Γιώργος Μπελέγρης: Βρήκαν χρήματα στην ΔΙΑΝΟΧ και τα εξανεμίζουν

Προεκλογικές υποσχέσεις ικανοποιεί η δημοτική αρχή του κ. Σταμάτη Κάρμαντζη με την πρόσληψη δεκάδων ατόμων στην ΔΙΑΝΟΧ, με τα χρήματα που άφησε στα ταμεία της εταιρείας η προηγούμενη διοίκηση, καταγγέλλει ο πρώην αντιδήμαρχος καθαριότητας και δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Χίο» κ. Γιώργος Μπελέγρης.

Με αφορμή τις αποφάσεις που ελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020 από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΙΑΝΟΧ και το δημοσίευμα του astraparis.gr, υπό τον τίτλο «Άνοιξε το πουγκί και μοιράζει χρήμα η ΔΙΑΝΟΧ», ο κ. Μπελέγρης σημειώνει σε ανάρτησή του τα ακόλουθα:

ΔΙΑΝΟΧ. Μια ανώνυμη εταιρεία του δήμου Χίου που λίγοι γνωρίζουν. Και λογικό είναι να την γνωρίζουν λίγοι γιατί είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται τον χώρο υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων που βρίσκεται στην περιοχή της Βέσσας.

Ο χώρος αυτός κατασκευάστηκε περίπου το 2013 για να κλείσει ο σκουπιδότοπος (ΧΑΔΑ) που βρίσκονταν επί σειρά ετών στην περιοχή Κόρης Γεφύρι. Δημιουργήθηκε, λοιπόν, το 2013 και αδειοδοτήθηκε το 2018 επί δημαρχίας Βουρνού και προέδρου της εταιρίας τον Σ. Συριώδη.

Η συγκεκριμένη ανώνυμη εταιρεία έχει ως βασικό μέλημα της την διάστρωση των απορριμμάτων στο χώρο ταφής έτσι ώστε να αδειάζουν με ασφαλή τρόπο τα απορριμματοφόρα και την δημιουργία ενός χρηματικού αποθεματικού σε περίπτωση πλήρωσης του συγκεκριμένου χώρου , να υπάρχει το κεφάλαιο για την δημιουργία νέου. Αποκλειστικοί πελάτες του ΧΥΤΑ είναι ο δήμος Χίου, ο δήμος Οινουσσών και ο δήμος Ψαρών. Ιδιώτες απαγορεύεται να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου χώρου.

Από το 2013 και έως σήμερα η εταιρεία είχε μια διοικητική υπάλληλο για γραμματειακή υποστήριξη και τρεις επιστήμονες απαραίτητους για την λειτουργία του χώρου, όλοι με την μορφή παροχής υπηρεσιών λόγω απαγόρευσης προσλήψεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας της εταιρείας από την ημέρα που ιδρύθηκε ανέρχεται περίπου στις 600.000 ευρώ. Η πλειοψηφία των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Χίου, δηλαδή από τα ανταποδοτικά τέλη.

Σήμερα, η δημοτική αρχή προσπαθεί να «δημιουργήσει», λέει, μια μεγάλη εταιρεία με οργανόγραμμα και πολύ παραπάνω προσωπικό. Στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο αποφασίστηκε η δαπάνη μεγάλων χρηματικών ποσών για την προώθηση της εταιρείας.

Και ερωτώ ποιος ο λόγος να γίνει μεγάλη εταιρεία αφού το αντικείμενο θα παραμείνει το ίδιο. Ποιος ο λόγος να δαπανά πόσα για διαφημίσεις αφού δεν υπάρχει ανταγωνισμός αλλά είναι μονοπώλιο; Το 2019 σε συνεργασία με το διοικητικό συμβούλιο τότε είχαμε αποφασίσει να αυξήσουμε την επιχορήγηση της εταιρείας στο ύψος του 1.000.000 ευρώ με αποκλειστικό σκοπό την δημιουργία δημοτικού κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, αφού στην χιώτικη αγορά δεν υπήρχε φερέγγυος και αξιόπιστος αδειοδοτημένος εργολάβος να αναλάβει αυτήν την δραστηριότητα.

Σκοπός μας ήταν η μεγαλύτερη συμμετοχή των δημοτών στην ανακύκλωση και η αποτροπή ταφής μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ. Αδειοδοτήσαμε, λοιπόν, το πρώτο κομμάτι 2.000 τ.μ. του κτιρίου της ΒΙΑΛ (αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος αγοράς της) και θα χρησιμοποιούσαμε το πλεονάζον πόσο των 400.000 ευρώ για επισκευαστικές εργασίες του κτηρίου, αγορά εξοπλισμού για την λειτουργία του ΚΔΑΥ αλλά και για τα πρώτα μισθολογικά έξοδα του προσωπικού που απαιτούνται για να λειτουργήσει αυτός ο χώρος.

Βρήκαν, λοιπόν, χρήματα στα συρτάρια τους και άρχισαν να ικανοποιούν προεκλογικές υποσχέσεις με την πρόσληψη δεκάδων ατόμων μέσω την ΔΙΑΝΟΧ, αφού όλα αυτά δεν χρειάζονται την σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου παρά μόνο την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας του οποίου έχουν την πλειοψηφία. Είναι αυτό σεβασμός στο δημόσιο χρήμα; Είναι αυτό νοικοκυριό που επαίρεται ο αντιδήμαρχος καθαριότητας; Λυπάμαι πραγματικά αν σκοπός τους είναι η τακτοποίηση κάποιον ψηφοφόρων μέσω μιας υγιούς επιχείρησης του δήμου, που στο τέλος της πενταετίας θα γίνει μια ακόμη προβληματική δημοτική επιχείρηση.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια