Η απέραντη μοναξιά του ΠΕΔΥ

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΓΟΥΔΗ

Σε έρημο τόπο έχουν μετατραπεί οι εγκαταστάσεις στο κτίριο του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) στη Χίο και ειδικότερα ο πρώτος όροφος, εκεί όπου στεγάζονται οι ιατρικές υπηρεσίες του Οργανισμού.

Στους διαδρόμους, που κάποτε σχημάτιζαν ουρά οι ασφαλισμένοι, η κίνηση είναι ανύπαρκτη, αφού η πολιτική που εφήρμοσε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικότερα ο τότε υπουργός κ. Αδωνις Γεωργιάδης άφησε πίσω της έναν απαξιωμένο Οργανισμό, ο οποίος τώρα δεν είναι σε θέση να προσφέρει ούτε τα στοιχειώδη.

«Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα ήρθε στην υπηρεσία μόλις ένας ασθενής για εξέταση», τόνισε χαρακτηριστικά ο ορθοπεδικός κ. Νίκος Ταναΐνης, ένας από τους ελάχιστους που έχουν απομείνει εκεί.

tanainis 1a

Αυτή τη στιγμή στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ εργάζονται με καθεστώς μόνιμης απασχόλησης, μόλις τέσσερις γιατροί και σύντομα θα γίνουν τρεις αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση είτε της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, είτε του νεοεκλεγμένου βουλευτή κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, αφού μόλις πριν από λίγες ημέρες αποφασίστηκε η μετακίνηση του παιδιάτρου στο Νοσοκομείο, προκειμένου να ενισχύσει με την παρουσία του την επίσης ελλειμματική σύνθεση της ανάλογης κλινικής.

Ούτε συνταγογραφήσεις γίνονται

Ουσιαστικά, πλέον, στο ΠΕΔΥ έχουν σταματήσει και οι συνταγογραφήσεις, αφού μετά τις επώδυνες αλλαγές ο Οργανισμός παρέμεινε με μία οδοντίατρο, έναν χειρουργό και έναν ορθοπεδικό, αλλά χωρίς παθολόγο. Την ειδικότητα, δηλαδή στην συνήθως απευθύνεται η πλειονότητα των ασθενών.

pedy pathol

Σε αυτούς τους τέσσερις, που όπως είπαμε σύντομα θα γίνουν τρεις, προστίθενται ακόμη έξι, οι οποίοι είχαν προσφύγει δικαστικά εναντίον του νόμου που τους αφαιρούσε την δυνατότητα να λειτουργούν παράλληλα και τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Ωστόσο, ενώ έχουν δικαιωθεί, εννέα μήνες μετά την εξέλιξη αυτή παραμένουν απλήρωτοι, παρότι έχουν επιστρέψει στα πόστα τους.

Πρόκειται για δύο οφθαλμιάτρους, μια μικροβιολόγο, έναν ορθοπεδικό και έναν ουρολόγο, στους οποίους έρχεται και ένας ακτινολόγος που είχε κάνει αίτηση πρόσληψης στο ΠΕΔΥ, όπου – όμως – δεν υπάρχει η υποδομή για να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Το ίδιο συμβαίνει και με την μικροβιολόγο, αφού παρά τις προσπάθειες που κατά καιρούς έγιναν για την εξασφάλιση νέων μηχανημάτων σε αντικατάσταση των παλαιών που στερούνται αναλώσιμων υλικών (!), ο στόχος ουδέποτε επετεύχθη.

pedy exot 3

Προβληματικό το καθεστώς διοίκησης

Προβληματικό είναι και το καθεστώς της διοίκησης της ιατρικής υπηρεσίας, αφού ο κ. Παντελής Βρουλής, που ασκεί καθήκοντα διευθυντή, δεν ανήκει στο μόνιμο προσωπικό, όπως απαιτεί ο κανονισμός λειτουργίας.

vroullis 2

Εν κατακλείδι, αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι η αποκατάσταση του Οργανισμού προς όφελος των χιλιάδων ασφαλισμένων, αλλά και κατά συνέπεια του νοσοκομείου Χίου που μόνο να κερδίσει έχει από την συμφόρηση που παρατηρείται εκεί και την μεταφορά μέρους της παρεχόμενης πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο ΠΕΔΥ, απαιτεί ρήξεις και ανατροπές και πρωτίστως πολιτική βούληση.

Ωστόσο, εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε πρόσφατα ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης με τις προτεραιότητές του, ουδεμία υπήρχε αναφορά στο ΠΕΔΥ και στη διάρθρωση των υπηρεσιών του. Είναι πιθανόν αυτό να οφείλεται σε αβλεψία μιας και τα προβλήματα γενικά στον τομέα της υγείας είναι εκρηκτικά σε όλο το φάσμα του ΕΣΥ.