Γιατροί, ασχοληθείτε με τους ασθενείς

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ |

Η δημοσιογραφία που ασκείται στο παρόν μέσον έχει αποδείξει σε κάθε περίπτωση ότι σέβεται κάθε επιστημονικό κλάδο στην ενάσκηση των καθηκόντων του και δεν επιχειρεί να υπεισέλθει σε επιστημονικά δεδομένα που εκφεύγουν των γνώσεών μας.

Για το τρέχον μείζον πρόβλημα του κορονοϊού από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε καταγράψουμε κάθε τι σχετικό, μεταξύ δε τούτων και τα ύποπτα περιστατικά, τηρώντας τις αρχές της δεοντολογίας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων, αλλά και με ρεπορτάζ που θέτουν το κάθε θέμα στην πραγματική του διάσταση, χωρίς να δημιουργούμε εντυπώσεις και πανικό.

Έτσι, μας ήρθε πολύ άσχημα που ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, καθ΄ όλα σεβαστός ως φορέας και τα μέλη του ως επαγγελματίες και επιστήμονες, επίσης, βγήκε σήμερα, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020 και κουνά το δάκτυλο σε όλα τα μέσα ενημέρωσης αδιακρίτως, επειδή δημοσιεύουμε ειδήσεις για τα ύποπτα περιστατικά και μάλιστα χωρίς να έχει ο ίδιος πρότερη σχετική ενημέρωση. Μας κατηγορεί δε, γενικώς, για κυνήγι της πρωτιάς στην δημοσιοποίηση και μας συνιστά να δημοσιεύουμε μόνον τα θετικά δείγματα που επισήμως θα κοινοποιούνται από το νοσοκομείο Χίου.

Στην διοίκηση, λοιπόν, του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, που ανακάλυψε μόλις χθες (Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020) το πρόβλημα του κορονοϊού στο νησί μας έχουμε να απαντήσουμε – σε ό,τι τουλάχιστον μας αφορά – τα ακόλουθα:

– Πολύ καλά κάναμε που δημοσιοποιήσαμε πρώτοι ως astraparis.gr το ύποπτο περιστατικό που εντοπίσθηκε σε γυναίκα, με καταγωγή και μόνιμη διαμονή εκτός Χίου, επισημαίνοντας – συνάμα – την άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση του νοσοκομείου Χίου.

–  Πολύ καλά κάναμε και αναδημοσιεύσαμε από μέσο ενημέρωσης της Λέσβου το ύποπτο περιστατικό στο πλοίο Μύκονος, ενώ με δεύτερο δικό μας ρεπορτάζ αναδείξαμε τα σοβαρά ερωτηματικά διαχείρισής του, μεταξύ δε τούτων – και την αναχώρηση του πλοίου από την Καβάλα, μετά από σύμφωνη γνώμη του νομιάτρου.

– Πολύ καλά κάναμε και αναδείξαμε – πάλι πρώτοι – το περιστατικό στο φαρμακείο του νοσοκομείου Χίου, την σφράγισή του, καθώς και την θέση σε κατ΄ οίκον περιορισμό όσων εργαζομένων του είχαν έρθει σε επαφή με την φερόμενη ως ύποπτη για κρούσμα κορονοϊού, αναδεικνύοντας και πάλι με νηφαλιότητα τον σωστό τρόπο αντίδρασης των υπηρεσιών του Νοσοκομείου και των εργαζομένων του. Με τον τρόπο αυτό καταδείξαμε, ταυτόχρονα, στην χιακή κοινωνία ότι το νοσοκομείο Χίου προσώρας ανταποκρίνεται με επάρκεια στα καθήκοντά του, ώστε να αντιληφθούν οι πολίτες ότι πρέπει να εμπιστεύονται τους γιατρούς και το δημόσιο σύστημα υγείας.

Όλα τα ανωτέρω και όλα όσα ακόμα έρθουν, που θα είναι ίσως και πολλά και πρωτόγνωρα, θα συνεχίσουμε να τα καλύπτουμε και να τα αναδεικνύουμε κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με πρωταρχικό στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ανάγκη να αναλάβουν τις ευθύνες τους, την ανάδειξη των δυνατοτήτων, αλλά και των αδυναμιών του δημόσιου συστήματος υγείας, την εμψύχωση των λειτουργών του για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο που έχουν μπροστά τους.

Αυτά, λοιπόν, που γράψαμε και όσα ακόμα θα γράψουμε δεν το κάνουμε στο κυνήγι της πρωτιάς (που και αυτό θεμιτό και δεοντολογικά σωστό είναι), αλλά επειδή έχουμε υποχρέωση εκ του λειτουργήματός μας να ενημερώνουμε τους πολίτες, ευθύς ως έχουμε την πληροφορία, είτε από επίσημα, είτε από ανεπίσημα – πλην, όμως, αξιόπιστα – κανάλια ενημέρωσης.

Αλοίμονο, αν οι δημοσιογράφοι περιμένουν την επίσημη αρχή ή φορέα για να γράψουν την είδηση. Αν γινόταν έτσι, τα περισσότερα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά (και ιατρικά) σκάνδαλα ουδέποτε θα είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Επειδή, «Η Δημοσίευσις είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης» (φράση που αποδίδεται στον Μάγερ).

Η ανακοίνωση – «μάθημα» στους δημοσιογράφους του Ιατρικού Συλλόγου Χίου

«Επειδή αναγιγνώσκουμε στα ΜΜΕ όλα τα ύποπτα περιστατικά στα οποία γίνεται λήψη δείγματος, χωρίς μάλιστα ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου να έχει καμία πρότερη ενημέρωση, παρακαλούμε όπως:

Άπαντες δείξετε αυτοσυγκράτηση ώστε να μην δημιουργείται πανικός με την δημοσιοποίηση κάθε ύποπτου περιστατικού. Συνιστούμε την δημοσιοποίηση των επίσημων ανακοινώσεων μόνοτων θετικών δειγμάτων χωρίς κανένα ευαίσθητο προσωπικό στοιχείο, οι οποίες θα σας κοινοποιούνται από την διοίκηση του ΓΝΝ Χίου «Σκυλίτσειο».

Τα θετικά δείγματα νομοτελειακά θα προκύψουν σύντομα και στο νησί μας, συνεπώς το κυνήγι της πρωτιάς στην δημοσιοποίηση θα είναι το τελευταίο πράγμα που έχει σημασία. Την περίοδο που διατρέχουμε πρώτιστη σπουδαιότητα αποτελεί η κοινοποίηση και η πιστή εφαρμογή των οδηγιών των επίσημων φορέων της πολιτείας.

Σημαντικότερη οδηγία όλων: Μείνετε στο σπίτι!».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια