Για “φούντο” από την κυβέρνηση η ναυτική εκπαίδευση – Παίρνουν πηδάλιο οι ιδιώτες

Ήρθε η σειρά της τη ναυτικής εκπαίδευσης να “ξεπουληθεί” από την κυβέρνηση σε ιδιώτες γι αυτό και η υποβάθμιση της με τη μη πρόσληψη εκπαιδευτικών στις ΑΕΝ ενώ τα μαθήματα έχουν προ πολλού ξεκινήσει.

Το παραπάνω προέκυψε  από την απάντηση του υπουργού ναυτιλίας κ. Γ. Πλακιωτάκη σε σχετική ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στη ναυτική εκπαίδευση του βουλευτή Χίου και αναπληρωτή τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ.  Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Όπως αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης, “Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκης όχι μόνο δεν ανέφερε κάτι δεσμευτικό για την επίλυσή τους, αλλά βρήκε την ευκαιρία να προαναγγείλει ρητά μια εξέλιξη που, εφόσον υλοποιηθεί, τορπιλίζει το ίδιο το μέλλον της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης: την αλλαγή της νομοθεσίας προκειμένου να δημιουργηθούν ιδιωτικές ακαδημίες εμπορικού ναυτικού.

Συγκεκριμένα, ο Α. Μιχαηλίδης έθεσε δύο σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Ακαδημίες Εμπορικου Ναυτικού (ΑΕΝ) και οι άλλες δημόσιες δομές ναυτικής εκπαίδευσης ανά τη χώρα. Το πρώτο και κατεπείγον αφορά τη σοβαρή έλλειψη ναυτοδιδασκάλων, μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι συνταξιούχοι ναυτικοί. Το πρόβλημα αυτό προέκυψε από την εφαρμογή της περικοπής της σύνταξης κατά 30% και στους συνταξιούχους ναυτικούς που διδάσκουν στη ναυτική εκπαίδευση. Όπως τόνισε ο Α. Μιχαηλίδης, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαιρεθεί με εγκύκλιο αυτή η – μικρή, αλλά κρίσιμη για τη λειτουργία των ΑΕΝ – κατηγορία ναυτικών από την περικοπή σύνταξης, κάτι που κατήργησε η κυβέρνηση της ΝΔ, μάλιστα με αρχική νομοθέτηση του κ. Μηταράκη ως Υφυπουργού Εργασίας. Δόθηκε απλώς μια παράταση ως τις αρχές Σεπτέμβρη του τρέχοντος έτους, η λήξη της οποίας έχει ήδη δημιουργήσει κρίσιμες δυσλειτουργίες στο διδακτικό έργο ιδιαίτερα περιφερειακών ΑΕΝ όπως των Οινουσσών ή της Καλύμνου. Για την αντιμετώπιση αυτής της καταφανώς προβληματικής κατάστασης, την οποία ο Α. Μιχαηλιδης χαρακτήρισε «συνειδητή κυβερνητική επιλογή απαξίωσης της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης», το μόνο που βρήκε ο κ. Πλακιωτάκης να πει ότι «πολύ σύντομα» θα ανακοινωθεί «πρόταση»… Σημειωτέον ότι η ακαδημαϊκή χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει.

Την ίδια αδιαφορία επέδειξε και ως προς το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο Α. Μιχαηλίδης, δηλαδή τη συρρίκνωση του σπουδαστικού πληθυσμού των ΑΕΝ, άρα και του ίδιου του ρόλου τους, λόγω της καθιέρωσης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Ο κ. Πλακιωτάκης υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ με το επιχείρημα ότι το ναυτικό επάγγελμα δεν είναι «επάγγελμα-παρίας».

Και βέβαια, οι επιλογές αυτές της κυβέρνησης ΝΔ αναφορικά με τη ναυτική εκπαίδευση έγιναν πιο διαυγείς και εξηγήσιμες από την προαναφερθείσα προαναγγελία από τον κ. Πλακιωτάκη, σε περήφανο μάλιστα τόνο, ενός νόμου-πλαισίου για τη «συνολική αναβάθμιση» της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, με «παράλληλο άνοιγμα της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης».

Παρότι απολύτως συνεπής με τη νεοφιλελεύθερη πολιτεία της παρούσας κυβέρνησης, πρόκειται για μια εξαγγελία που ανατρέπει άρδην τον από δεκαετίες δημόσιο χαρακτήρα της ναυτικής εκπαίδευσης και θέτει σε κίνδυνο την παρουσία των ΑΕΝ. Πέραν αυτής καθαυτής της επιλογής να επιτραπεί η είσοδος ιδιωτών και σε αυτό το πεδίο μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η ισχύς των επιχειρηματικών συμφερόντων ειδικά στο χώρο της Ναυτιλίας δεν δημιουργεί ερωτήματα για το ποια θα είναι η τύχη της  – απαξιωμένης από τη ΝΔ – δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης σε αυτόν τον ανταγωνισμό.

Το μόνο ελπιδοφόρο είναι ότι οι επικείμενες εκλογές δεν θα επιτρέψουν την υλοποίηση αυτής της εκδούλευσης”.