Για την ταμπακιέρα, γιατί 133 εκατ ευρώ σε τρία ΚΥΤ, ούτε λέξη ο Μηταράκης

Ούτε μία λέξη δεν βρήκε να αρθρώσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης για το δυσθεώρητο ποσό των σχεδόν 133 εκατ. ευρώ, που προτίθεται να διαθέσει για την κατασκευή των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης σε Σάμο, Λέρο και Κω.

Όπως είχε αποκαλύψει ο astraparis.gr το περασμένο Σάββατο, 20 Ιουνίου 2020, σε δημοσίευμά του υπό τον τίτλο «Αδειάζει τα ταμεία ο Μηταράκης, ζητά 133 εκατ. ευρώ για τα ΚΥΤ Σάμου, Κω, Λέρου», προκαλεί πλείστα όσα ερωτηματικά η υποβολή του σχετικού αιτήματος στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να ενταχθούν τα υπόψη έργα στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Τα ερωτηματικά αφορούσαν προς τι το τεράστιο αυτό ποσό, το οποίο σύμφωνα με τις παραδοχές Μηταράκη για το κόστος ανά φιλοξενούμενο, ανταποκρίνεται είτε σε κατασκευές δομών πλέον των 50.000 ανθρώπων, είτε σε εκτίναξη του κόστους ανά φιλοξενούμενο σε ποσό άνω των 10.000 ευρώ.

Σε σημερινή (Τρίτη 23 Ιουνίου 2020)  ανακοίνωσή του ο κ. Μηταράκης για το μείζον αυτό ζήτημα και τα ερωτηματικά ουδέν απαντά. Ως να μην υπάρχει, προφανώς επειδή καλείται να διαψεύσει τον ίδιο τον εαυτό του είτε ως προς το κατασκευαστικό κόστος, είτε ως προς το μέγεθος των δομών που έχει στον σχεδιασμό του.

Αφήνει, ωστόσο, ένα ενδεχόμενο – παρά τις προσώρας μηδενικές προσφυγικές ροές – να χρειαστούν οι υπερδομές, στις οποίες υπό μίαν έννοιαν αναλογούν οικονομικά μεγέθη της τάξης των 133 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι τούτο «δεν πρέπει να λογίζεται στη δημόσια σφαίρα ως εχέγγυο εφησυχασμού και αδράνειας».

Επιπλέον, λέει ότι πρέπει να υπάρχει προετοιμασία για τυχόν αύξηση των ροών, εν όψει καλοκαιριού (ενώ ήδη είμαστε στο καλοκαίρι), αλλά και ενδεχόμενης έξαρσης του κορονοϊού (δια πάσαν νόσον και… ο κορονοϊός).

Στο ίδιο ρεπορτάζ μας είχαμε επισημάνει το γεγονός της αίτησης ένταξης των έργων στο ΠΔΕ, δεδομένου ότι ουδεμία είχε λάβει θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία είχε υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης των έργων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου την χαρακτηρίζει ως πάγια τακτική, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία χρηματοδότησης.

Ουδεμία, τέλος, αναφορά κάνει σε όσα σημειώνει περί χρηματοδότησης των έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθότι και η συγκεκριμένη «ατάκα» τείνει να γίνει πασπαρτού για όλες τις χρηματοδοτήσεις έργων του Υπουργείου.

Το πλήρες κείμενο του δελτίου Τύπου του κ. Μηταράκη έχει ως ακολούθως:

«Σε απάντηση δημοσιευμάτων αναφορικά με έργα που συνδέονται με το μεταναστευτικό ζήτημα, διευκρινίζεται ότι αποτελεί πάγια τακτική στη δημόσια διοίκηση να αναζητούνται οι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω ένταξης στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία χρηματοδότησης.

Η ευρωπαϊκή έγκριση για τη χρηματοδότηση των εν λόγω έργων υπάρχει επί της αρχής και το επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθεί και τυπικά. Η χρηματοδότηση δεν έχει, σε καμία περίπτωση, «κολλήσει», καθώς για την εκταμίευση των σχετικών πόρων απαιτείται να ακολουθηθεί μια τυποποιημένη διαδικασία, κατά την οποία ένα από τα βήματα είναι η συγγραφή του τεχνικού δελτίου και το αίτημα για ένταξη του έργου στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ειδάλλως, δεν μπορεί να δοθεί, όπως είναι λογικό, η τελική έγκριση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επισημαίνεται ότι η ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθείται για κάθε έργο για το οποίο αιτείται η χώρα μας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. 

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η καταγραφή μηδενικών ροών δεν πρέπει να λογίζεται στη δημόσια σφαίρα ως εχέγγυο εφησυχασμού και αδράνειας. Αντιθέτως, πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για παρεμβάσεις με σκοπό την βελτίωση της κατάστασης στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και την προετοιμασία εν όψει (α) καλοκαιριού και ενδεχόμενης αύξησης των ροών και (Β) νέας περιόδου έξαρσης της πανδημίας του COVID-19. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες υποδοχής, καθώς και να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφαλείας εντός και εκτός των δομών φιλοξενίας».  

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια