφού η κυβέρνηση μετά την τραγωδία της Πύλου βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και φαίνεται να έχει προσώρας «παγώσει» την βάρβαρη πολιτική της προηγούμενης περιόδου.

Η ανακοίνωση και τα αιτήματα του Κώστα Μουτζούρη

Στην σημερινή, Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023, ανακοίνωσή του ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου αναφέρει τα ακόλουθα:

Α. Με την ανακοίνωσή μας της 31.7.2023 είχαμε θέσει τα παρακάτω ερωτήματα, σε σχέση με τις αυξημένες ροές μεταναστών κατά τις τελευταίες 30 ημέρες:

1) Κατά πόσον οι παραπάνω αριθμοί συνιστούν φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας;

2) Επανέρχεται σταδιακά η Λέσβος σε απαράδεκτη κατάσταση;

3) Επήλθε κάποια αλλαγή κατά τον τελευταίο μήνα στην ακολουθούμενη πολιτική;

 Β. Στην συνέντευξη μας Τύπου της 4.8.2023 είχαμε κάνει γνωστά τα παρακάτω στοιχεία:

– Κατά την εβδομάδα 24 – 30/7/2023 αφίχθησαν στη Λέσβο 411 παράτυποι μετανάστες, έναντι 24 κατά την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022

– Κατά την εβδομάδα 17 – 23/7/2023 αφίχθησαν στη Λέσβο 253 παράτυποι μετανάστες, έναντι 63 κατά την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022

Γ.  Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το επίσημο δελτίο της UNHCR (οργανισμός του   ΟΗΕ):

– Κατά την εβδομάδα 31/7 – 6/8/2023 αφίχθησαν στη Λέσβο 414 παράτυποι μετανάστες, έναντι 411 κατά την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Διέμεναν τότε στη Λέσβο 3.135 παράτυποι μετανάστες, έναντι 3.079 κατά την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

– Κατά την εβδομάδα 28/8 – 3/9/2023 αφίχθησαν στη Λέσβο 440 μετανάστες, έναντι 417 κατά την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Διαμένουν στη Λέσβο 3.823 παράτυποι μετανάστες.

Δ. Κατόπιν των παραπάνω, παγιώνεται η άποψή μας ότι η Λέσβος τείνει να ξαναβρεθεί σε κατάσταση παρόμοια του 2020 από την άποψη του μεταναστευτικού. Εάν δεν επανεφαρμοσθεί η προηγουμένως εφαρμοζόμενη πολιτική της προστασίας των θαλάσσιων συνόρων και της εκκένωσης της νήσου πιθανόν να ξαναζήσουμε καταστάσεις απαράδεκτες.