Γιάννα Αγγελοπούλου: Η Χίος, νησί της θυσίας, που αφύπνισε την Ευρώπη (βίντεο & φωτό)

Επίσκεψη στη Χίο πραγματοποίησε την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2020, η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα Γιάννα Αγγελοπούλου, στο πλαίσιο της διοργάνωσης επετειακών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία.

Η κα Αγγελοπούλου επισκέφτηκε την Νέα Μονή, τα Θυμιανά και στην συνέχεια έτυχε υποδοχής στην περιφερειακή ενότητα Χίου από τον αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Μπουγδάνο και τους αντιπεριφερειάρχες κ. κ. Παντελή Βρουλή, Νίκο Νύκτα, Στέλιο Καμπούρη και τον εντεταλμένο σύμβουλο κ. Χριστόφορο Κριμιζή.

Στην θυσία των Χίου στις σφαγές που συντάραξαν  όλο τον κόσμο, και άλλαξαν τον ρου της ιστορίας αναφέρθηκε η κα Αγγελοπούλου, συμπληρώνοντας ότι η Χίος είναι το νησί της υπέρτατης θυσίας, σύμβολο αγώνα, θυσίας και αναγέννησης ενός τόπου από τις στάχτες του.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον πλούτο των γραμμάτων, στον Κοραή, αλλά και στην μαστίχα την οποία συνέδεσε με την ανάπτυξη του τόπου μας που είναι και το ζητούμενο της προσπάθειας. Να ενωθούμε όλοι οι Έλληνες, πατώντας στην ιστορία και να περάσουμε στην τρίτη εκατονταετία της Ελλάδας, με στόχο την ανάπτυξη, την πρόοδο και την προοπτική, προέτρεψε η κα Αγγγελοπούλου και από την αίθουσα του δημαρχείου όπου την περίμεναν εκπρόσωποι όλων των φορέων του νησιού, του Επιμελητηρίου, του Δικηγορικού Συλλόγου, ο πρόεδρος πρωτοδικών, από το μουσείο μαστίχας αλλά και ο πρόεδρος της ΕΜΧ και από το δημοτικό συμβούλιο όλοι οι αντιδήμαρχοι και ο πρόεδρος του συμβουλίου κ. Παύλος Καλογεράκης.

«Θα δείξουμε ότι ενωμένοι, μπορούμε να προοδεύουμε. Θα στείλουμε το μήνυμα του σύγχρονου πατριωτισμού από κάθε γωνιά της χώρας, από κάθε μέρος της Ελλάδας. Το μήνυμα μιας χώρας περήφανης που θα συνεχίσει να γράφει μια σπουδαία ιστορία», ανέφερε η κα Αγγελοπούλου, αλλά και τα μέλη της επιτροπής που την συνόδευαν, οι πανεπιστημιακοί κ.κ. Πασχάλης Κιτρομιλίδης, Νίκος Καλογερόπουλος και η κα Δέσποινα Μουζάκη, αναφέρθηκαν στην πλούσια παράδοση του νησιού, στην πολιτιστική μας κληρονομιά, στην πλούσια ιστορία του, αλλά και στην σύγχρονη πορεία και ανάπτυξη.

Το νόμισμα

Το έργο, του λαϊκού ζωγράφου Θεοφίλου Χατζημιχαήλ «Αναγεννηθείσα Ελλάδα» απεικονίζεται στον «ΠΡΟΠΟΜΠΟ», το συλλεκτικό μετάλλιο με το οποίο ανοίγει η αυλαία του νομισματικού προγράμματος της επιτροπής «Ελλάδα 2021», για την διακοσιοστή επέτειο της επανάστασης του 1821 και αυτό δώρισε η κα Αγγελοπούλου στον δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, από τον οποίο λίγο νωρίτερα είχε ζητήσει να τον ακούσει να ψάλλει για να φανεί ακόμη μια φορά το πόσο «διαβασμένη» ήρθε στη Χίο.

Με την σειρά του ο δήμαρχος απένειμε στην πρόεδρο της επιτροπής το μετάλλιο της πόλης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου το φωτογραφικό λεύκωμα της Χίου και ανάλογα βιβλία και εκδόσεις οι υπόλοιποι φορείς.

Βίντεο από την περιφερειακή ενότητα Χίου

Βίντεο από το δημαρχείο Χίου

Gepostet von Astraparis am Donnerstag, 1. Oktober 2020

Gepostet von Astraparis am Donnerstag, 1. Oktober 2020