«Γκέτο» για τα προσφυγόπουλα προτείνει η Ένωση Γονέων Χίου

«Μάχη» μεταξύ των ultra ακραίων και των light φαίνεται ότι δόθηκε στην γενική συνέλευση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Χίου για το θέμα των ΔΥΕΠ (δομές υποδοχής και εκπαίδευσης προσφύγων) και την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, που έχουν εγκλωβισθεί στη Χίο.

Στην συνέλευση, που διεξήχθη το απόγευμα της Τετάρτης 25 Ιουλίου 2018, ο «σκληρός» πυρήνας των εκπροσώπων από την περιοχή των Καμποχώρων, που έχει την σαφή καθοδήγηση της επιτροπής των ανωνύμων (της αυτοαποκαλούμενης και «παγχιακή επιτροπή αγώνα») δεν… κατάφερε να περάσει ακραιφνώς τις θέσεις του, που ήθελαν τα προσφυγόπουλα να κάνουν μάθημα αποκλειστικά εντός της ΒΙΑΛ, όπου και είχαν προτείνει να δημιουργηθεί ΔΥΕΠ.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης, διαβλέποντας μάλλον ότι επρόκειτο για μια εξαιρετικά ακραία θέση, η οποία έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις κι έχει χαρακτηρισθεί ξενοφοβική και ρατσιστική και για να μην ταυτισθεί με αυτούς έκανε μία «διπλωματική κίνηση» και εκτός από την ΒΙΑΛ, που ήταν η πρότασή του προς την συνέλευση, έριξε και την ιδέα για ένα «όμορο» (προς την ΒΙΑΛ) κτίριο, αν δεν γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο η ΒΙΑΛ. Δεν αναφέρει συγκεκριμένα ποιο είναι αυτό το κτίριο, αλλά μάλλον φαίνεται ότι εννοούν το σχολείο των Βαβύλων, το οποίο είναι κλειστό και προτείνεται η επαναλειτουργία του ως ΔΥΕΠ. Κάτι ανάλογο, να υπενθυμίσουμε, έχει προτείνει και η ΔΑΚΕ Χίου.

Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαιώνουν εκπρόσωποι της Ένωσης, τα προσφυγόπουλα πρέπει να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά προτείνουν τους παραπάνω χώρους για την λειτουργία των ΔΥΕΠ κι όχι κάποιο σχολικό συγκρότημα του νησιού, ειδικότερα δε της ευρύτερης περιοχής των Καμποχώρων. Αν δε η πρότασή τους αυτή δεν γίνει αποδεκτή, αποτελεί ευθύνη της πολιτείας να λύσει το πρόβλημα, ορίζοντας εκείνη τους χώρους δημιουργίας των ΔΥΕΠ.

Βέβαια, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η «μάχη», που φάνηκε να δόθηκε και αναφέρουμε στην αρχή, ήταν μάλλον σικέ, όλα ήταν καλά προετοιμασμένα και επί της ουσίας επικράτησε η θέση «τα προσφυγόπουλα εκτός σχολικών μονάδων». Υποστηρίχθηκε δε τούτο με πιο ραφιναρισμένα επιχειρήματα κι όχι τα χοντροκομμένα της επιτροπής των ανωνύμων, στελέχη της οποίας που αυτή τη φορά έμειναν εκτός συνέλευσης, αρκέσθηκαν να επιχειρούν στα πηγαδάκια να «πείσουν» τους γονείς που έμειναν εκτός, αλλά οι απόψεις τους μια χαρά φαίνεται να παρουσιάσθηκαν από τις δασκαλεμένες επιρροές τους, που ήταν εντός της αιθούσης.

Από μερίδα εκπροσώπων σχολείων διατυπώθηκε το αίτημα της αναβολής, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα με τους γονείς, να ενημερωθούν και να συμβάλλουν δημιουργικά στην υπόθεση, ωστόσο φαίνεται – και αυτό έχει την εξήγησή του – ότι κάποιοι βιάζονταν να κλείσουν το θέμα, κάτι που φάνηκε και στον εκνευρισμό του προεδρείου. Από ψιθύρους που κυκλοφόρησαν η σπουδή οφείλεται στο γεγονός ότι επίκειται η έκδοση της υπουργικής απόφασης, για την δημιουργία των ΔΥΕΠ και στη Χίο και έπρεπε πάση θυσία να υπάρχει η αρνητική επί του θέματος πρόταση.

Τελικά, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες – αφού η Ένωση θα ανακοινώσει ίσως σήμερα, ίσως αύριο τι ακριβώς αποφασίσθηκε στην συνέλευση – η προαναφερθείσα πρόταση για ΔΥΕΠ στην ΒΙΑΛ ή σε «όμορο κτίριο» υπερψηφίσθηκε από 20 εκπροσώπους, ενώ 4 ψήφισαν κατά και 7 ψήφισαν «παρών», ζητώντας να ξαναπάει το θέμα στα σχολεία.