
«Γίνε Seader για μία Ημέρα» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Tο εργαστήριο «Γίνε Seader για μία Ημέρα» ως μια προσομοίωση που απευθύνεται σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σπουδαστές από τις Ναυτικές Ακαδημίες και νέους που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν ναυτική καριέρα, παρουσίασε το Εργαστήριο Διοίκησης Ναυτιλίας και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ΕΔΙΝΑΛΕ) του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών (ΤΝΕΥ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Πέμπτη 22 Μαίου2025 στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Κάραλης» της Πανεπιστημιακής Μονάδας Χίου, στα πλαίσια του εορτασμού των Ημερών Ναυτιλίας 2025.
Το εργαστήριο παρουσιάστηκε υπό το συντονισμό της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του ΤΝΕΥ Ελένης Ιακωβάκη η οποία ανήκει στη συγγραφική ομάδα του βιβλίου «Ηγεσία, Διοικητικές Ικανότητες και Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού». Το εργαστήριο τίμησαν επίσης με τη συμμετοχή τους ως μέντορες τα άλλα μέλη της συγγραφικής ομάδας καπτ. Δημήτρης Ασλάνογλου Training Manager στην Εταιρία ELETSON, ο Δημήτρης Βιτζηλαίος ιδρυτής της εταιρίας PPlearn, ο επιστημονικός σύμβουλος στη συγγραφή του βιβλίου καπτ. Γ.Γεωργούλης μέλος ΕΔΙΠ ΤΝΕΥ και ο Νίκος Γανιάρης μέλος ΕΤΕΠ ΤΝΕΥ. Τέλος συμμετείχαν φοιτητές του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών και σπουδαστές της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου
Στο εργαστήριο χρησιμοποιήθηκαν διαδραστικά στοιχεία μάθησης, όπως:
- a) μελέτες περιπτώσεων,
b) εργαλεία μέτρησης σχετικά με τη διαπολιτισμική επικοινωνία,
c) διάφορα αποτελέσματα από τα προαναφερόμενα έργα,
d) βιβλία όπως το «Ηγεσία, Διοικητικές Ικανότητες και Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού», το οποίο διδάσκεται αυτή τη στιγμή στις Ελληνικές Ναυτικές Ακαδημίες.
Κατά τη διεξαγωγή του Εργαστηρίου παρουσιάστηκαν οι Ήπιες Δεξιότητες (Soft Skills) και η Ηγεσία μέσα από μια προσομοίωση βασισμένη στη Μέθοδο της Βιωματικής Μάθησης.
Οι δυνατότητες και οι προκλήσεις που διέπουν τη ζωή ενός Seader (ενός Ηγέτη σε διάφορους τομείς του ναυτικού επαγγέλματος) παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν μέσα από ρεαλιστικά σενάρια και δραστηριότητες ρόλων (role plays).
Όλες οι δραστηριότητες ήταν διαδραστικές, ευρηματικές και παιχνιδιάρικες, επιτρέποντας την ανάπτυξη κριτικής σκέψης γύρω από το τι σημαίνει να είσαι Ηγέτης ή Seader σε διάφορες περιστάσεις και από διαφορετικά επίπεδα της ιεραρχίας.
Τελικά, συνδέθηκε η πράξη με τη θεωρία σε έναν έως τώρα πρωτοφανή συνδυασμό… ξεκινώντας από την πράξη.
Πέρα από τους ήδη αναφερόμενους στόχους (η εξοικείωση με την ιδιαίτερη ταυτότητα ενός Seader, δηλαδή ενός Ηγέτη στον ναυτικό τομέα), άλλοι στόχοι περιλάμβαναν:
- Τη δημιουργία πνεύματος ομάδας μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων που υπηρετούν τον ναυτιλιακό τομέα.(φοιτητές Τμήματος Ναυτιλίας και σπουδαστές ΑΕΝ Μηχανικών Χίου)
- Την ενθάρρυνση της συνεργασίας αντί του ανταγωνισμού κατά την επίλυση προβλημάτων.
- Την ανάπτυξη κριτικής σκέψης σχετικά με τον ρόλο του ηγέτη σε διαφορετικές συνθήκες και σενάρια.
- Και το πιο σημαντικό: την ευαισθητοποίηση για την άμεση ανάγκη απόκτησης Ήπιων Δεξιοτήτων, με μια ενημερωμένη και νοήμονα προσέγγιση, για τους Ναυτικούς της Νέας Εποχής — αυτής της Τεχνητής Νοημοσύνης, της αστάθειας (VUCA), και της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Το εργαστήριο έκλεισε με την παρουσίαση των ομάδων των φοιτητών και σπουδαστών ΑΕΝ στα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν από τις μελέτες περίπτωσης, ενώ οι συγγραφείς του βιβλίου αξιολογώντας τις παρουσιάσεις συνεχάρησαν όλες τις ομάδες για την ανταπόκριση τους στην μελέτη και παρουσίαση των απαντήσεων τους.