Η πιο ευτυχισμένη μέρα στη ζωή του Όλλι Μάκι

Αυτός είναι ο τίτλος της ταινίας που θα προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017 στις 20.30 στο Ομήρειο.
Ο Όλλι Μάκι, Φιλανδός μποξέρ και πρωταθλητής Ευρώπης 1959, το καλοκαίρι του 1962 πρόκειται να αγωνιστεί με τον Αμερικανό Ντέιβι Μουρ για τον Παγκόσμιο τίτλο στο Ελσίνκι. Και ενώ βρίσκεται σε αυστηρό πρόγραμμα για να χάσει βάρος, οι προπονήσεις είναι εντατικές, και για τα μέσα ενημέρωσης ο επικείμενος αγώνας αποτελεί εθνικό γεγονός, εκείνος νιώθει ολοένα και πιο αποπροσανατολισμένος, καθώς συνειδητοποιεί ότι είναι ερωτευμένος!
Η ταινία είναι ένα πρωτότυπο, τρυφερό αθλητικό δράμα, γυρισμένο σεασπρόμαυρο φιλμ με κάμερα 16mm, που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Ο ΌλλιΜάκι είναι πλέον 80 χρονών, και παραμένει ένας από τους διασημότερους μποξέρ στη Φιλανδία. Ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Γιούχο Κουοσμάνεν τον συναντά κινηματογραφικά λίγες εβδομάδες πριν τον μεγάλο αγώνα, και δημιουργεί μία ρομαντική ιστορία αγάπης, καθώς οι επιθυμίες του ήρωα, τόσο απλές και καθημερινές, έρχονται σε αντιδιαστολή με τις προσδοκίες που όλοι έχουν από αυτόν. Έχοντας συνεχώς στο κάδρο τον πρωταγωνιστή, ένα νέο παιδί από την επαρχία που μαθαίνει τον κόσμο, έξω από τα αθλητικά κυκλώματα και τα οικονομικά συμφέροντα, παρότι η βασική συνιστώσα της ταινίας είναι το ρινγκ, ο σκηνοθέτης τελικώς μιλάει για όλα όσα συμβαίνουν έξω από αυτό και δημιουργεί μία ταινία βαθιά ρομαντική, ωστόσο ρεαλιστική στην απόδοσή της, με άρωμα από τα 60ς και την φύση της Φιλανδίας σε πρώτο πλάνο.

Φιλανδία – Γερμανία – Σουηδία / Δραματική / 2016 / 92’
Σκηνοθεσία: ΓιούχοΚουοσμάνεν
Σενάριο: ΜίκοΜιλιλάχτι, ΓιούχοΚουοσμάνεν
Πρωταγωνιστούν: ΓιάρκοΛάχτι, ΟύναΑϊρόλα, ΙροΜιλόνοφ
Διακρίσεις: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμα του Φεστιβάλ Κανών 2016.

Σχόλια